Valtteri Bottaksen ainoa mahdollisuus sunnuntaina on Bakun seinissä

Valtteri Bottas oli aika-ajoissa 18:s

Formula 1

Valtteri Bottaksen ainoa mahdollisuus sunnuntaina on Bakun seinissä

Charles Leclerc ajoi paluun Azerbaidzhanin aika-ajoissa. Valtteri Bottkaksen lauantaina oli tutun vaatimaton.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.9.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Ferrarin Charles Leclerc onnistui neljättä kertaa urallaan Bakun katuradalla. Monacolainen lähtee paalupaikalta ja viereen asettuu McLarenin Oscar Piastri.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari odottaa myös Lando Norrisin McLarenin nousevan vielä takapaikoilta kärkikahinaan.

”Norris oli aika-ajossa pahan mokan uhri. Hän joutui jarruttamaan keltaisen lipun vuoksi nopealla kierroksella, vaikka mitään varottavaa ei enää radalla ollut. Se pilasi täydellisesti kuskin aika-ajon”, Mustakari valottaa.

Norris jäi lähtöruutuun 17. Se on brittikuskin kauden huonoin lähtöpaikka.

”Uskon kuitenkin, että Norris nousee takamatkaltaan roimasti ylöspäin. McLaren on nopea ja sillä pystyy taistelemaan sijoituksista. Tosin esimerkiksi Max Verstappenin ohittaminen voi olla mielenkiintoinen haaste, joka voi äityä jopa taisteluksi, mutta Bakun rata antaa siihenkin ohitukseen kyllä mahdollisuuksia. Radalta löytyy leveitä kohtia ja pitkää suoraakin.”

”Verstappen sanoi, että hänen autonsa oli levoton ja pomppi, eikä hän saanut siitä parasta irti. Säätöihin tehtiin muutoksia, mutta tulosta ei silti tullut. Verstappenia odottaa haasteellinen sunnuntai-iltapäivä, jos lääkkeitä ei ennen kisaa keksitä. Kohta hollantilainen on varmasti huolissaan tilanteestaan mestaruustaistelussa.”

Azerbaidzhanin GP:ssä ajaa myös kaksi F1-tulokasta. Willamsilla kaasuttaa Franco Colapinto, joka ylsi jopa omaksi yllätyksekseen Q3:een asti ja otti lopulta lähtöruudun yhdeksän. Haasia Kevin Magnussenin kärsiessä rangaistustaan ajava Oliver Bearman ajoi sijalle 11.

”Voin nähdä kuinka Williamsilla taputellaan käsiä, kun toista autoa ajaa nyt kolariherkän Logan Sargantin sijaan Colapinto. Vähän näyttää meno erilaiselta kaverien kesken.”

”Nuoret kuskit onnistuivat lauantaina. Bearman on voittanut alemmissa luokissa kisoja Bakussa aiemmin, joten rata on hänelle hyvin tuttu. Colapinto yllätti itsensä lisäksi kaikki muutkin. Auton säädöt saatiin selvästi kohdilleen ja argentiinalainen laittoi nilkkaa vakuuttavasti suoraksi.”

Valtteri Bottas jäi aika-ajossa hännille. Hän oli aika-ajossa 18:s. Mustakari muistuttaa, että Bakun radalla voi helposti osua seiniin ja se voi olla lopulta Bottakselle mahdollisuus.

”Ei se Sauber tunnu kulkevan vieläkään mihinkään. Suoranopeutta ei ole ja lisäksi aliohjaus häiritsi menoa tämän radan mutkissa. Bottas tuo kyllä auton maaliin ja väittäisin, että jos kisatapahtumat eivät liikaa väritä tuloslistaa, niin hän on parhaimmillaan 15:s. Jos tulee tapahtumarikas kisa tai rata on liian monelle liian kapea, voi onnenkantamoinen auttaa suomalaista hieman paremmallekin sijalle.”