Uinuva tilannehuone ja yksisilmäiseksi ajettu kurinpito Liigan pudotuspelien pahimpina ongelmina

Liigan tilannehuone on saanut kritiikkiä seuroista pudotuspelien aikana.

JääkiekkoLiiga

Uinuva tilannehuone ja yksisilmäiseksi ajettu kurinpito Liigan pudotuspelien pahimpina ongelmina

Liigan tilannehuone on epäonnistunut Eetu Pennasen mukaan pahoin pudotuspeleissä. Kurinpidostakin esiin nousee yksi merkittävä ongelma.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 26.3.2023 | KUVAT All Over Press

Kaksi todella suuren loukkaantumisriskin tilannetta on mennyt seulasta läpi, kun Liigan tilannehuone on arvioinut kurinpitodelegaation käsittelyyn asti eteneviä rikkeitä.

Molemmat näistä tilanteista ovat sisältäneet riskin vakavasta loukkaantumisesta. Kumpaakin teoista voi luonnehtia piittaamattomaksi vastustajan terveyden vaarantamiseksi.

Tuskin Casimir Jürgens tarkoitti poikittaista mailaansa Axel Ottosonin niskaan. Andreas Okanynkin Miika Roineeseen kohdistamassa laitataklauksessakin oli todennäköisesti tahallista vahingoittamista enemmän innokkuutta ja intensiivisen sarjan hämärtämää tilannetajua.

Silti niin Jürgensilla kuin Okanyllakin on vastuu äärimmäisen vaarallisista teoistaan kaukalossa, vaikka niissä olisikin tuottamuksellisuutta enemmän kuin tahallisuutta.

On tilannehuoneelta todella heikko suoritus, että sama virhe tapahtuu kahdesti näin lyhyen ajan sisään. Nyt seurat KooKoo ja Pelicans joutuivat itse hakemaan oikeutta tekemällä käsittelypyynnöt, kun tilannehuone ei ollut tehtäviensä tasalla.

***

Juuri tilannehuoneen toiminta on aiheuttanut närää seuroissa. Videotuomareiden nimet kyllä löytyvät Liigan sivuilta listattuina, mutta sen toimintaan muutamat urheilujohtajat toivoivat MTV Urheilun jutussa avoimuutta ja ammattimaisuutta.

Seuroissa tuntuu vallitsevan epätietoisuus, millä taustoilla tilannehuoneen videotuomaristo päätöksensä tekee.

Eikä myöskään kurinpito saa varauksetonta kiitosta seuroista. Lukon Kalle Sahlstedt otti aiemmin mainitussa MTV Urheilun jutussa kovimman kannan kurinpidon päätöksiin, tai oikeammin siihen, kuinka liigahallituksen aiemmin tekemä linjaus on ongelmallinen.

”Jos päähän kohdistunut taklaus menee kurinpidon pöydälle, rangaistus alkaa viidestä pelistä. Kaikki muut rangaistukset, oli se kuinka törkeä tahansa, lähtee nollasta. Siinä ei ole hevon p*******n järkeä tuossa touhussa”, Sahlstedt sanoo.

Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että päähän kohdistuneessa taklauksessa rangaistus tosiaan alkaa yhä viidestä ottelusta, vaikka täksi kaudeksi ehdotonta linjausta muutettiin niin, että pienempikin rangaistus on mahdollinen.

On ajatuksena hyvä, että juuri päähän kohdistuneisiin taklauksiin puututaan kovilla pelikielloilla. Aivotärähdyksiä ei kukaan halua nähdä, kun niiden pelottavat seuraukset ovat kaikilla tiedossa.

Nyt kuitenkin katseet ovat vain yhdessä pahassa. Juuri Okanyn ja Jürgensin tilanteiden kaltaiset teot ovat vaarallisuudessaan omassa luokassaan. Jos tilannehuone ei nähnyt niitä rangaistavina, ei kurinpitodelegaatiokaan löytänyt niistä kuin yhden ottelun verran rangaistavuutta.

Missään suhteessa nämä yhden pelin huilit eivät ole tekojen vaarallisuuden kanssa, vaikka pudotuspeleissä yksittäisenkin ottelun pelikielto on runkosarjan vastaavaan verrattuna kovempi rangaistus.

***

Liekö julkinen paine hieman potkinut tilannehuonetta, kun Lukon Henri Ikosen todella vaarallinen poikittaisella mailalla painaminen HIFK:n Otto Paajasta niskaan eteni nyt kurinpitodelegaation käsittelyyn, vaikkei jäällä tilanteesta rangaistusta tullutkaan.

Tästäkin tilanteesta on tultava tuntuva pelikielto.

Jürgensin, Ikosen, HIFK:n Ilari Melartin ja KalPan Aleksi Klemetinkin poikittaiset mailat paljastavat myös yhden jääkiekkopelin universaalin sokean pisteen, johon pelaajien turvallisuuden kannalta soisi saavan muutoksen mahdollisimman pikaisesti.

Poikittainen maila on käytännössä säännöissä kielletty, mutta kaukalossa sitä saa käyttää surutta todella pitkään ennen kuin se kolahtaa väärään paikkaan.

Mitään mainituista tilanteista ei olisi nähty, jos poikittaiseen mailaan suhtauduttaisiin kaukalossa niin kuin sääntökirjassa lukee. Annetaan rangaistus pelaajalle, joka taklaa poikittaisella mailalla vastustajaa.

Juttua muokattu 26.3. 12.46. Kalle Sahlstedt ei MTV Urheilun jutussa kohdistanut kritiikkiä suoraan kurinpitoon vaan liigahallituksen linjaukseen.