Toronto Maple Leafs pelaa mestaruudesta, koska se on löytänyt voittamisen ydinasiat
TorontoMaple Leafs teki täsmähankintoja niin penkin taakse kuin kaukaloon. Nyt se on uskottava mestarikandidaatti.
@JuusoKokkonen
Toronto Maple Leafs on ottamassa tuntuvan harppauksen Stanley Cup -kandidaatiksi tällä kaudella.
Vihdoinkin, voisi tokaista. Oli vuosia, toisensa perään, kun yksi NHL:n legendaarisimmista seuroista ei yltänyt edes pudotuspeleihin. Runkosarjat olivat rämpimistä. Kriittinen yleisö heitteli fanipaitojaan ja kausikorttejaan jäälle.
Viimeisen neljän kauden aikana Maple Leafs on pelannut pudotuspeleissä, mutta jäänyt joka kerta ensimmäiselle kierrokselle. Viime syksynä itse asiassa karsintakierrokselle, ennen varsinaisten pudotuspelien ensimmäistä kierrosta.
Nyt palaset ovat yhä vahvistuneet, ne ovat loksahtamassa paikalleen. Ei viimeksi vuonna 1967 Stanley Cupin voittanut Maple Leafs ole ehkä mestarisuosikki numero yksi mutta on ehdoton haastaja.
Älä säikähdä ikää
Torontossa on keskitytty voittamisen kannalta olennaisiin asioihin, niin kaukalossa kuin sen ympärillä. On tehty harkitusti asioita tätä kautta rakennettaessa.
Maple Leafs ei ole tinkinyt keskushyökkääjistä, päinvastoin. Kun puhutaan voittavasta jääkiekosta, paljon kulminoituu nimenomaan keskushyökkääjien pelaamiseen.
Toronton keskikaista on sanalla sanoen huima. Auston Matthews pelaa elämänsä jääkiekkoa. Nyt ote on hyökkäyspelin lisäksi erittäin vahva puolustussuuntaan.
Lisäksi taustalla ovat muun muassa John Tavares ja Joe Thornton.
Thornton oli oiva täsmähankinta Maple Leafsilta. Ei kannata pelästyä pelaajan ikää, 41. Thornton, jos kuka, on kyennyt säilyttämään tasonsa nopeutuvassa pelissä. Keskushyökkääjän pelaamisen priimus.
Merkittävä rekrytointi tälle kaudelle tuli myös penkin taakse. Ensimmäistä kokonaista kauttaan päävalmentajana toimiva Sheldon Keefe teki tarkan taustatyön rekrytoidessaan apuvalmentajaa tiimiinsä. Manny Malhotra vaikuttaisi tuoneen Maple Leafsin pelaamiseen oman, vahvan panoksensa.
Malhotra, entisenä keskushyökkääjänä, teki vakuuttavaa jälkeä muutaman kauden ajan Vancouver Canucksin valmennustiimissä. Canucks oli viime kaudella yksi NHL:n pirteimpiä joukkueita, joka tuli tunnetuksi hyökkäyspään tehokkuudesta ja ylivoimasta.
Nyt, kun Maple Leafs naarasi Malhotran, jota on pidetty yhtenä lupaavimmista valmentajista NHL-markkinoilla, Canucks on vajonnut nopeasti syvälle. Syitä voi olla tietysti useita, mutta on selvää, että Vancouverissa kaivataan Malhotran täsmällisyyttä.
Roolit vaihtuvat
Täsmällisyys näkyy erityisesti Maple Leafsin hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa ja ylivoimassa. Ylivoima on NHL:n kolmanneksi tehokkainta, ja ainakin siinä Malhotralla on ollut iso rooli.
Samat asiat näkyvät hyökkäysalueen pelissä niin ylivoimalla kuin tasaviisikoin.
Kaiken ytimessä ovat ykkös- ja kakkosalueiden hallitseminen, tehokkuus, irtokiekot, maalinteon todennäköisyydet sekä intensiteetti. Maple Leafs luo laskelmoidusti maalintekopaikkoja esimerkiksi maskipelaamisen ja keskilinjan ylittämisen kautta.
Maple Leafs täyttää hyökkäysalueen pelissään kentän tarkasti. Pelaajien tehtävä on säilyttää sellainen liike yllä, joka mahdollistaa hyökkäämisen irtokiekkoihin korkealla intensiteetillä. Siinä Maple Leafs usein erottuukin vastustajistaan. Se ehtii ensimmäisenä hyökkäysalueellaan irtokiekkoihin.
Muutenkin Toronto Maple Leafsin hyökkäysalueen pelaaminen on jopa sarjan parasta. Alla on oiva esimerkki maanantailta Canucksia vastaan.
💥 BOOM💥#LeafsForever pic.twitter.com/d0v6itInay
— Toronto Maple Leafs (@MapleLeafs) February 9, 2021
Huomionarvoista lyhyessä videopätkässä on se, että maalinedustalla on pelaaja. Se vaikuttaisi olevan hyökkäysalueen pelaamisen yksi tärkeimmistä periaatteista. Se on voittamisen kannalta hyvinkin olennainen seikka: maalinteon todennäköisyys kasvaa huomattavasti, jos laukaus tulee maskin takaa.
Pelaaja ei ainoastaan ole maalinedustalla, vaan toimii aktiivisesti häiritäkseen maalivahtia ja sitoakseen vastustajia.
Toinen periaate on se, että hyökkäysalueella luodaan kolmio siniviivan ja b-pisteiden ympyröiden väliin. Samaan tapaan kuin ylivoimassa: yksi pelaaja pelaa keskellä siniviivaa, kaksi pelaajaa siivillä lähempänä laitaa.
Kolmiomuoto auttaa syöttöpelaamisessa ja puolustusvalmiudessa, kun syöttö ei ole täysin horisontaalinen siniviivalla. Lisäksi pelissä on leveyttä.
Tämä on melko tyypillinen tapa organisoida hyökkäysalueen peliä nykyään NHL:ssä: maalin eteen luodaan kahden kerroksen maski, ja peli pyörii yläkolmion kautta maalinedustalle. Tuo 1–3–1-muoto asettuu ikään kuin hetkellisesti ja tilannekohtaisesti. Roolit voivat vaihdella nopeastikin.
Toronto tekee sitä paremmin kuin moni muu. Maalissa näkyy hyvin Maple Leafsin valtava intensiteetti, jolla se iskee irtokiekkoihin. Tällä kertaa puolustaja Morgan Rielly nousee kovalla vauhdilla toiseksi maalineduspelaajaksi. Keskeistä on, että hyökkäysalueella on liikettä siniviivasta kohti maalia, jolloin vastustajien on vaikea kontrolloida kiekottomia pelaajia, jotka tulevat selän takaa.
Kenties pitkästä, pitkästä aikaa Maple Leafs on murtautumassa NHL:n eliittijoukkueeksi. Pelaajamateriaali on absoluuttista huippua, ja myös pelin organisoinnissa on näkyvissä paljon hyvää.
4 kk 35 e – saat huippuluettavaa
kotiin kannettuna kerran kuussa.
Tai osta helmikuun
Elmo irtonumerona tai lue se
diginä Lehtiluukussa.