Vuoristoratamainen ura heittää suomalaisvahdin seuraavaksi täysin uudenlaiseen tilanteeseen

Joonas Korpisalon ura jatkuu Kanadan pääkaupungissa.

JääkiekkoNHL

Vuoristoratamainen ura heittää suomalaisvahdin seuraavaksi täysin uudenlaiseen tilanteeseen

Joonas Korpisalon siirto Ottawa Senatorsiin punnitsee suomalaismaalivahdin Samuel Savolaisen mukaan aivan uudenlaisella vaa'alla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.7.2023 | KUVAT All Over Press

Joonas Korpisalo siirtyi Ottawa Senatorsiin NHL:n vapaiden agenttien hulinoissa. Korpisalo allekirjoitti Senatorsin kanssa viisivuotisen ja kokonaisarvoltaan 20 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. Samuel, miten merkittävästä sopimuksesta tässä puhutaan Korpisalon kohdalla?

Ei enempää eikä vähempää kuin hänen uransa merkittävimmästä. Viisivuotinen sopimus turvaa paitsi Korpisalon talouden, mutta se myös osoittaa miten paljon häneen luotetaan Senatorsin organisaatiossa.

Tilanne on Korpisalon uralla myös sinänsä uusi, että hän on ensimmäistä kertaa urallaan nyt the man. Vaikka häneen on ajoittain luotettu ykköshevosena Columbuksessa ja Los Angelesissa, hän ei ole koskaan pelannut yli puolia runkosarjan otteluista. Tietysti takana on myös loukkaantumisia, mutta jos Korpisalo pysyy ehjänä tuo muuttuu väistämättä nyt.

Ja siinä tullaankin uuden haasteen äärelle. On eri asia pelata noin 30 NHL-runkosarjaottelua kuin esimerkiksi 60, jota eteen ykkösmaalivahdeille tulee. Nyt Korpisalon on osoitettava, että hän pystyy näin säännöllisesti kantamaan vastuun. Nyt Korpisalo tullaan punnitsemaan aivan uudenlaisella vaa’alla, se on selvää.

Millainen seura Ottawa Senators on? Onko se matkalla jonnekin?

Voi ollakin. Joukkueessa on paljon potentiaalia, sillä joukkueen kehityskäyrä sojottaa ylöspäin. Viime kausi oli jo kehitysloikka ja kaiken järjen mukaan niitä loikkia pitäisi olla tulossa ensi kaudella lisää. Joukkueelta odotetaan nousua pudotuspeleihin. Joukkueen kärkipelaajista esimerkiksi Tim Stützle, 21, ja Brady Tkachuk, 23, osoittivat viime kaudella olevansa matkalla supertähtikategoriaan. Monta muutakin palikkaa on hyvällä mallilla.

Check the mighty odds offered by Stake for Valtteri Bottas to win Great-Britain GP on Sunday 9/7/2023.

Korpisalolla on siinä leikissä iso taakka kannettavanaan. Painettakin tulee varmasti, sillä hän siirtyi Kanadan pääkaupunkiin eikä minnekään jenkkiaavikolle, jossa paine olisi paljon kevyempää. Ottawalta odotetaan nyt pudotuspelipaikkaa ja niissä talkoissa ykkösmaalivahdin merkitys jokaiselle joukkueelle tiedetään ilman sen suurempaa asiantuntemusta. Tätä huippu-urheilu kuitenkin on. Nämä ovat niitä mahdollisuuksia, jossa hienot tarinat joko syntyvät tai ovat syntymättä. Pallo on Korpisalolla.

Mitä sopimus kertoo Korpisalosta?

Mielestäni tämä kertoo sinnikkyydestä. Vaikka harva kavahti Korpisalon sopimusta, on muistettava millaista vuoristorataa hänen uransa on ajoittain ollut. Hän on takiaisen lailla sinnikkäästi pitänyt jalkansa NHL-oven välissä, vaikka välillä uran suunta on ollut vaikeasti hahmotettavissa. Ja tosiaan vasta 29-vuotiaana hän saa uransa hienoimman mahdollisuuden. Nyt tietysti pitää lunastaa, mutta tarinassa on paljon hienoa.

Kausi 2021-22 oli nimittäin niin Columbukselta kuin Korpisaloltakin vaisu. Kaiken lisäksi Korpisalo lähti lonkkaleikkaukseen ja hänen markkina-arvonsa oli todella alhaalla. Jopa jatko NHL:ssä oli vaakalaudalla. Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen antoi  Korpisalolle mahdollisuuden ja Korpisalo käytti sen. En ihmettelisi, mikäli Korpisalolta lähtisi viinipullo Kekäläiselle kiitokseksi luottamuksesta, vaikka Korpisalo siirtyi viime kauden päätteeksi Los Angelesiin.

Senkin mahdollisuuden Korpisalo käytti. ja nosti markkina-arvonsa takaisin korkeuksiin. Se kysymys tässä kuitenkin jää, että luopuiko Kekäläinen kuitenkin väärästä veskarista, vaikka Elvis Merzlikinsia olisikin ollut vaikeampi liikutella.

Tarinan suurin haaste on kuitenkin vasta edessä, sillä seuraavat luvut määrittävät, miten Korpisalon NHL-ura tullaan muistamaan.