Kerttu Niskasen olympiakulta jäi 0,4 sekunnin päähän – Pärmäkoskelle pronssia

Peking 2022

Kerttu Niskasen olympiakulta jäi 0,4 sekunnin päähän – Pärmäkoskelle pronssia

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski toivat kaksi mitalia Suomelle naisten perinteiseltä kympiltä. Niskasen olympiavoitto jäi vain 0,4 sekunnin päähän.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.2.2022 | KUVAT All Over Press

Kerttu Niskanen hävisi  olympiakullan dramaattisesti vain 0,4 sekunnilla Norjan Terese Johaugille naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa. Krista Pärmäkoski täydensi huikean suomalaispäivän hiihtämällä kolmanneksi.

Niskanen oli 1,8 kilometrin väliaikapisteellä Johaugia edellä 1,3 sekuntia ja 6,3 kilometrin jälkeen jopa 11,0 sekuntia. Sen jälkeen Johaug alkoi pitkällä nousuosuudella ajaa Niskasta kiinni ja kaksikon ero oli 8,6 kilometrin kohdalla enää 1,3 sekuntia. Lopun laskuvoittoisella osuudella Johaug pystyi puristamaan niukasti Niskasen edelle.

Pärmäkoski oli vielä kisan alkukilometrien aikana voittotaistelussa, mutta ero alkoi sen jälkeen kasvaa. Hän oli 6,3 kilometrin kohdalla Niskasta perästs 17,7 sekuntia ja 8,3 kilometrin kohdalla 22,3 sekuntia. Maalissa suomalaisten ero oli 31,1 sekuntia.

Pärmäkoski kävi pronssista samanlaisen huikean sekutitaistelun Venäjän Natalja Neprjajevan kanssa. Ladulle kuumasta ryhmästä viimeisenä lähtenyt ja kiisaa vielä alkukilometrien jälkeen johtanut venäläinen jäi lopulta Pärmäkoskesta vain 0,1 sekuntia.

Olympiahopea oli 33-vuotiaan Niskasen kolmas hänen urallaan. Hän voitti yhdessä Aino-Kaisa Saarisen kanssa parisprintin olympiahopeaa Sotshissa 2014 ja samoissa kisoissa myös viestihopeaa. Niskaselle on myös kaksi MM-viestipronssia.

Kerttu Niskanen oli kisan jälkeen silminnähden pettynyt olympiakullan luiskahtamiseen 0,4 sekunnin erolla ja hänen oli vaikea pidätellä kyyneleitään Ylen haastattelussa.

”Hyvältä tuntuu. Tämä oli varmaan viimeinen mahdollisuus ottaa olympiamitali ja olen ylpeä itsestäni, että vielä voitosta loppuun asti. Jos oikein puukkoa kääntää haavassa, niin voittokin oli otettavissa ja hävisin sen todella vähällä”, Niskanen sanoi.

Niskanen harmitteli sitä, ettei tiennyt aivan tarkkaan, kuinka tiukkaa taistelua hän kävi lopussa Johaugin kanssa.

”Johdin parhaimmillani 10-12 sekunnilla, mutta loppu ei tullut ihan niin hyvin ja viimeisessä ylämäessä Therese pystyi pistämään ihan uuden vaihteen päälle. En ihan kuullut, että se meni tiukalle, mutta kaikkeni yritin tehdä loppuun”, Niskanen sanoi Ylen haastattelussa.

Krista Pärmäkoski oli onnessaan huikean mitalitaistelun ratkettua hänen edukseen. Hän tunnusti, ettei ollut varma vielä haastatteluun tullessaankaan, mikä ero Neprjajevaniin oli lopulta oli.

”Mitalilla on iso merkitys. Tämän eteen on vuositasolle tehty kovasti töitä ja tavoitteena on ollut täällä kunnossa, ja tämä osoittaa se, että pystyy hiihtämään mitalivauhtia ja kyllähän nämä mitalit aina lämmittävät”, Pärmäkoski sanoi Ylen haastattelussa.