AC Oulu on hyytävässä paikassa, sillä putoaminen on tunteista julmin

Sergei Eremenko ei onnistunut AC Oulun ja RoPSin ensimmäisessä kohtaamisessa Rovaniemellä.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

AC Oulu on hyytävässä paikassa, sillä putoaminen on tunteista julmin

AC Oulu ja RoPS pelaavat sunnuntaina Oulussa ensi kauden Veikkausliiga-paikasta. Oululaisilla on harteillaan valtavat paineet.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 7.11.2021 | KUVAT Juha Tamminen / All Over Press

Kotimainen jalkapallokausi päättyy jäätävään näytelmään, kun AC Oulu ja RoPS ratkaisevat sunnuntaina Raatin kentällä, kumpi joukkueista pelaa ensi kaudella Veikkausliigassa.

Ykkösessä VPS:n jälkeen kakkoseksi sijoittunut RoPS kaivoi karsinnan ensimmäisessä osassa värikkäiden vaiheiden jälkeen 2–1 voiton ja otti edun toiseen osaotteluun.

Tulosta on aina kunnioitettava, mutta Oulu oli joukkueiden ensimmäisessä yhteenotossa pelillisesti edellä, eikä RoPS saanut kauden aikana nähtyä hyvää peliään oikein käyntiin ottelun alkua lukuun ottamatta.

Expektin kertoimet sunnuntain trilleriin: AC Oulu 1.65 – tasapeli 4.05 – RoPS 4.75!

RoPSin ongelmana oli, ettei sen puolustusmuoto 5-3-2 toiminut toivotulla tavalla, minkä seurauksena Oulu pääsi jauhamaan pitkiä pallonhallinta-jaksoja. Oulu pystyi vaihtamaan kaistaa ja sai pelattua RoPSn keskikentän kolmikon ulos tilanteesta useasti.

Ensimmäisen ottelun perusteella onkin hyvä kysymys, pitäisi RoPSin puolustusmuoto muuttaa 5-4-1-formaatioon. Minusta pitäisi. Puolustaminen olisi vakaampaa niin keskellä kuin laidoissakin. Hyökätessä tuo muoto olisi helppo muokata esimerkiksi 4-1-4-1-muotoon nostamalla vahvaa pallollista peliä vasemman wing-backin paikalla esittänyt Rodrigo Antunes ylös puolustuslinjasta.

Oulu ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään tätä RoPSin ongelmaa kovinkaan tehokkaasti ja RoPS pystyi tukkimaan Oulun etenemiset viiden pelaajan puolustuslinjansa turvin.

Oulun olisi kyettävä hyödyntämään laidoissa oleva tila ja luotua ylivoima RoPSin wing-backejä ja samalla laitatoppareita vastaan. Nyt hyvän puolenvaihdon jälkeen laidalla oli yleensä 1v1- tai 2v2-tilanne, jolloin tilanne kuivui kokoon. Dennis Salanovicilta nähtiin Rovaniemellä muutamia hyviä henkilökohtaisia suorituksia ja hän pystyy myös sunnuntaina olemaan käänteentekevä pelaaja oululaisille.

Kohutun Sergei Eremenkon suoritus ei sen sijaan ollut riittävä Rovaniemellä ja häneltä on sunnuntaina varaa vaatia enemmän.

Yksi sunnuntain ratkaisukohdista voi olla erikoistilanteet. Niitä on selvästi harjoiteltu ja toimivat Oululla jo ensimmäisessä osaottelussa. Mikäli RoPS ei keksi keinoja puolustaa niitä paremmin, iskee Oulu niistä todennäköisesti sunnuntaina.

***

AC Oulun murtautumisvaiheen ongelmat ovat sinällään ymmärrettäviä, sillä uusi päävalmentaja Ricardo Duarte on ollut puikoissa vasta lyhyen aikaa.

Kirjoitin jo aiemmin, että Duarte laittaa ensimmäisenä kuntoon oululaisten puolustuspelaamisen, eikä ensimmäisessä osaottelussa Oululla ollut isoja ongelmia puolustussuuntaan – olkoonkin, että pallo kaivettiin kahdesti Oulun verkosta.

Oulun päästämissä maaleissa ei ollut kysymys kuitenkaan rakenteellisista ongelmista. RoPSin ensimmäinen maali oli Oulun puolustuksen lahja, jonka irtopalloihin erikoistunut Simo Roiha iski sisään. Toinen maali oli vaaraton laukaus, jossa Oulun maalivahti Juhani Pennanen hyppäsi ennen laukausta etukulmaa kohti eikä ehtinyt enää takanurkkaan.

Toisessa ottelussa Oulu ei luonnollisesti voi lahjoittaa maaliakaan rovaniemeläisille ja sen on itse pystyttävä parempaan hyökkäyspeliin.

Pelaajien on ennen kaikkea pelattava joukkueelle, ei itselleen. Esimerkiksi Usman Sale haki kentälle tultuaan jatkuvasti omaa ratkaisua, eikä pyrkinyt pelaamaan palloa vielä parempaan paikkaan.

Kentällä saa toki tehdä melkein mitä vain, jos se onnistuu. Jos nämä vaikeat ratkaisut epäonnistuvat jatkuvasti ja vahingoittavat joukkueen suoritusta, olisi palattava perusasioihin.

Sale saa tietysti kaiken anteeksi, jos hän upottaa sunnuntaina pallon maaliin ja Oulu säilyy.

Kärsivällisyys on Oulun kannalta ehkä se olennaisin asia sunnuntaina. RoPS kyllä rankaisee jossain vaiheessa, jos Oulu sortuu helppoihin virheisiin, eikä päätä hyökkäyksiään.

***

Mikäli AC Oulu säilyy Veikkausliigassa, pääsee se rakentamaan ensi kautta osaavissa käsissä, sillä Ricardo Duarten palkkaaminen oli erinomainen veto Oululta. Ykköseen tippuessaan Oulu olisi ilman muuta sarjan suurin nousijasuosikki.

Jos sunnuntai päättyy rovaniemeläisten juhliin, RoPSin on pakko vahvistaa joukkue ensi kaudeksi. Pohja on kuitenkin hyvä ja RoPSin valmennus on Mikko Mannilan riittävällä tasolla Veikkausliigaan.

Todennäköisyydet sunnuntaina ovat edelleen AC Oulun puolella, mutta ottelun panokset ovat sitä luokkaa, että peli voi ratketa herkästi suuntaan tai toiseen.

Sunnuntaina mitataan materian lisäksi myös henkistä kovuutta, mikä voi olla hyvinkin keskeinen tekijä ottelussa. AC Oulu on tässä mielessä kovemmassa paikassa. Heidän on ensimmäisen osaottelun tappion seurauksena pakko voittaa ja jos jalkapallossa on nousemisen riemua voimakkaampi tunne, se on putoamisen tuoma tuska.