Valtteri Bottaksen alla on sellainen vesikelkka, että häntä käy jo sääliksi

Valtteri Bottas oli 18:s Hollanin GP:n aika-ajoissa.

Formula 1

Valtteri Bottaksen alla on sellainen vesikelkka, että häntä käy jo sääliksi

McLaren lentää kisasta kisaan korkealla, mutta Sauber niin matalalla, että Valtteri Bottasta käy jo sääliksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.8.2024 | KUVAT Sauber Group Media

McLarenin Lando Norris jätti Hollannin GP:n aika-ajossa lauantaina Red Bullit taakseen ja otti kauden neljännen paalupaikkansa. ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo, että Red Bullin ylivoima on nyt todellakin syöty.

”Niin Norris kuin Oscar Piastri ajoivat hyvän aika-ajon McLareneillaan ja pitivät Max Verstappenin ja Sergio Perezin aisoissa. Todellinen järjestys nähdään tietysti vasta ruutulipulla, mutta juuri nyt McLaren vakuuttaa asiantuntijan”, Mustakari naurahtaa.

”En usko Verstappenin mestaruustittelin olevan vielä nyt vaarassa, mutta tässä on aika tukku vielä erilaisilla radoilla painettavia kisoja jäljellä ja väitän, että hän saa vielä selkäänsä ainakin yksittäisissä kisoissa, jos McLarenin meno jatkuu tällaisena. Lopulta pistetilanne voi muuttua jännittäväksi.”

”Red Bull ei ole pystynyt kehittymään ja muut ovat saaneet sen etumatkan kiinni. Mietinpä sitäkin, alkaako Adrian Neweyn vetäytyminen tallista pikkuhiljaa takavasemmalle jo nyt näkyä menossa? Hänen sopimuksensahan loppuu kokonaan vasta 2025 alkupuolella.”

Mersut jäivät kärkikolmikon ulkopuolelle aika-ajossa. George Russell oli neljäs ja Lewis Hamiltonin aika-ajo hyytyi peräti 12. sijalle.

”Ei ole ensimmäinen kerta, kun asiakastalli on moottoritoimittajatalliaan nopeampi, mutta onhan se tietysti aika noloa. McLaren sai ensimmäisen päivityksensä sitten Miamin ja se tuntuu todella tuoneen tarvittavaa lisäpotkua.”

”Norris valitteli kesätauon alkaessa, että hänellä on ollut itseluottamusongelmia. Aika-ajossa sellaista ei nyt voinut aistia. Kisan startti on kuitenkin eri asia. Vierestä tykittää ensimmäiseen mutkaan radan yksinoikeutettu valtias ja katsomon suursuosikki, Verstappen, joka on voittanut Zandvoortissa kolme viimeistä kisaa.”

”Verstappen hakee aivan hullun lailla voittoa kotiyleisönsä edessä nytkin ja Norris tietää sen. Britti-kuski tietää senkin, että on aiemmin kaudella hävinnyt startissa Verstappenille. Nyt pään on kestettävä ja startin onnistuttava, jos hän mielii voittaa hollantilaiskuskin tämän omien faniensa edessä.”

Valtteri Bottas jäi aika-ajossa ruutuun 18. Hän sanoi Viaplayn haastattelussa, että auton balanssi oli kadoksissa ja tuulikin vaikutti ajamiseen. Hän teki kuitenkin kaikkensa, jotta tulos olisi mahdollisimman hyvä.

”Tuloksena oli sitten se, että hän oli tallikaveriaan noin sekunnin nopeampi. Hyvä niin. Lähtöruutu ei silti paljon hymyilytä. Sauberin auto on kuitenkin lähinnä säälittävä laite, sellainen vesikelkka, jolla on vaikea tehdä minkäänlaista tulosta.”

”Pakosta tässä alkaa Bottasta käydä sääliksi siksi, että hän joutuu tuolla vehkeellä todistelemaan osaamistaan ainoaa vapaata F1-paikkaa varten. Pitkä tulee Valtterin loppukausi joka tapauksessa olemaan.”

Aston Martin kuului aika-ajon yllättäjiin. Molemmat kuskit jyräsivät viimeiselle osiolle mukaan. Fernando Alonso oli aika-ajon seitsemäs ja Lance Stroll yhdeksäs.

”Molemmat Aston-kuskit kympin sakissa on tallilta hieno suoritus. Erityisesti annan kreduja nyt Strollille, jonka ajotaitoja olen usein parjannut. Hän on ehkä sittenkin oppinut jotain tästä lajista niiden kausien aikana, jotka on F1:ssä ajanut. Nyt se oppi toi onnistumista. Alonson suoritus ei sinällään ole yllätys”, Mustakari sanoo.