Tässä ovat Suomen tämän hetkeen parhaat futisselostajat – paras palaa hurjalla liekillä

Jude Bellingham iski Englannin 1-0-voittomaalin Serbiasta - ja sitähän hehkutettiin myös suomeksi.

Euro2024Jalkapallo

Tässä ovat Suomen tämän hetkeen parhaat futisselostajat – paras palaa hurjalla liekillä

Tiistaiseura kokoontui kiistelemään, kuka on Suomen tämän hetken paras jalkapalloselostaja. Tässä TOP10-lista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.6.2024 | KUVAT All Over Press

Suomen parhaat jalkapalloselostajat

1. Tuomas Virkkunen

Tuomas Virkkunen

@ MTV / Onni Ojala

Tuomas Virkkusesta on tullut enemmän kuin loistava ja värikäs selostaja. Hänestä on tullut ilmiö. Osa on sitä mieltä, että Virkkusen intohimoinen tilanteisiin heittäytyminen, hehkuva tunteenpalo ja virkkuslaiset heitot ovat karanneet käsistä, mutta kyllä tähän maahan mahtuu tunnetta ja nerokkaita tilannekoomisia oivalluksia. Se, että joku heitto menee joskus ohi sektorin, on pieni murhe Virkkusen kuuntelemisen nautinnollisuuden rinnalla.

Tärkeintä Virkkusessa on kuitenkin sen, että suurten tulenlieskojen takana selostuskopissa istuu suuri persoona, jolla on jalkapallon muotoinen sydän ja selostajalle oikeanlainen asiantuntemus. Se kuuluu läpi Virkkusen jokaisesta selostuksesta.

2. Ville Kuusinen

Ville Kuusinen on ottanut paikkansa suomalaisen selostajakartan aatelisena ja Viaplayn jalkapallolähetysten ykkösäänenä. Kuusinen on astetta tai itse asiassa neljää maltillisempi ja asiallisempi kuin Virkkunen, mutta myös Kuusisesta löytyy sopivasta tunnetta ja kykyä eläytyä urheilun intohimossa ja otteluiden käänteissä. Iso plussa asiantuntemuksesta.

3. Matti Härkönen

Matti Härkösestä on tullut Yleisradion jalkapallolähetysten pääselostaja, jonka sopivalla tavalla omanlaisensa selostustyyli ja persoonallinen ääni sopivat hyvin jalkapalloon. Härkönen ymmärtää hyvin peliä, minkä lisäksi hänellä on vankka tietopohja jalkapallosta.

4. Velja Engström

Velja Engström on jalkapallon selostajakaartin uusia ja nousevia nimiä, joka on tehnyt erinomaista työtä monilla kanavilla. Vastaa pitkälti Ruutu+:n pääotteluiden selostamisesta, mutta on mukana myös muun muassa Yleisradion EM-kisatiimissä. Perehtynyt hyvin työhönsä ja taustoihin. Ilo kuunnella.

5. Tero Karhu

Tero Karhun selostuksista kuuluu läpi se, että on pelannut urallaan yli 100 Veikkausliigan ottelua Jokereissa, MyPassa ja FC KooTeePeessä. Vankka asiantuntemus ulottuu myös taustoihin. Karhu tuo selostuksiinsa sopivassa tasapainossa myös tunnetta. Äänestä kuultaa läpi intohimo ja ilo jalkapalloa kohtaan.

6. Toni Saukkola

Toni Saukkola on nousukiidossa oleva uuden polven selostaja. Saukkola tuntee jalkapallon ja sen taustat läpikotaisin ja osaa maustaa niillä selostuksiaan sopivassa suhteessa. Saukkolan selostuksissa hänen oma persoonansa pysyy taka-alalla. Se on hyvä asia, sillä Virkkusen kaltaisia performansseja ei jaksa syödä jokaisella aterialla.

7. Mikko Aaltonen

Mikko Aaltonen profiloitui alkujaan Ilveksen jalkapallo-otteluiden selostajana, minkä jälkeen hän on selostanut vuosikausia Ilveksen Liiga-otteluita. Jääkiekon lisäksi Aaltonen on tehnyt hienoa työtä jalkapalloselostajana useilla kanavilla. Kuulunut viimeisissä arvokisoissa myös Yleisradion selostajatiimeihin – ja haastaa yhdessä Toni Saukkolan kanssa yhä vahvemmin Matti Härkösen asemaa Yleisradion johtavana paraatihevosena.

8. Mikko Innanen

Legendaarinen Mikko Innanen on edelleen voimissaan ja kuuluu Valioliiga-lähetysten suomalaiseen dna:han omine manöövereineen. Vanha sexypöxy ymmärtää peliä ja innostuu hehkuttamaan silloin, kun siihen on aihetta. Jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta kukapa sitä jaksaisi kuunnella selostajaa, jonka pierukaan ei haise.

9. Tero Kainulainen

Tero Kainulainen on hankkinut itselleen vankkumattoman kannattajakuntansa ja kulttiselostajan maineen. Kainulaisen vahvuudet ovat kiistattomat, mutta hänkin jakaa mielipiteitä. Kainulaiskultin vastapainona on toinen ryhmä, johon Kainulaisen hieman virkamiesmäinen puhetyyli ei tehoa. On kuitenkin sopivan erilainen moneen muuhun nykyselostajaan verrattuna.

10. Kim Kallström

Kim Kallström on noussut myös jalkapalloselostajien ykköskoriin. Joidenkin mielestä Kallström muistuttaa pikku-Virkkusta, mutta välikös sillä. Kallström on nykypäivän selostajien tapaan perehtynyt taustoihin eikä pelkkää innostua silloin kun siihen on aihetta.