Annimari Korte on kritiikissään oikeassa – SUL ja Yle unohtivat urheilijat tv-aikatauluissa

Annimari Korte otti voimakkaasti kantaa Twitterissä kotimaisten yleisurheilukisojen aikatauluihin.

Yleisurheilu

Annimari Korte on kritiikissään oikeassa – SUL ja Yle unohtivat urheilijat tv-aikatauluissa

Annimari Korte kritisoi rajusti kesän yu-kisojen aikataulua ja ihmettelee miksi Ylen televisiointien tarpeet ovat urheilijoiden tuloksentekokykyä tärkeämpi arvo.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 13.7.2020 | KUVAT All Over Press

Annimari Korte teki mielenkiintoisen avauksen ihmettelemällä Twitterissä Yleisradion päätösvaltaa suomalaisessa yleisurheilussa.

Korte katsoo, että tärkeimmät kisatapahtumat pilataan, kun niiden aikataulu viedään liian myöhäiseksi. Kun kisat ovat ylipäänsä liian myöhään ja kun vielä naisten pika-aidat säästetään yleensä illan viimeiseksi herkkupalaksi, olosuhteet ehtivät suomalaisessa todellisuudessa muuttua liian huonoiksi – ja jopa vaarallisiksi.

Kylmä sää vie tehoa suorituksesta, mutta tuo myös loukkaantumisriskin.

Lisäksi myöhäiseen iltaan ajoittuvasta kisasta palautuminen menee pilalle, koska kisan aiheuttama adrenaliiniryöppy ei ehdi tasaantua ennen aamuyötä ja palautumisen kannalta tärkeä yö nukutaan huonosti – ja se taas heijastuu koko tulevan viikon harjoitteluun negatiivisesti.

Urheilijoiden keskuudessa ongelma tiedostetaan laajemminkin. Yleisurheilijoiden laaja yhteinen toive onkin, että kisojen aikataulua voitaisiin aikaistaa edes tunnilla, mielellään kahdella.

Tämä ei kuitenkaan onnistu, koska tärkeimmät kotimaiset kisat televisioiva Yle haluaa Kortteen mukaan kisojen huippuhetket juuri illan primetime-hetkiin. Korte kertoi päivityksissään myös värikkäästi siitä, miten joutui itse neuvottelemaan Lahden kisojen aitafinaalin aikaistamisesta Ylen ja kisajärjestäjien kanssa – ja sai tahtonsa läpi vasta uhkaamalla jäädä kisasta pois.

https://twitter.com/annimarikk/status/1282585967556272129?s=20

Kortteen twitter-päivitys tuotti pitkän ja monipuolisen keskusteluketjun, johon otti osaa harvinaisen laaja joukko urheiluväkeä. Keskustelu polveili ja rönsyili, mutta olennaisin viesti on se, että kun kisojen aikataulu mitä ilmeisemmin syntyy Ylen vahvan toiveen – ellei peräti vaatimuksen – seurauksena, asiassa olisi syytä pysähtyä hetkeksi miettimään kaikkien yhteistä etua.

Miksi urheilijat unohtuivat?

Yle tuskin haluaa heikentää yleisurheilijoiden suorituskykyä. Siksi on varmasti myös Ylen etu, että kisat pyritään toteuttamaan urheilijoiden edun kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Nyt on kuitenkin ilmeisesti päässyt käymään niin, että kun SUL ja Ylen urheilutuotannoista vastaavat ovat neuvotelleet tv-signaalin tuottamisen käytännöistä, urheilijoiden näkökulma on unohtunut.

Ja miksi on unohtunut?

Siksi, ettei urheilijoilla ole näissä neuvotteluissa edustajaa!

Toki voi ajatella, että SUL:n johto edustaa Yle-keskusteluissa myös urheilijoita, mutta eihän se käytännössä edusta. Se keskittyy myymään näkyvyyttään mahdollisimman hyvillä ehdoilla – samoin kuin Yle yrittää saada itselleen tärkeän urheiluviihdetuotteen omista näkökulmistaan mahdollisimman hyvillä ehdoilla.

On ymmärrettävää, että silloin jää miettimättä mitä illan varsinaisten päätähtien, ja koko shown varsinaisen viihdearvon tuottajien, suorituskyvyn maksimointi vaatisi ottamaan huomioon.

SUL:n johto on osallistunut Kortteen twitter-avaukseen merkillisen hiljaisesti.

Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen puolestaan tyytyi opastamaan Kortetta keskustelemaan SUL:n johdon kanssa. Heidän opastuksellaan Korte ymmärtäisi mitä yleisurheilu ja Yle yhdessä yrittävät saada aikaan. Kommentti oli setämäisessä sävyssään hieman yllättävä, jopa ylimielinen, mutta ei mennä nyt siihen.

Olennaisinta olisi nyt se, että Annimari Korte pitäisi ottaa nyt niin Yle:ssä kuin SUL:ssa tosissaan. Suomen valovoimaisinta yleisurheilutähteä ei pidä vähätellä, kun hän sanoo, että nykyinen tapa toteuttaa kansalliset pääkisat ei ole urheilun kannalta optimaalinen.

On varmasti monia muitakin näkökulmia kuin urheilijan näkökulma. Huippu-urheilu ja sen medianäkyvyyden tuottaminen ovat viihdeteollisuutta, jonka näkökulmaa ei voi kokonaan sivuuttaa. Kompromisseja tarvitaan, se on selvä. Mutta olisi tärkeää, että SUL, YLE ja myös urheilijat alkaisivat jatkossa yhdessä pohtia miten tämä suomalaisia kiehtova tv-tuote kannattaa jatkossa toteuttaa.

Avautumisen takana iso opetus

Päivän twitter-myrskyn tärkein opetus on se, että osapuolet eivät nyt kaikilta osin ymmärrä toisiaan, eivät tunne toistensa tarpeita. Nämä tarpeet olisi syytä oppia paremmin tuntemaan, ettei tehdä hölmöyksiä pelkän tietämättömyyden vuoksi.

Yle tekee Suomessa huippuluokan tuotantojälkeä yleisurheilussa. Yleisurheilu on Suomessa myös erittäin suosittua. Perusasiat ovat nyt kunnossa. On sääli, jos kaiken tämän hyvän tuottamisessa tehdään kuitenkin tietämättömyyden vuoksi urheilijoiden iskukykyä pilaava moka yhden vaivaisen yksityiskohdan, aikataulun, kanssa.

Ja se toinen yhtä tärkeä opetus on se, että urheilijat pitää jatkossa ottaa mukaan heitä koskevaa – siis heidän urheilemisensa edellytyksiä määrittelevää ja heidän julkisuuttaan tuottavaa – päätöksentekoa. Urheilu kun ei ole vain urheiluorganisaatioiden ja urheilumedian elinkeino. Se on myös urheilijoiden elinkeino.

Kolmas päivän tuoma oivallus on tietysti se, että on hieman kummallista, että tämä asia nousee esiin urheilijan nostamana. On hyvä, että Korte toi asian esiin, mutta se on merkki siitäkin, että kaikesta viime aikojen hyvästä kehityksestä huolimatta SUL:n johtoportailla on vielä omat sokeat pisteensä.

Urheilijoiden pitäisi saada keskittyä urheilemaan. On urheilujohtajien asia neuvotella tv-sopimukset niin, että urheilijoiden etu toteutuu. Nyt tämä tehtävä on jäänyt johtajilta hoitamatta. Miksi?