NHL:n kärkipuolustajista löytyy hyökkäyspään aseita ja kokonaisvaltaisia monstereita

Dougie Hamiltonin kokonaisvaltaisuus häikäisee.

JääkiekkoNHL

NHL:n kärkipuolustajista löytyy hyökkäyspään aseita ja kokonaisvaltaisia monstereita

ElmoTV listaa NHL:n syyskauden parhaat pelaajat pelipaikoittain. Toisena vuoronsa saavat puolustajat.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 24.12.2022 | KUVAT All Over Press

NHL, syyskausi 2022: Parhaat puolustajat

1. Dougie Hamilton, New Jersey Devils

Alkukauden suurimman yllättäjäjoukkueen pelinrakentaja on ollut Dougie Hamilton. Vaikka tehopisteitä on ”vasta” 26, kun pelejä on pelattu 33, on Hamiltonin merkitystä turha aliarvioida hieman hurjan alkukauden jälkeen yskähdelleelle Devilsille.

Hamilton on huima paketti. Kokoisekseen 197 senttimetriä pitkä ja peräti 104 kilogrammaa painava puolustaja liikkuu hämmästyttävän hyvin. Devilsin modernissa kiekollisessa pelitavassa hänen taitonsa kiekon kanssa pääsee todella oikeuksiinsa.

Hamiltonin kokonaisvaltaisuuden puolesta puhuvat myös edistyneet tilastot. Devilsin maaliodottamasuhde on peräti 65,6 prosenttia Hamiltonin ollessa jäällä ja laukaisuhallintakin näyttää komeaa 63 prosentin lukemaa.

Devils siis dominoi kiekollista peliä totaalisesti, kun Hamilton on jäällä. Pienellä onnella Hamiltonin tehopisteet saattaisivat olla vieläkin korkeammat, mutta joka tapauksessa hän on ollut alkukaudella dominoiva pelaaja.

2. Josh Morrissey, Winnipeg Jets

Jetsin varakapteeni on kammottavassa iskussa. Parhaalla kaudellaan ennen tätä kautta 37 tehopistemerkintää kirjauttanut Morrissey on paukuttanut tuon lukeman jo uusiksi ja se kirjataan tällä hetkellä numeroin 6+33=39.

Myös tehotilasto näyttää lukemaa +15, joten myöskään omissa ei ole liiaksi kolissut. Morrissey on toki ollut myös suoritukseensa nähden onnekas, mutta hän pelaa positiivisia asioita tuottavaa jääkiekkoa molemmissa päissä kenttää.

Hurjassa 94 tehopisteen tahdissa oleva puolustaja ansaitsee tehokkuudellaan paikkansa aivan alkukauden kirkkaimpien puolustajatähtien joukossa.

Morrisey on ollut johtaja, jollaista Jetsin ohuelta ennen kauden alkua vaikuttanut puolustus on kaivannut.

3. Brent Burns, Carolina Hurricanes

Burns on 37-vuotiaana löytänyt uuden kevään Hurricanesin takalinjoilta. Moni piti Burnsin uraa jo kuopattuna, kun peli ei San Jose Sharksissa viimeisillä kausilla enää kulkenut, mutta karskista tyylistään tunnettu sekä hyökkääjänä että puolustajana pelannut kanadalainen pelaa kokonaisvaltaista jääkiekkoa vahvassa Hurricanesissa.

Tehopisteitä on tilille tarttunut 23, kun pelejä on takana 34. Siinä ei varsinaisesti ole Burnsille mitään erityistä, mutta juuri kokonaisvaltaisuus on kuvannut Burnsin peliä paremmin kuin kertaakaan aiemmin pitkällä uralla.

Kun Burns on jäällä Hurricanes dominoi niin laukaisuhallintaa kuin maaliodottamaakin yli 60 prosentin tehokkuudella. Vakiopuolustajapareista hän muodostaa Jacob Slavinin kanssa yhden NHL:n parhaista pareista puolustussuuntaan, vaikka myös Burnsin hyökkäysavut ovat yhä tallella.

Toki iso osa kiitoksesta menee myös Slavinille, on Burnsin alkukauden suoritustaso ollut todella vakuuttava.

4. Miro Heiskanen, Dallas Stars

Heiskanen kuului jo viime kaudella aivan NHL:n ehdottomaan eliittiin kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. Suuremmat otsikot kuitenkin karttoivat suomalaista, koska tehopisteet hieman laahasivat suoritustasoa alempana.

Yksi iso syy pisteiden puuttumiselle oli John Klinberg, joka vei ison osan esimerkiksi ylivoimavastuusta. Nyt Klingbergin siirryttyä Ducksiin Heiskanen on päästetty irti myös ylivoimalla. Se on näkynyt myös tuloksessa.

Heiskanen on tällä hetkellä tasaisen vauhdin taulukolla 61 pisteen vauhdissa. Hänen piste-ennätyksensä on viime kaudella syntyneet 36 tehopistettä, joten ennätys ilman suurempia vammoja menee rikki pommin varmasti.

Heiskanen ei pistetehtailunsa lomassa ole kuitenkaan luistanut myöskään kokonaisvaltaisesta pelaamisesta.

Hän pelaa usein parhaita vastaan, koska luistelutaito riittää puolustamaan lähes ketä vastaan tahansa. Silti niin tehotilastosta kuin edistyneistä tilastoistakin löytyy plusmerkkinen pelaaja.

Heiskanen on yksi Starsin tärkeimmistä palikoista, kun se porskuttaa keskisen divisioonan kärjessä.

5. Cale Makar, Colorado Avalanche

Makarin seitsemän osumaa alkukauteen on jopa hieman alle hänen luomansa maaliodottaman. Vaikka Avalanche on kärsinyt loukkaantumisongelmista, ei NHL:n hyökkäyssuuntaan dominoivimman puolustajan suoritustaso ole laskenut.

Makar on 74 tehopisteen tahdissa, vaikka hän ei olekaan saanut pelata esimerkiksi Nathan MacKinnonin tai Gabriel Landeskogin takana. Makar kykenee luomaan hyökkäyssuuntaan myös yksin, ja hän onkin kantanut joukkuetta yhdessä Mikko Rantasen kanssa hyökkäyssuuntaan lähes kahdestaan.

Makar on yksi suurimmista syistä sille, miksi hallitseva mestari on vaikeuksistaan huolimatta vielä pudotuspelipaikassa kiinni ja hyvissä asemissa kevään pelejä ajatellen.

Kunniamaininnat ansaitsevat muun muassa hurjasti tasoaan nostanut Buffalo Sabresin Rasmus Dahlin ja Nashville Predatorsin hyökkäyspelistä käytännössä yksin huolehtiva Roman Josi. Molemmat ovat olleet alkukaudesta aivan NHL:n eliittiä ja ansaitsisivat myös paikkansa listalta. Puolustajien taso on tällä hetkellä hurja.

Myös Erik Karlssonin paluu johtavaksi välihyökkääjäksi ja puolustajien pistepörssin kärkeen on ollut upea, mutta vaisussa joukkueessa hänen suorituksensa arvo hieman himmenee.