Antti Pennanen katsoo Suomen pelin kehittyneen yhdessä asiassa: ”Saksa-pelissä oli kiire”
Antti Pennanen avaa Nuorten Leijonien pelitapaa. Päävalmentajan mukaan Suomi pelasi Sveitsiä vastaan paremmin kiekon kanssa kuin avausottelussaan.
@JuusoKokkonen
Antti Pennanen analysoi Elmo-lehden tentissä joukkueensa otteita turnauksen ensimmäisissä otteluissa sekä avaa joukkueen pelitavan taustoja. Nuoret Leijonat on avannut MM-kisat Edmontonissa kahdella voitolla. Ensin kaatui Saksa 5–3 ja viimeisimpänä Sveitsi 4–1. Seuraavaksi edessä ovat alkulohko-ottelut Slovakiaa ja Kanadaa vastaan, ja sen jälkeen pudotuspelit.
Lähdetään liikkeelle perusasioista. Antti Pennanen, mitkä ovat Nuorten Leijonien pelitavan keskeiset tavoitteet?
”Keskeiset tavoitteet ovat hyvin yksinkertaiset: tehdä maaleja, luoda riittävästi maalipaikkoja, luoda kiekonhallintaa hyökkäysalueelle ja päästä siniviivojen yli mahdollisimman laadukkaasti. Puolustussuuntaan sitten toisin päin: estää vastustajaa toteuttamasta tai saamasta niitä. Sitten tietenkin pelissä on noin 200 tilannetta, joissa ratkaistaan kumpi saa kiekon haltuun, joten ne hetket ovat myös kriittisen tärkeitä.”
Alla on kaksi voitokasta ottelua MM-kisoissa. Kuinka Suomi on onnistunut pelillisten tavoitteidensa toteuttamisessa toistaiseksi?
”Maalipaikat ovat selkeästi meille, vastustaja on myös jäänyt vähille paikoille. Olemme pystyneet pitämään kiekkoa hyökkäysalueella yli 10 minuuttia ja vastustaja on jäänyt alle kahteen minuuttiin. Joten pelillisesti olemme onnistuneet. Lisäksi saimme Saksa pelistä ei-pakotettuja kiekonmenetyksiä vähemmäksi Sveitsi peliin, joten saimme tasapainon puolustamiseen ja hyökkäämiseen paremmaksi.”
Miten valmennus seuraa joukkueen pelin kehittymistä ja mitkä ovat tärkeimpiä mittareita ja tilastoja?
”Edellisissä vastauksissa kerroin jo näistä. Lisäksi on aina myös valmentajien ”silmä” ja videot, jotka ovat tukemassa prosessia. On hyvä, muistaa, että tilastot ja mittarit kertovat historiasta, ei tulevasta.”
Mitkä ovat tärkeimmät kehityskohteet tässä kohtaa, kun alkulohkoa on jäljellä kaksi ottelua?
”Saada peliä toisteisemmaksi. Lisäksi erikoistilanteet, totta kai. Myös pelaajista on saatavilla aina enemmän irti.”
Suomen maajoukkueiden kohdalla julkinen pelipuhe takertuu usein kiekkokontrolliin, viivelähtöihin ja pelin rytmeihin. Minkälainen rooli näillä asioilla on Nuorten Leijonien pelaamisessa?
”On niillä oma roolinsa, ennen kaikkea kiekkokontrollilla. Se on asia, joka on yksi meidän tavoitteista, kuten edellä kerroin. Hyökkäysrytmit ovat usein pelaajan valintoja suhteessa siihen kyseiseen pelitilanteeseen. Niitä ei saa ikinä täydelliseksi. Hyvä on aina myös pitää mielessä Pareton 20/80-ajattelu. Mikä on voittamisen kannalta tärkeintä juuri nyt? Maajoukkueessa ennen kaikkea tämä korostuu.”
Suomen pelaaminen on ollut turnauksen alussa vauhdikasta ja eteenpäin suuntautuvaa. Onko mielestäsi peliä pakotettu liikaa ylöspäin tai onko valmennus painottanut etenemistä erityisillä pelisuunnitelmilla?
”Saksa-pelissä tilastojenkin valossa oli vähän kiire ja pelaajat pakottivat tiettyjä valintoja, ja näin ollen tuli paljon ei pakotettuja menetyksiä. Sveitsi-peli oli jo parempi. Niin kuin edellisessä vastasin, rytmivalinnat ovat lopulta pelaajan valinta suhteessa omaan sen hetkiseen tilanteeseen, mitä valmentajat tukevat.”
”Yleisesti pelisuunnitelmat ovat hyvin yksinkertaisia ja perustuvat 90-prosenttisesti omaan toimintaan. Se on ainoa asia, mihin voi vaikuttaa. Muutenkin on hyvä arvostaa sitä, että peli on lopulta ennalta-arvaamatonta, meille kaikille. Se on vuorovaikusta suhteessa peliin ja niitä kanavia ei kannata pelaajilta tukkia. Tämä on ollut minun tapani viimeisinä vuosina valmentajana ja siihen olen luottanut.”
”Sveitsiä vastaan tärkeässä roolissa oli henkinen tila kuten aina. Oman pelin asiat oli käyty läpi edellisenä päivänä ja teemoina olivat: puolusta hyvin ja tiiviisti sekä vastuu kiekosta. Sveitsin pelistä teroitettiin heidän voimakasta pelaamista maalia kohti hyökkäysalueella. Hyvin yksinkertaista ja tällä kertaa toimi hyvin.”
Pelien vaatimustaso noussee turnauksen aikana, kun vastustajat kovenevat. Uskotko, että tapa pelata sekä nämä painotukset ensimmäisissä peleissä valmistavat Nuoria Leijonia parhaalla mahdollisella tavalla pudotuspeleihin?
”Varmasti hyökkäysalueen pelissä näkyy jatkossa uusia elementtejä, koska vastustajan peli tulee vaatimaan niitä. Nyt olemme pysyneet kiekossa hyvin, mutta on varma, että sitä haastetaan, kun vastustajat kovenevat. Olemme saaneet pelissä rakennetta koko ajan paremmaksi ja se on ollut hyvä nähdä. Jokainen peli on uusi tarina ja henkinen vireystila on erittäin tärkeä.”
Tai osta joulukuun Elmo
irtinumerona tai lue se diginä