Asiantuntija tyrmää puheet, joiden mukaan Valtteri Bottaksen olisi aika vetäytyä F1:stä

Valtteri Bottaksen pistetili pysyy avaamattomana tämän kauden MM-sarjassa.

Formula 1

Asiantuntija tyrmää puheet, joiden mukaan Valtteri Bottaksen olisi aika vetäytyä F1:stä

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on täysin vakuuttunut, että Valtteri Bottaksen surkea kausi johtuu yksin autosta, ei miehestä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.9.2024 | KUVAT Sauber Group Media

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ihmettelee puheita ja kirjoituksia, joiden mukaan Valtteri Bottaksen pitäisi tämän kauden esitysten perusteella vetäytyä kokonaan formula ykkösten MM-sarjasta.

”Bottaksen kausi on ollut yhtä ja samaa laahustamista tulosten suhteen, mutta vika ei ole Bottaksessa. Hänen ajotaitonsa ovat yhä tallella. On vain niin, että Sauberilla ei kukaan tämän kauden kärkikuskeistakaan ajaisi pisteille. Ei kukaan”, Mustakari painottaa.

”Kuskien ajotaidot eivät noin vain katoa, eivät myöskään Bottaksen.  Mutta jos peffan alla on surkea auto, silloin myös tulokset ovat surkeita. Jokainen on nähnyt, mitä Max Verstappenin tuloksille on viimeisinä kuukausina käynyt. Ovatko hänen ajotaitonsa heikentyneet vai ovatko muut tallit ottaneet Red Bullin etumatkan kiinni ja ohittaneet sen?”

”Tähtikuskitkaan eivät voi mitään sille, jos auton vauhti ei riitä. Vastakkaisia esimerkkejä sen sijaan voidaan nähdä ja on nähtykin. Kaikki kuskit eivät aina pärjää hyvilläkään autoilla, kuten vaikkapa David Coulthard, joka ei voittanut mestaruuksia Adrian Neweyn suunnittelemalla McLarenilla.”

”Bottas itse kommentoi Singaporessa, että kehitystyö on hidasta ja paljon resursseista kiinni. Sauber ei saa kurottua eroa muihin kiinni tällä kaudella. Yksittäisessä kisassa voi vielä joku onnenkantamoinen tulla, mutta Sauber on auttamattomasti muista jäljessä ja Bottas kruisaa muiden perässä”, Mustakari näkee.

Mustakin mukaan viimeiset kuukaudet ovat osoittaneet, että McLaren on vetänyt tikkarin Verstappenin ja redbullilaisten suusta. Hollantilainen supertähti ei ole voittanut kisaakaan sitten kesäkuisen Espanjan GP:n eli seitsemän kisaa sitten. Singaporessa hän ei ole voittanut vielä koskaan.

”Voi olla, että tulee hikinen viikonloppu Verstappenille muutenkin kuin sään puolesta. Red Bull on pomppinut ja ollut vaikea ajettava viimeisissä kisoissa, eikä lääkkeitä ole oikein löytynyt päivityksistä huolimatta. Verstappenin tilanteesta tulevat Singassa kertomaan jo harjoitukset paljon”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pohtii.

”Vaikka Verstappen ei ole Singaporessa erityisemmin loistanut,  Sebastian Vettel on voittanut siellä Red Bullilla useaan otteeseen, ja Sergio Perez vei kisan nimiinsä pari kautta sitten.”

Sää tekee Singaporen viikonlopusta erityisen rasittavan kuljettajille. Ilmanala on kuumaa ja kosteaa. Kaupan päälle ajetaan vielä erittäin pitkä iltakisa. Sääkartalla näkyy vesipisaroitakin.

”Renkaat ja jarrut ovat Marina Bayn radalla erityisesti koetuksella. Radalla on tiukkoja mutkia ja niiden välissä vauhdikkaita suoria. Mutkiin tehdään tiukat jarrutukset, mikä syö pahasti rengasta ja jarrua. Yhdellä varikkostopilla täällä ei pärjätä millään. Niitä voi lopulta kerääntyä useampikin – jopa kolme tai neljä.”

”Tallien taktinen osaaminen on tärkeässä roolissa. Varikkopysähdyksen aika pitää taktikoida millin tarkasti. Niin, että tullaan juuri oikeaan väliin takaisin radalle. Myös isot tallit osaavat stoppejaan mokata, sekin on nähty.”

”Näkisin, että McLaren on vahvoilla jälleen myös täällä. Verstappen painotti lehdistölle mielenkiintoista pointtia pahimmasta haastajatallistaan. Hän sanoi, että tiimityöskentely ja henki ovat McLarenilla selvästi erittäin kovalla tasolla tällä hetkellä. Niin se on, yhdessä tekemällä voitetaan asioita.”

”Mahdollinen vesisade muuttaisi kisan luonteen tietysti täysin toisenlaiseksi ja silloin voisi tulla jopa yllätysvoittaja”, Mustakari sanoo.