Amin Asikainen piirtää Mira Potkoselle kiehtovaa mitalinäkymää – ”Helpoin näistä kolmesta”

Mira Potkonen on yhden voiton päässä toisesta peräkkäisestä olympiamitalista.

Muu urheiluTokio 2021

Mira Potkonen on Amin Asikaisen mukaan lähellä toista peräkkäistä olympiamitalia, sillä seuraava vastustaja on "helpoin näistä kolmesta".

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.7.2021

Mira Potkonen otti jo toisen voittonsa Tokion olympiakehässä 57-60 kilon sarjassa perjantaina, kun suomalainen kaatoi turnauksessa kakkoseksi sijoitetun eteläkorealaisen Oh Yeon-jin hajaäänituomiolla. Neljä tuomaria näki Potkosen paremmaksi, yksi Yeon-jinin.

ElmoTV:n nyrkkeilyasiantuntija Amin Asikaisen mukaan ottelu ratkesi käytännössä jo ensimmäisessä erässä.

”Nyrkkeilyssä on vanha oppi, että kolmieräisessä ottelussa on tärkeintä voittaa ensimmäinen erä. Siitä jää jonkinlainen jälki tuomareiden silmiin, mikä näkyy muissakin erissä. Mirankin ottelussa toinen erä oli minusta tasaisempi kuin mitä tuomarit näkivät, mutta uskon, että heidän näkemykseensä vaikutti se, että Mira oli ottanut ensimmäisessä otteen ja lähtenyt viemään ottelua”, Asikainen arvioi.

Olympialaisten parhaat kertoimet Expektiltä!

”Ensimmäinen erä oli Miralta erinomainen erä. Hän otti heti ottelussa hallinnan ja korealainen oli hieman ihmeissään ja unessa, kun Mira tuli suoraan kohti. Ehkä siinä näkyi se, että ottelu oli Miralle jo toinen, mutta korealaiselle ensimmäinen. Joka tapauksessa Mira oli paremmin ottelun sisällä heti alusta alkaen kuin korealainen. Hän piti vasemmalla suorallaan tilanteen hallinnassa ja sai muutaman hyvän iskun läpi. Mira ei hyökännyt silmittömästi, vaan kontrolloi erää ja kuten koko otteluakin koko ajan järkevästi.”

”Toinen erä oli tasaisempi, mutta ei siinäkään ollut Miralla mitään hätää. Korealainen on hieman pehmeäkätinen pistenyrkkeilijä, jolla ei ole iskuissa kaatoa.”

”Kolmannessa erässä korealaisen olisi pitänyt olla todella ylivoimainen, jos hän olisi halunnut voittaa ottelun. Siksi Mira otteli erän järkevästi ja passaili, koska ottelu oli käytännössä jo Miran ottelu.”

”Miralla ei ollut koko ottelussa missään vaiheessa vaikeuksia tai hätäpäivää. Hän oli valmennuksen kanssa rakentanut järkevän taktiikan ja noudatti sitä hyvin. Ensimmäinen ottelu oli fyysisesti niin raju ottelu, että oli hyvä, että nyt tuli väliin tällainen fyysisesti hieman kevyempi ottelu. Jos tällaisessa turnauksessa joutuisi vetämään samanlaisia matseja kuin ensimmäisessä ottelussa, se alkaisi turnauksen lopussa näkyä.”

Suosikkina puolivälierässä

Potkonen kohtaa puolivälieräottelussa tiistaina Turkin Esra Yildizin. Voitti tietäisi varmuudella suomalaiselle jo toista peräkkäistä olympiamitalia.

Asikaisen mukaan Potkonen on ottelussa suosikki.

”Turkkilainen on cross puncher, joka odottaa, että pääsee iskemään vastaan. Olympiakehässä ei ole helppoja vastustajia, mutta Yildiz on näistä kolmesta Miran vastustajasta helpoin ja ottelu on täysin Miran voitettavissa. Pidän Miraa ilman muuta ottelussa suosikkina.”

Asikaisen mukaan Potkonen on ollut olympiakehässä vakuuttava, vaikka monet epäilivät hänen fyysistä kestävyyttä ensimmäinen ottelun jälkeen.

”Miran otteissa näkyy se työ ja satsaukset, mitä hän on nyrkkeilyn eteen tehnyt ja miten hän on laittanut kaikkensa peliin. Hän ei tyytynyt siihen, että sparraisi vain Suomessa, vaan lähti aivan oikein hakemaan kovia sparrausvastustajia maailmalta. Nyt se näkyy.”

”Se, että hän väsyi ensimmäisessä ottelussa sen ensimmäisen erän jälkeen, ei ollut ihme. Olen itse ottelut kolmieräisiä otteluita ja ne ovat fyysisesti paljon rankempia kuin 12 erän ottelut, sillä niissä on mentävä koko ajan täysin – samalla tavalla kuin 400 tai 800 metrin juoksussa. Siinä iskee paikat väkisinkin hapoille.”

”Tässä mielessä tämä toinen ottelu tuli hyvään saumaan. Ottelu ei ollut fyysisesti niin vaativa kuin ensimmäinen, ja kun Miran taktiikka oli erittäin järkevä, hän pystyi säästämään itseään. Tästä on hyvä lähteä seuraavaan matsiin”, Asikainen sanoo.

Katso Amin Asikaisen analyysi, millainen nyrkkeilijä Mira Potkonen on.