Hondan paluu F1-radoille heittää uuden supertallin mukaan kärkitallien aateliin

Aston Martin käyttää nyt Mercedeksen myllyjä - ja kaudesta 2026 alkaen yksinoikeudella Hondan moottoreita.

Formula 1

Hondan paluu F1-radoille heittää uuden supertallin mukaan kärkitallien aateliin

Hondan paluu F1-radoille sähköistää taistelua MM-sarjan kärkisijoista ja nostaa Erkki Mustakarin mukaan Aston Martinin yhdeksi kärkitalleista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.5.2023 | KUVAT All Over Press

Honda vahvisti palaavansa moottorintoimittajana F1-sarjaan kaudella 2026, kun formula ykkösten moottorisäännöt muuttuvat. Yhtiö ilmoitti tekevänsä yksinoikeudella moottorit kautensa loistavasti aloittaneella Aston Martinille.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää sopimusta lottovoittona Aston Martinille.

”Tämä on se diili, jolla Aston Martin saa mahdollisuudet nousta suurten tallien seuraan ja pystyy ajamaan myös voitoista”, Mustakari uskoo.

”Jokaiselle tallille ihan ikioma moottoritoimittaja on jättimäinen etu. Kun moottoritoimittaja on yksinoikeudella käytössä, on tallilla myös koko sen tuki takanaan.”

”Hondalla on paljon tietotaitoa jo kaukaa 80-luvulta formula ykkösistä. Sähköistyminen tuo tietysti omat haasteensa, mutta Honda on aiemminkin osannut vastata kehityshaasteisiin. Menestyksekkäät McLaren-Honda -ajat muistavat kaikki niilot.”

Vuoden 2026 muutosten myötä sähkövoiman rooli kasvaa moottoreissa. Tämä houkutteli Hondan tekemään pikaisen paluun F1-sarjaan. Myös sarjan hiilineutraaliustavoitteet puhuttelivat sitä.

Tällä hetkellä Aston Martin kisaa Mercedeksen voimayksiköillä. Se on valmistajien sarjassa toisena. Mercedes itse on vasta kolmas.

”Monesti on kommentoitu, että Mersu tuskin antaa asiakastalleilleen ihan parasta tuotettaan, mutta jos niin on, se ei tunnu Astonia haittaavaan. Aston Martin osaa ottaa kaiken irti kalustostaan ja ärsyttävä espanjalainen konkarikuski Fernando Alonso tekee loput. Alonso kouluttaa mallikkaasti perässään myös tallin viulut maksavan Lawrence Strollin poikaa Lancea. Hän on kuljettajien sarjassa jo kahdeksantena. Viime kaudella hän oli lopulta vasta 15:s.”

”Stroll ajaa varmasti niin kauan Aston Martineilla kuin haluaa tai pappa betalar. Sitä, onko Alonso enää Honda-aikana tallin auton ratissa, on epävarmaa. Hän on kuitenkin jo nyt 41-vuotias.”

Honda teki aiemmin yhteistyötä Red Bullin kanssa. Vaikka Honda vetäytyi F1-radoilta 2021, Red Bull käyttää vielä tällä kaudella Hondan moottoria. Jatkossa se haluaa kuitenkin kehittää oman moottorin. Se tehdään ilmeisesti yhdessä Fordin kanssa.

”Red Bull tulee jatkossakin olemaan kova luu. Fordilta löytyy osaamista kaiken kokoisten ja muotoisten moottorien rakentamisesta vuosikymmenten varrelta.”

Mustakarin mukaan taistelu formularatojen herruudesta käy jatkossa entistä kiehtovammaksi.

”Ferrari ja Mercedes ovat olleet jo pitkään supertalleja ja Red Bull on ajanut ne kiinni ja mennyt jopa ohikin. Nyt mukaan kärkikahinoihin on tunkeutumassa kovalla vauhdilla kehittyvä Aston Martin. Tallin uusi tehdas avautuu piakkoin ja uusi tuulitunneli on kuulemma valmis ensi vuonna.”

”Koko F1 ottaa toisenkin sysäyksen eteenpäin 2026, sillä silloin myös Audi on tulossa sirkukseen mukaan. Sen jälkeen ollaankin toivon mukaan tilanteessa, jossa kukaan ei tiedä varmuudella, minkä väriset autot ovat sunnuntaina maalissa kärjessä ja missä järjestyksessä”, Mustakari ennakoi.