AC Oulun nousukiito voi heittää sen ensi kaudeksi jopa eurokentille

Rasmus Karjalainen on ollut hyvä vahvistus AC Oululle.

JalkapalloVeikkausliiga

AC Oulun nousukiito voi heittää sen ensi kaudeksi jopa eurokentille

Veikkausliigassa pannaan jakoon viimeinen eurocup-paikka ensi kaudeksi. Karsinnan ensimmäisissä otteluissa kohtaavat toisensa FC Inter ja VPS sekä SJK ja AC Oulu.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 18.10.2022 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigan eurocup-karsinnat

Veikkausliiga on paketissa monelta osin, mutta isojen panoksien otteluita pelataan vielä nousu- ja putoamiskarsinnoissa. Niissä kohtaavat kaoottisen kauden pelannut FC Lahti ja epätavallisen tuskaisen kauden Ykkösessä sarjan kakkoseksi pelannut TPS. TPS sai kuitenkin positiivisen boostin uudessa nousukarsintasysteemissä murskaamalla Jaron 4-0 ja selviytymällä varsinaiseen liigakarsintaan FC Lahtea vastaan.

Ennen FC Lahden ja TPS:n karsintaa alkavat kuitenkin Veikkausliigan play-offit viimeisestä europaikasta, jossa eurofinaalipaikasta Hakaa vastaan pelaavat ensin vastakkain SJK ja AC Oulu Seinäjoella sekä FC Inter ja VPS.

ElmoTV analysoi ensimmäisen vaiheen otteluparit.

FC Inter-VPS

Interin kausi on ollut monella tapaa pettymys ja joukkue siirtyy ensi kaudella Jarkko Wissin aikaan. On hassua, että Inter taistelee tästä paikasta valmentajan johdolla, jolla ei periaatteessa ole mitään pelissä, sillä Wiss tulee todennäköisesti ensi kaudella rakentamaan oman valmennusstaffinsa.

Inter lähtee muutenkin aika synkistä tunnelmista VPS-otteluun, sillä se on hävinnyt viimeisestä kuudesta ottelustaan viisi. Toki se on kohdannut sarjan kärkijoukkueita yläloppusarjassa, mutta kuitenkin. Tämä lopputurnaus on turkulaisten viimeinen oljenkorsi saada kaudesta jotain irti.

Vaasalaiset yllättivät minutkin ja pysyivät poissa putoamistaistelusta. Toki tätä edesauttoi kahden todella heikon joukkueen, HIFK:n ja FC Lahden, esitykset, eikä tällä kaudella edes nähty kunnon putoamistaistelua.

VPS nousi vahvalla alaloppusarjallaan viimeiselle euro play-off -paikalle. VPS:n kausi oli sarjan viihdyttävin, jos viihdyttävyyttä mitataan maalien määrässä. VPS:n otteluissa iskettiin yhteensä 93 maalia, mikä on sarjan suurin lukema. HIFK oli aika lähellä 90 maalilla, mutta viihdyttävyys oli varmasti ainakin stadilaisten mielestä kaukana, sillä näistä 90:stä maalista 70 meni omiin.

VPS puolestaan teki sarjassa toiseksi eniten maaleja, mikä on harvinaista sarjan alemman keskikastin joukkueelle. Vaasasta löytyy siis tehoja, mutta 41 päästettyä maalia söivät vaasalaisten tulosta monessa ottelussa.

Arvio:

Interin voitto on kiinni paljolti Petteri Forsellin panoksesta ottelussa. Pelaajien roolitus Interissä on heikohkoa ja esimerkiksi Tommi Jyry on pelannut laidassa, jossa hän ei pääse auttamaan joukkuetta optimaalisella tavalla.

Cupin finaalissa Forsell ei saanut taiottua turkulaisia cup-mestaruuteen, mutta nyt on vastassa napsun kevyempi vastustaja. VPS on vaarallinen hyökkäyssuuntaan ja pystyy ratkaisuihin laajalla rintamalla.

