Antoine Griezmannin tapaus kertoo, miten ihanan viekasta jalkapallon järjettömyys on

Atlético Madridin seurajohto on määrännyt, että Antoine Griezmannin peliaikaa pitää rajoittaa.

46 Denton RoadJalkapalloMuut sarjat

Antoine Griezmannin tapaus kertoo, miten ihanan viekasta jalkapallon järjettömyys on

Miksi Antoine Griezmann on pelannut tällä kaudella Atlético Madridissa keskimäärin vain 24 minuuttia. Siihen on 40 miljoonaa hyvää syytä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.9.2022 | KUVAT All Over Press

Jalkapallo on tunnetusti erikoinen ja omalakinen maailmansa, jossa valkoisesta on aina mahdoton sanoa, onko se oikeasti valkoista vai mustaa.

Antoine Griezmannin tapaus on juuri sellainen.

Griezmann oli kiistatta yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista vuosikausia. Hän edelleen maailmanluokan pelaaja, mutta 31-vuotiaan ranskalaisen kaunein loisto on kadonnut.

Siksi myös Barcelona päätti vuosi sitten vaikeassa taloudellisessa ahdingossaan uhrata Griezmannin ja lainata hänet takaisin entiselle seuralleen Atlético Madridille. Griezmann oli siirtynyt Atlétista vain kahta vuotta aiemmin 120 miljoonan euron järkälemäisellä siirtosummalla, mutta ranskalainen ei sopeutunut koskaan täydellisesti Barcelonaan.

Kaikki siis hyvin ja loogista.

Real Madrid, Atletico Madrid and Barcelona to win their matches 3/9/2022. Boosted odds 8.00. Play now at LeoVegas!

Paitsi että mitä luki Griezmannin lainasopimuksessa?

Siinä luki, että jos Griezmann pelaa keskimäärin 45 minuuttia niissä otteluissa, joissa hän voisi ilman pelikieltoa tai loukkaantumista pelata, kahden vuoden lainasiirto muuttuu kesällä 2023 automaattisesti pysyväksi siirroksi ja Atlético Madridin on maksettava ranskalaisesta 40 miljoonan punnan siirtosumma.

Voilà!

***

Pykälästä ei kerrottu virallisesti julkisuudessa, kunnes Sport paljasti asian. Nyt myös Atlético Madridin manageri Diego Simeone on vahvistanut, että Griezmannin peliaikaa on rajoitettu seurajohdon pyynnöstä.

Griezmann on pelannut tällä kaudella Atlético Madridin kaikissa kolme sarjaottelussa – mutta tullut joka kerta kentälle vaihdosta. Peliminuutteja hänellä on tilillään vasta 82 eli keskimäärin 24 minuuttia ottelua kohden.

Mikä siis eteen?

On mahdoton uskoa, että Atlético Madrid päätyisi maksamaan Griezmannista nykyisillä pörssihinnoilla 40 miljoonan euron siirtosummaa ensi kesänä. Ranskalainen täyttää ensi vuoden maaliskuussa 32 vuotta. Griezmann tuskin löytää vanhan tai edes 40 miljoonan euron arvoisen loiston vanhoilla päivillään, puhumattakaan, että Atlético Madrid saisi hänestä myydessään muuta kuin hapanta irvistelyä.

***

Atlético Madrid tiesi Griezmannin iän ja tilanteen jo vuosi sitten, joten Barcelonan epäilys, että Atlétilla ei olisi alun perinkään ollut ajatusta maksaa Griezmannista 40 miljoonaa euroa, voi hyvinkin pitää paikkaansa.

Todennäköisesti se jopa pitää paikkaansa – ja yhtä todennäköisesti myös Barcelona tiesi sen, mutta viime kesänä heidän oli pakko päästä eroon Griezmannin palkasta. Tärkeintä ei siinä tilanteessa ollut, mitä tapahtuu kesällä 2023, vaan mitä tapahtui viime kesän siirtoikkunan viimeisenä päivänä.

Siksi kenenkään ei kannata lähteä vielä protestimarssille Madrdiin. Jos Atlético Madrid haluaa pitää Griezmannin, he sopivat yhdessä Barcelonan kanssa uusista siirtoehdoista ja pistävät nimet paperiin. 40 miljoonaa euroa Griezmannin siirtosumma ei enää koskaan tule olemaan.

Jos taas Atlético Madrid haluaa päästä Griezmannista eroon, silloin ranskalainen aloittaa suurimman osan otteluista tulevalla kaudella vaihtopenkillä ja hänet päästetään täydelle laukalle vain isoissa ja kriittisissä otteluissa.

Sitä riskiä Atlético Madrid ei ota, että he maksaisivat Griezmannista ensi kesänä 40 miljoonaa euroa.

Kuten ei ottanut Everton, joka teki viime tammikuussa samanlaisen – tai itse asiassa viisituhatta kertaa järjettömämmän – kaupan Tottenhamin kanssa Dele Allista. Myös Dele Allin hinta olisi noussut tämän kauden aikana 40 miljoonaan euroon, ellei Everton olisi lainannut timanttihankintaansa turkkilaiseen Beşiktaşiin.

Näin.