Afrikan mestaruusturnauksen irvokkaassa tilanteessa on synkkä viesti olympiakiekolle

Komorit aiheutti alkulohkossa sensaation voittamalla Ghanan 3-2 ja selviytymällä jatkopeleihin. Maanantaina pitäisi vain selvitä ilman oikeaa maalivahtia.

46 Denton RoadJalkapalloPeking 2022

Afrikan mestaruusturnauksen irvokkaassa tilanteessa on synkkä viesti olympiakiekolle

Afrikan mestaruusturnaus on ajautunut irvokkaaseen tilanteeseen koronakriisin seurauksena. Komorit joutuu maanantaina laittamaan yhden kenttäpelaajan maaliin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.1.2022 | KUVAT All Over Press

Afrikan mestaruusturnauksessa pelataan maanantaina erikoinen ottelu, kun Komorit kohtaa pudotuspelivaiheen ensimmäisessä ottelussa isäntämaa Kamerunin.

Komorit on vajaan 900 000 asukkaan saarivaltio Intian valtameressä, lähellä Afrikan kaakkoiskulmaa. Se ei ole koskaan aikaisemmin pelannut Afrikan mestaruusturnauksessa, mutta nyt se on suolannut turnauksen yhdellä jättiyllätyksellä. Hävittyään ensin alkulohkossa Gabonille ja Marokolle, se voitti kolmannessa ottelussaan sensaatiomaisesti Ghanan 3–2. Tuo voitto pudotti neljä kertaa Afconin voittaneen Ghanan jatkosta ja Komorit selviytyi parhaiden lohkokolmosten mukana pudotuspeleihin.

Maanantaina Komoreilla pitäisi olla edessään suuri historiallisen suuri päivä, mutta valitettavasti päivä on jäämässä pelkästään historialliseksi.

Komoreiden joukkueessa – jonka kaikki pelaajat pelaavat ulkomaalaisissa sarjoissa – puhkesi koronatartuntojen rypäs ja maanantaina ollaankin sitten tilanteessa, jota tämän päivän huippu-urheilussa ei pitäisi koskaan nähdä:

Komorit joutuu peluuttamaan maalissa yhtä kenttäpelaaja, sillä joukkueen kolmesta maalivahdista Salim Ben Boina loukkaantui Ghana-ottelussa ja kaksi muuta maalivahtia, Ali Ahamada ja Moyadh Oussein, ovat saaneet koronatartunnan.

On selvää, että koronakriisi on asettanut urheilun vaikeasti ratkaistavien yhtälöiden eteen, mutta siitä huolimatta tässä kohtaa on pakko kysyä, onko tässäkään mitään järkeä?

Komorien kohtalo saattaa tuntua kaukaiselta, mutta jokainen voi kuvitella, millainen huuto Suomessa olisi syntynyt, jos Huuhkajat olisi joutunut laittamaan kesän EM-kisoissa vaikkapa Venäjä-otteluun yhden kenttäpelaajan.

***

Tämänkertainen Afrikan mestaruusturnaus on ollut kovan onnen turnaus. Se piti alun perin pelata viime kesänä, mutta Afrikan Jalkapalloliitto päätti aikaistaa turnauksen pelattavaksi viime vuoden tammi-helmikuussa.

Joku huomasi, että sääolosuhteet Kamerunissa on kesä-heinäkuussa niin kuumat, ettei pelaamisesta tule mitään. Siksi kisat piti siirtää.

Toisen kerran ne siirrettiin vuosi sitten tammikuussa vaikean koronatilanteen vuoksi.

Jos Afrikan Jalkapalloliitto olisi toiminut saman logiikan ja samojen linjausten mukaan kuin vuosi sitten, myös tämän vuoden turnaus olisi pitänyt siirtää, mutta sitä ei haluttu tehdä. Kamerunissa on kesällä yhtä kuuma ensi kesänäkin ja seuraava Afrikan mestaruusturnaus pitäisi pelata ensi vuonna Norsunluurannikolla. Turnaus on määrä pelata kesä-heinäkuussa 2023.

***

Koronakriisin ongelma ei koske vain Afrikan mestaruusturnausta. Seuraava suuri mielenkiinto – ja pelko –kohdistuu siihen, mitä tapahtuu Pekingin olympialaisissa, jotka alkavat puolentoista viikon päästä, 4. helmikuuta.

Urheilu on julma maailma, johon kuuluvat loukkaantumiset ja sairastumiset. Erityisen julma se yksilöurheilijoille, sillä jos joku urheilija sairastuu kisojen aikana koronaan ja joutuu siksi luopumaan unelmastaan, hänen kohtalonsa ja surunsa ovat yksilön tuskaa, joka jää voittajien riemun ja juhlinnan jalkoihin.

Mutta mitä tapahtuu, jos korona iskee riittävän lujalla voimalla kisojen jääkiekkoturnauksiin?

Iltalehti kertoi sunnuntaina Tassin uutisesta, jonka mukaan Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF olisi päättänyt, että jos joukkueella ei ole riittävää määrää terveitä pelaajia, se joutuu luovuttamaan ottelun. Kriittinen määrä olisi Tassin mukaan 13 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia.

Jokainen luovutusvoitto olisi olympialaisten arvolla valtava takaisku. Vielä rujompi tilanne voi syntyä pudotuspeleissä, sillä Tassin mukaan yhtään pudotuspeliä ei jätettäisi pelaamatta, vaan vastustajaksi naarattaisiin hävinneistä ja pudonneista joukkueista ”seuraavaksi paras” joukkue.

Olympiakultaa ei siis saisi kumartamalla – mutta kysymys kuuluu, ketkä esimerkiksi finaalissa pelaisivat? Jos vain toinen joukkue joutuisi jättämään finaalin väliin, mistä asti seuraavaksi paras kisoissa menestynyt joukkue löytyisi? Hävinneistä välieräjoukkueista vai hävinneistä puolivälieräjoukkueista?

Nämä skenaariot ovat toki kauhuskenaarioita, mutta kuten Afrikan mestaruusturnaus on osoittanut, mitä tahansa voi tapahtua – ja itse asiassa todennäköisesti tulee tapahtumaankin. Nuorten MM-turnaus vuodenvaihteessa jouduttiin keskeyttämään, eikä olympiaturnauksenkaan keskeyttäminen voi olla täysin poissa laskuista oleva skenaario.

Siksi on kysyttävä jälleen kerran, mikä Pekingin olympialaisia ei ole siirretty suosiolla vuodella eteenpäin?

Lue myös: Kalervo Kummola vaatii Pekingin talviolympialaisten siirtämistä vuodella