Red Bull sai shokkihoitoa Monacon aika-ajoissa – ja lisää on luvassa sunnuntaina

Max Verstappen joutui tyytymään Monacon aika-ajoissa vasta kuudenteen sijaan.

Formula 1

Red Bull sai shokkihoitoa Monacon aika-ajoissa – ja lisää on luvassa sunnuntaina

Red Bull koki kauden suurimman nöyryytyksen Monacon aika-ajoissa. Erkki Mustakarin mukaan Ferrari ja McLaren ovat muutenkin kuroneet Red Bullin etumatkaa kiinni.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.5.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Red Bull sai Monacon GP:n aika-ajoissa todellista shokkihoitoa, kun Ferrarit ja McLarenit veivät nimiinsä neljä ensimmäistä ruutua.

Ferrarin Charles Leclerc oli aika-ajojen nopein kuljettaja ennen McLarenin Oscar Piastria. Ferrarin Carlos Sainz oli kolmanneksi nopein ja McLarenin Lando Norris neljänneksi nopein.

Max Verstappen joutui tyytymään sensaatiomaisesti kuudenteen sijaan, sillä hän edelleen puristi vielä Mercedeksen George Russell.

Red Bullin synkän iltapäivän kruunasi Sergio Perezin jääminen jo ensimmäiseen osioon.

ElmoTV:n asiantuntija Erkki Mustakari oli iloissaan Ferrarin ja McLarenin ravistelusta.

”Se tiedettiin jo etukäteen, ettei Monacon pomppuinen katurata sovi Red Bulleille, mutta olihan tämä tervetullut ja hieno tuuletus. Tämä myös vahvisti entisestään sitä, että Ferrari ja McLaren ovat pystyneet kuromaan kiinni Red Bullin etumatkaa”, Mustakari sanoo.

Mustakari on erityisen iloissaan McLarenin paluusta mukaan kärkikahinoihin.

”McLaren on alku kaudella ottanut paikkansa Red Bullin ja Ferrarin päähaastajana ja se on tehnyt sen hyvin väkevällä ja näyttävällä otteella. Talli kiinnitti jo tovi sitten kaksi nuorta ja nälkäistä kuljettajaa, jotka molemmat ovat selvästi pelottomia huimapäitä. Molemmat rekryt ovat onnistuneet.”

24-vuotias Norris kuittasi F1-uransa ensimmäisen GP-voiton vihdoin toukokuun alussa Miamissa ja hän on lisäksi ollut kolme kertaa palkintopallilla kauden seitsemässä kisassa. Toista kauttaan F1:ssä ajava 23-vuotias Piastri on ollut kolmesti neljän parhaan joukossa.

”Näistä veljistä on kasvamassa todella hyviä kuskeja. Tuntuu myös, että he jollain tavalla täydentävät toisiaan. Molemmat hakevat menestystä, mutta Norris on silti vielä selkeä ykkönen tallissa”, Mustakari muistuttaa.

Ferrarilla on myös yksi voitto tältä kaudelta. Sen ajoi tallin kauden päätteeksi jättävä Sainz Australiassa.

Fred Vasseur on tehnyt Ferrarilla hienoa työtä. Red Bullilla on ollut ongelmansa, mikä on hieman helpottanut Ferrarin ja samoin McLarenin urakkaa, mutta tärkeintä niin kummankin tallin kuin koko MM-sarjan kannalta on, että muutkin onnistuvat. Yleisölle on todella tylsää, kun yksi talli hallitsee ja kerää kaikki palkinnot.”

Monet ovat epäilleet, että yksi syy Red Bullin ongelmiin on ollut teknisen johtajan Adrian Neweyn lähteminen tämän kauden jälkeen. Mustakari on eri mieltä.

”En allekirjoita väitteitä, että Neweyn lähtö vaikuttaisi jo nyt Red Bullin menoon. Se tulee näkymään vasta myöhemmin. Tallissa on hyvin osaavaa porukkaa, joka hoitaa homman tässä vaiheessa ammattitaidolla. Monacosa Newey on vieläpä paikalla.”

Mercedeksen tilanne on Mustakarin sen sijaan haastava. Se on jäänyt kolmantena valmistajien MM-sarjasta olevasta McLarenista jo 75 pistettä.

”On hyvin merkittävää, että Mercedes on pudonnut ulos kolmen kärjestä. Lewis Hamiltonin lähdöllä on oma merkityksensä, mutta auto ei silti vieläkään pysty haastamaan kärkeä, päin vastoin. Unettomia öitä on Mercedeksellä yhä edessä. Kolmen kärki on karkaamassa kohta horisonttiin.”

Mustakari uskoo, että sunnuntain voittotaistelu käydään Ferrarin ja McLarenin kesken.

”Monacon kapealla katuradalla ohittaminen on tunnetusti äärimmäisen vaikeaa. Edessä oleva auto voi olla jopa sekunnin hitaampi kierroksella, mutta sen ohittaminen on silti vaikeaa ja jopa mahdotonta. Siksi on mahdoton nähdä, että Verstappen nousisi normaalioloissa tuolta lähtöpaikalta voittoon. Oikeastaan vain turva-auto voisi sotkea kisan käsikirjoitusta niin paljon, että Verstappen saataisiin voittajaksi”, Mustakari sanoo.