Sotkamo hankki kaksi yllättävää korttia, mutta kummassakin hankinnassa on logiikkansa

Juuso Lattu siirtyy ensi kaudeksi Sotkamon Jymyyn.

Pesäpallo

Sotkamo hankki kaksi yllättävää korttia, mutta kummassakin hankinnassa on logiikkansa

Pekka Arffman näkee selkeän logiikan Juuso Latun ja Veeti Kokon hankinnoissa mestarijoukkue Sotkamon Jymyyn.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.9.2023 | KUVAT All Over Press

Sotkamon Jymy julkisti tiistaina hankkineensa Juuso Latun Kiteeltä ja Veeti Kokon Oulun Liposta. Pekka, mikä näiden siirtojen logiikka on?

Latun kohdalla tärkein syy on se, että Sotkamo tarvitsee Niilo Piiponiemelle korvaajan jokeriosastolle – ja siihen rooliin Lattu on looginen hankinta, vaikka hän ei olekaan suora kopio Piiponniemestä.

Lattu on ollut useamman vuoden ajan yksi parhaista vaihtajajokereista, joka on erityisen vahva ykkösvaihdon purkajana. Lattu on myös hyvä etenijä, mutta Piiponniemen tasoinen kotiuttaja hän ei ole.

Sotkamon ykköskärki on niin vahva, että Lattu saanee enemmän vastuuta kakkoskärjessä ykkösvaihdon purkamisessa, mutta totta kai häntä voidaan käyttää myös ykköskärjessä, jos sisäpeli ei ole auennut suunnitellulla tavalla.

Kokko on etukenttäpelaaja ja sisällä kotiuttaja. Sotkamo haluaa selkeästi Juho Keinäselle mahdollisen vaihtoehdon etukentälle ja Sotkamo tarvitsee numerolla lyöviä kotiuttajia. Tässä mielessä Kokon hankinnassa on oma logiikkansa.

Kysymys on nyt siitä, pystyykö 20-vuotis Kokko ulosmittaamaan oman potentiaalinsa ja milloin se tapahtuu. Kokko voi nopeimmillaan nousta Sotkamon avaukseen jo ensi kaudella, mutta hän on silti ennen kaikkea tulevaisuuden hankinta.

Sotkamolla on nyt 21 sopimuspelaajaa. Miten näet Sotkamon mestarimiehistön muuttuvan ensi kaudeksi?

Niko Korhosen tiedetään siirtyvän ensi kaudeksi Joensuuhun ja Piiponniemen nimi puuttuu myös ensi kauden pelaajien listalta.

Etukentällä Hannes Pekkisen paikka on kiveen hakattu, mutta toiselle etukenttäpaikalla vaihtoehtoina ovat Keinänen, Kokko ja Aleksanteri Huotari.

Polttolinjassa Kalle Kuosmanen ottaa etulukijan ja Jere Vikström takalukijan paikan. Ville Kotro menee kulmaan heittäjäksi ja neljännen paikan ottaa joko Huotari tai Elmeri Purmonen.

Roope Korhonen ja Lattu ovat kaksi jokeria ja kolmanneksi jokeriksi ovat vahvimmin ehdolla Huotari ja Purmonen. Sen lisäksi Sotkamolta löytyy reservistä useampikin vaihtoehto niin jokeriosastolle kuin paikkaamaan loukkaantumisia ja tuomaan lisää kilpailua pelipaikoista.

Sotkamo kertoi aloittavansa myös strategisen yhteistyön Ykköspesiksessä pelaavan Simon Kirin kanssa. Mitä tämä yhteistyö käytännön tasolla tarkoittaa?

Sotkamon kannalta yhteistyö tarkoittaa sitä, että se saa samanlaisen ”kasvattajajoukkueen” Ykköspesikseen, jollainen Kouvolalla on ollut jo pari vuotta ja jollaisen Joensuu saa ensi kaudeksi. Kouvolalla ja Joensuulla kysymys on seurojen kakkosjoukkueesta, mutta Sotkamo saa suunnilleen samanlaisen kasvatusalustan siten, että Simo pyörittää käytännön arkea ja maksaa pitkälti myös joukkueen toiminnasta syntyvät kulut.

Simo saa Sotkamosta nuoria ja lupaavia vahvistuksia ja se pystyy luopumaan ainakin osasta Oulun Liposta tulleista kokeneista sotaratsuista. Sarjasijoituksista on tässä vaiheessa turha sen enempää puhua, mutta Simo saa joka tapauksessa kilpailukykyisen joukkueen ensi kaudeksi.