Yllätyskäänne – uusi talli yrittää marssia formula ykkösiin lakituvan kautta

Andretti on tuttu näky monissa autourheilusarjoissa. Ranskalainen Nato Norman on yksi Andretti Formula E:n piloteista.

Formula 1

Yllätyskäänne – uusi talli yrittää marssia formula ykkösiin lakituvan kautta

Michael Andretti ei ole tyytynyt F!-sarjan päätökseen hänen tallihankkeensa blokkaamisesta. Nyt asiaa puidaan yhdysvaltalaisessa oikeusistuimessa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.8.2024 | KUVAT All Over Press

Andrettin ja Cadillacin yhteistalli yrittää päästä mukaan formula ykkösten MM-sarjaan uutta reittiä pitkin jo kaudeksi 2026.

Muut F1-tallit blokkasivat aiemmin tänä vuonna Michael Andrettin ajaman tallinhankkeen pääsyn MM-sarjaan kaudeksi 2025 ja 2026, mutta Andretti-Cadillac on saanut Yhdysvaltain oikeusministeriön tutkimaan, rikkoiko Liberty Media maan kilpailulainsäädäntöä hylätessään Andretti-Cadillican hakemuksen.

”Olemme ison veden tällä puolella formula ykkösten suhteen Eurooppa-keskeisiä ja monilta tuntuu unohtuneen se, että F1-sarjan oikeudet omistaa nykyisin amerikkalainen taho. Michael Andrettilta tämä ei sen sijaan ole unohtanut ja siksi hän ymmärsi haastaa päätöksen hakemuksensa hylkäämisestä Yhdysvalloissa”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari toteaa.

”Eikä hän ole valituksensa kanssa yksi. Andretti liitti tutkintapyyntöönsä 12 senaattorin allekirjoituksen ja sai tutkinnan käyntiin. Nyt vain odotamme, miten asian näkee liittovaltion tuomioistuin, joka ratkaisee valituksen kohtalon.”

Mustakarin mukaan Andrettin valitus voi mennä hyvinkin läpi.

”Andrettin hanke hylättiin eikä sarjapaikkaa tippunut yksinkertaisesti siksi, koska muut F1-tallit eivät halunneet MM-sarjan laajenemista, koska silloin rahavirroilla olisi ollut yksi jakaja lisää eli nykyisten tallien tulot olisivat Andretti-Cadillacin tulon myötä pienentyneet.”

”Nyt sitten nähdään, mitä Yhdysvaltainen oikeusministeriö näkee asia. Tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen käänne asioiden kulussa ja myös mielenkiintoinen seurattava.”

”Andrettin F1-hakemuksen hylkäykseen sanottiin  olevan syynä se, ettei hakemus ole uskottava.  Siis hakemus, jonka takana on General Motors, ei olisi uskottava? Rahasta tässä vain on kyse, kuten aina formula ykkösissä.”

Mustakarin mukaan F1-sarjaan mahtuisi hyvin yksi amerikkalaistalli.

”Näkisin sen ihan positiivisena asiana. Kyllä radalle autoja mahtuu, varsinkin kilpailukykyisiä autoja. Muistan ajat, jolloin sarjassa oli jopa esikarsinnat aika-ajoihin. Autoja oli mukana niin paljon, ettei suoraan kisaan päässyt. Näin oli vielä JJ Lehdon ja Mika Häkkisen uran alkuvaiheilla.”

”Kaikkien tallien laatu ei silloin ollut kovinkaan kilpailukykyinen ja jotkut niistä keräsivät rahat kuhunkin kisaan aina juuri ennen jokaista kisaa, mutta se nyt on tähän verrattuna aivan eri asia.”

”Andrettilla on rahaa ja selvästi myös lihaksia ajaa F1-unelmaansa eteenpäin ja niin hän myös nyt tekee”, Mustakari sanoo.