Luvassa on siis tasainen taistelupeli, jossa nostan positiivisesti syksyllä pelanneet VPS:n suosikiksi ja todennäköiseksi etenijäksi seuraavalle kierrokselle.

SJK- AC Oulu

Tässä toisessa ottelussa on hiukan samankaltaiset asetelmat kuin Inter-VPS kamppailussa.

SJK pelasi heikon syksyn. Sillä olisi ollut täydet mahdollisuudet napata sarjan nelossija Hakalta, mutta viimeisestä kuudesta ottelussa tulleet neljä tappiota ja yksi tasapeli tiputtivat SJK:n lopulta kuudenneksi.

SJK:n kausi oli taattua ja ennalta arvioimaani SJK:ta. Surkeaa alkua seurasi pirteämpi jakso, kun kärki oli karannut. Ja kausi päättyi alamäkeen ja hajuttomaan kuudenteen sijaan.

SJK:lla on Interin tavoin mahdollisuus huuhtoa ainakin osa kauden pettymyksistä europaikka turnauksessa. Joukkueen mahdollisuudet Oulua vastaan ovat transitiotilanteiden nopeissa hyökkäyksissä, joilla joukkue sai kesällä tuloksia. SJK:lla on ottelussa paineet menestyä, sillä putoaminen Oulua vastaan olisi taas yksi tuskallinen takaisku lisää Joaquín Gómezin joukoille.

AC Oulu pelasi Ricardo Duarten ohjissa odotetusti hyvän kauden. Oululla oli mahdollisuudet yläloppusarjaa, mutta sen tiputti alaloppusarjaan kiusallinen peluutusvirhe, minkä seurauksena AC Oulun 1-0-voitto Interistä muutettiin sen 0-3-tappioksi.

Duarte on tehnyt Oulussa hyvää työtä ja useamman nuoren pelaajan esiinmarssin esitellyt oululaisryhmä oli yksi kauden väriläiskistä.

Selkeät ottelusuunnitelmat antavat AC Oululle useissa otteluissa taktisen etulyöntiaseman. Tämä korostuu varsinkin tässä kerrasta poikki -ottelussa. Oulu tulee otteluun varmasti hyvällä suunnitelmalla ja pyrkii satuttamaan SJK:ta erikoistilanteista, joihin Duartelta löytyy hyviä ideoita. Kesällä seuraan saapunut Luquinhas on sopeutunut liigavauhtiin kelvollisesti ja on ehtinyt säväyttää jo useamman kerran taidoillaan.

Luquinhasin ohella myös kauden kovimpia tulokkaita oleva Otso Liimatta ja hyväksi hankinnaksi osoittautunut Rasmus Karjalainen ovat suuressa roolissa SJK:ta vastaan. Jos joku haluaa lyödä vetoa ottelun maalin tekijöistä, Karjalaisen nimi kannattaa merkitä paperille ensimmäisenä.

Oulu pelasi positiivisen syksyn ja lähtee varmasti toiveikkaana SJK- otteluun.

Arvio:

Näen Oulun yhtenä voittajasuosikeista tasaisessa europeliturnauksessa. Ottelu SJK:ta vastaan Seinäjoella on kuitenkin ennakolta vaikein haaste oululaisille.

Voittaakseen Oulun on onnistuttava eri tasolla kuin edellisellä vierailullaan. SJK tarjosi kyllä silloinkin voiton avaimia oululaisille, mutta ne jäivät silloin ottamatta. Oululla ei ole varaa helppoihin pallonmenetyksiin keskialueella, josta SJK osaa kääntää pelin nopeasti.

Oululla on turnauksessa vain voitettavaa ja europaikka olisi todellinen sensaatio, vaikka ennakoinkin Duarten pystyvän nostamaan AC Oulun yläloppusarjan vaatimalle tasolle. SJK:lla on enemmän rutiinia, mutta uskon nuoruuden innokkuuden ja Duarten laadukkaan prosessin vievän AC Oulun aina eurofinaaliin saakka.