Manse on viemässä runkosarjan, mutta mestaruus on edelleen neljän seuran kauppa

Juha Puhtimäki on näyttänyt epäilijöilleen ja osoittanut olevansa edelleen eliittilukkari.

Pesäpallo

Manse on viemässä runkosarjan, mutta mestaruus on edelleen neljän seuran kauppa

Miesten Superpesiksen mestaruustaistelu alkaa Pekka Arffmanin mukaan kallistua vahvasti neljän joukkueen suuntaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.8.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Manse on karkaamassa Superin runkosarjan voittoon. Pekka, mikä Mansen tämän kauden lennon selittää?

Tärkein syy on ollut se, että Mansen ulkopeli on ollut odotettua parempaa.

Severi Tikkakoski on ollut sensaatiomaisen hyvä myös ulkona, samoin Tomi Lehtonen ja loukkaantumisen takia sivussa viimeiset viikot ollut Leevi Lehto ovat pelanneen erinomaisen kauden ja nousseet ulkopelissä tärkeään rooliin.

Monen epäilivät – myös Mansen sisällä – ennen kautta, miten kovaa tekoa Juha Puhtimäki on lukkarina. Puhtimäki on pelannut kuitenkin loistokauden ja ollut yhdessä Elias Pitkäsen ja Aapo Komulaisen kanssa tämän kauden paras lukkari.

Myös sisällä Manse on ollut vahva. Joukkue on lyöntivoimainen ja se on Tikkakosken myötä saanut viimeinkin ratkaistua myös kärkimiesongelmansa. Elmeri Lieto on ollut erinomainen hankinta ja elintärkeä pala Mansen ykköskärkeä.

Vaikka Perttu Ruuska onkin lyönyt 79 juoksua, hän ei ole pelannut aivan täysosumakautta. Henri Puputti on kuitenkin säestänyt hyvin Ruuskaa ja lyönyt jo 52 juoksua, mikä Superin paras lukema numerolla pelaaville pelaajille.

Myös pelinjohtaja Jani Komulainen ansaitsee tunnustuksen. Hän on peluuttanut rohkeasti koko materiaalia eikä hän ole pelännyt peluuttaa Puhtimäkeä ja Puputtia kakkoskärjessä.

Miten vahvana mestarisuosikkina pidät Mansea?

Mestaruusmitaleita on turha vielä jakaa, sillä vaikka runkosarjan viimeiset kierrokset ja jatkosarja onkin alkanut erotella jyviä akanoista, mestaruustaistelu on edelleen erittäin tasainen.

Manse ja Sotkamo ovat jo pidemmän aikaa olleet vahvimmat mestarisuosikit, mutta Kouvola ja Vimpeli ovat viimeisissä otteluissa antaneet sellaisen myrskyvaroituksen, että mestaruuden voi voittaa näistä neljästä joukkueesta mikä tahansa.

En usko, että kukaan näistä kärkiseuroista kompastuisi puolivälierissä, sillä Kempeleen vauhti on alkanut selvästi hyytyä ja Joensuun peli rullaa edelleen vajailla tehoilla, vaikka joukkue onkin toki piristynyt viimeisissä otteluissaan.

Jos Hyvinkää selvittää säälipleijarit, siitä ei nykykunnossaan ole mitään vaaraa Manselle. Kiteellä on paremmat mahdollisuudet yllättää puolivälierissä, mutta kolmen voiton ottaminen on turha kova haaste, tulipa puolivälierissä vastaan mikä kärkiseura tahansa.

Hyvinkäällä on kauden jälkeen ison jälkipyykin ja mietinnän paikka, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että myös Kempeleessä ja Joensuussa joudutaan miettimään perimmäisiä kysymyksiä, mistä menestyminen pesäpallossa on tehty.

Joensuulla on Superin pulleimmat resurssit yhdessä Mansen kanssa, mutta mestaruuskausien 2018 ja 2019 jälkeen Joensuu on tullut pulkkamäkeä alaspäin.

Kempele on satsannut kokeneisiin nimimiehiin ja vaikka he ovatkin hoitaneet omat tonttinsa mallikelpoisesti, riittääkö se enää?

Kempele oli viime kaudella  jo ison menestyksen rajalla, mutta tällä kaudella se on ottamassa askelta taaksepäin. Siinä riittää miettimistä, miksi näin on käymässä.