Ulkopelissä parhaita, sisäpelissä omaa luokkaansa – ja ikinuoren monitaiturin tarina vain jatkuu

Sami Haapakoski pelasi viime kesänä jo huiman uransa 17:nnen Itä-Länsi -arvo-ottelun.

PesäpalloPesis100

Ulkopelissä parhaita, sisäpelissä omaa luokkaansa – ja ikinuoren monitaiturin tarina vain jatkuu

40-vuotiaan Sami Haapakosken tarina pesäpallokentillä on ollut ainutlaatuinen. Edessä voi silti olla vaikka kuinka paljon kerrottavaa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 3.1.2023 | KUVAT Mika Kylmäniemi / All Over Press

ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan joka päivä. Lista jatkuu sijalta viisi.

 

5. Sami Haapakoski – etenijäkuningas, taitava mailassa, polttolinjan monitaituri

Sami Haapakoski on Ylivieskan kasvatti, jonka ura on ollut lennokas, menestyksekäs ja moniulotteinen. Superpesisura alkoi Pattijoen ylemmissä pudotuspeleissä kaudella 2001 ja tulevana suvena alkaa Kempeleellä jo 23:s huippupesiskausi. Seuratoimintaa ja pesiskulttuuria Haapakoski on kokenut monelta suunnalta. Pattijoella hän on viihtynyt useaan otteeseen, Savon pesäpalloa hän on nähnyt Puijon Pesiksen paidassa. Huippuhetket ajoittuivat Vimpelin vuosiin ja tulevana kesänä Haapakoski on nostamassaKempeleen Kiriä mitalipeleihin.Haapakosken pelaajaprofiili on monipolvinen ja ura menestystä ja saavutuksia täynnä. Haapakosken mitalisaldo on 4-5-2. Hänen uransa huippukaudet ovat Vimpelistä 2010-19. Hän oli Vimpelin paras ja kokonaisvaltaisin pelaaja. Tältä aikakaudelta Haapakosken saalis on 3-5-1. Kun Toni Kohonen ja Jani Komulainen olivat 2000-luvun parhaat pelaajat, niin 2010-luvulla Haapakoski voidaan mainita Kohosen kanssa.Sisäpelissä Haapakoski on etenijänä aivan omassa luokassaan. Etenijätilastot ovat itseasiassa tukevasti hänen hyppysissään. Hän on seitsenkertainen Etenijäkuningas ja pitää niin runkosarjan kuin mitalipelien etenijätilastojen kärkipaikkoja hallussaan. Haapakosken ylivoimaisuutta runkosarjan etenijäkuninkuudessa kertoo se, että hänellä 1052 tuotua juoksua, joka on yli 300 enemmän kuin kakkosena olevalla Henri Puputilla.Pelaajien valitseman Kultaisen mailan Haapakoski on saanut kolme kertaa ja Kultaisen räpylän myös kolme kertaa. Kärkilyöntikuningas Haapakoski on ollut kahdesti. Hän oli vuoden paras pelaaja kausina 2009 ja 2016. Itä-Länsi-edustuksia hänellä on nimissään toiseksi eniten, muhkeat 17.Haapakoski on osoittanut vahvuutensa ja iän karttuessa hänen roolinsa ovat muuttuneet, mutta hänen pelisuorituksensa pysyvät rautaisella tasolla. Nuorempana hän oli vastustamaton etenijä ja huiman kova vaihtolyöjätaituri. Nyt hänelle sovitellaan jo kotiuttajan roolia. 2000-luvulla Haapakoski oli ulkopelissä maan parhaita etulukijoita ja kakkospolttajia, myöhemmin kakkospuolen takuuvarma lukko ja liikkuva kakkosvahti.

Haapakoski on 40-vuotias ja pelivuosia huippukuntoisella pelurilla on tulevaisuudessa vielä edessä, vaikka kuinka paljon. Hän on tällä hetkellä pesispörssissä toisella sijalla. Haapakoski ja vuoden nuorempi Henri Puputti ovat pelaajia, jotka pelihalujen ja motivaation riittäessä, voivat kolkutella ja jopa ohittaa Toni Kohosen pesispörssin kärkipaikan.

***

ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.