HJK:hon iski kriisi, joka voi maksaa sille jopa Veikkausliigan mestaruuden

HJK kärsi Stadin derbyssä kirvelevän 0-2-tappion HIFK.lle. Jairin on syytä katsoa itseään peiliin toisessa HIFK.n maalissa.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:hon iski kriisi, joka voi maksaa sille jopa Veikkausliigan mestaruuden

HJK näytti olevan matkalla selvään mestaruuteen, kunnes kohtalokkaat kaksi viikkoa ovat muuttaneet kaiken. Mitä tapahtui?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 24.9.2021

Kun HJK haki Turusta kaksi viikkoa sitten näyttävän vierasvoiton Petteri Forsellilla buustatusta FC Interistä, kaikki näytti Klubin kannalta hyvältä. Veikkausliiga oli helsinkiläisten kontrollissa KuPSin hyvästä vireestä huolimatta.

HJK näytti myös valmiilta aloittamaan Konferenssiliigan. Lohkopelien ensimmäinen vastustaja, LASK, ui syvissä vesissä ja Klubille tarjottiin hyvää mahdollisuutta ottaa heti kuskin paikka myös Euroopassa.

Toisin on kuitenkin käynyt.

Herkullinen kierros Veikkausliigassa – ja tässä Expektin kertoimet sille!

LASK hyydytti Klubin prässillään, Honka puolusti stadilaiset viime viikonloppuna nollille ja HIFK kyykytti HJK:ta Stadin derbyssä keskiviikkona 2-0.

Honka-pelissäkin Klubi saa olla tyytyväinen tasapeliin, sillä Honka oli ottelussa lähempänä maalintekoa. HJK:lla ei ollut lopun Tim Sparvin laukausta lukuun ottamatta yhtään laatupaikkaa. Sparvinkin veto meni metrikaupalla ohi, joten maali ei ollut siinäkään lähellä.

HIFK:ta vastaan HJK:n esitys oli parempi, sillä se loi uhrautuvasti pelanneita punapaitoja vastaan 2,7 maalin maaliodotteen. Uhkaa ja mahdollisuuksia olisi siis ollut tehdä tarvittavat maalit. HIFK laukoi puolestaan ottelussa kahdesti maalia kohti – ja teki molemmilla kerroilla maalin.

HIFK:n maalit olivat HJK:lta surkeaa puolustamista. Ensimmäisessä maalissa sivurajalle menossa olleen HIFK:n pelaajan annettiin pyörähtää ja kävellä boksiin. Toisessa maalissa Jair sortui helppoon tekniseen virheeseen, jota seurasi menetys ja pallo oli nopeasti Klubin verkossa.

Laman syyt

Mitkä ovat syyt Klubin yhtäkkiseen lamaan?

Vedenpitävän vastauksen antaminen vaatisi HJK:n harjoitusten jatkuvaa seuraamista, mutta peli kertoo joka tapauksessa muutamasta selkeästä ongelmasta.

Ensimmäinen selkä asia on pelaajien suoritustaso. Useat HJK:n pelaajat ovat pelanneet ailahtelevasti, mikä sotkee joukkueen kollektiivista suoritustasoa. Veikkausliigassakin on voittojen eteen pelattava hyvin, mutta ongelma korostuu europeleissä, joissa vaatimustaso on kovempi.

Joukkueen pelin rytmin rikkoutumiseen riittää jo se, jos yksi tai kaksi pelaajaa eivät pelaa riittävällä tasolla. Varsinkin europeleissä tämä riisuu käytännössä joukkueen aseista.

Tässä vaiheessa korostuu myös monet muut tekijät. Inter on saanut ilmiselvän piristysruiskeen pelaamisensa Petteri Forsellin tulosta, samoin HIFK Kei Kamarasta (jonka otteita boksin sisällä kannattaa muuten seurata äärimmäisen tarkkaan).

HJK ei sen sijaan ole saanut samanlaista piristysruisketta – ainakaan toistaiseksi – Santeri Hostikan ja Tim Sparvin hankinnoista. Klubi ei ole myöskään pystynyt paikkaamaan Atamu Tanakan poissaoloa, varsinkin kun Filip Valenčič on pelannut varjojen mailla jo useamman ottelun.

Jair on vielä suhteellisen kokematon kovalla tasolla ja tämä kausi menee hänellä vielä totutteluun. Ensi kaudella Jair on valmis pelaamaan viikosta toiseen hyvin, mutta nyt hänen tasonsa heittelee liikaa pelistä toiseen.

Myös Hugo Keto on kovassa paikassa maalilla. Hän ei ole varsinaisesti herättänyt luottamusta, mutta toisaalta myös Jakob Tånnander oli myös vaikeuksissa pelatessaan HJK:n maalipuiden välissä.

Koskelan haaste

Kaikkea ei kuitenkaan voi laittaa pelaajien niskaan. Toni Koskela on valmentajana taktisesti kartalla, mutta hänen ja hänen valmennustiiminsä on saatava pelaajat toteuttamaan perusasiat kurinalaisemmin. Tuntuu, että HJK:n pelaajat tuskastuvat nopeasti, mikäli peli ei kulje toivotulla tavalla. Pelaajat alkavat näissä tilanteissa liikkua vuorotellen vastustajan muodon ulkopuolelle ja peli menee väkinäiseksi pakottamiseksi.

Myös puolustusvelvoitteiden hoitamisessa on sattunut ihmeellisiä nukahduksia – kuten HIFK:at vastaan. Sellaisiin virheisiin ei yhdelläkään joukkueella ole Veikkausliigassa varaa.

Neljäs asia on pelaajien fyysinen suorituskyky. Asiaa on toki täysin tarkkaan HJK:n pelaajien osalta tietää, mutta pelaajan tasonheittely johtuu usein väsymyksestä. Väsyneellä hermostolla ei ehdi eikä jaksa, ja helpoissakin suorituksissa tulee teknisiä virheitä.

HJK pelasi raikkaasti Turussa nurmella ja muutama päivä myöhemmin tahmeasti Helsingissä. Vaikka tila- ja aikavaatimukset olivat kovemmat LASKia vastaan, se ei kuitenkaan selitä perussuorituksissa tapahtuneita teknisiä virheitä, joita tapahtui myös paineettomissa tilanteissa.

Kysyn siis, onko klubi hapoilla?

Ainakin minun silmään se vähän siltä näyttää.

Mestaruus auki

HJK:n viimeisen kahden viikot heikot tulokset ovat räjäyttäneet Veikkausliigan mestaruustaistelun uudelleen auki, sillä saman verran otteluita pelannut KuPS on enää pisteen päässä helsinkiläisistä-

HJK:n peli ei ole raiteillaan ja Klubi vaikuttaa muutenkin tällä hetkellä siipirikkoiselta. Kaiken lisäksi Daniel O’Shaughnessy loukkaantui Honka-ottelussa.

HJK kohtaa sunnuntaina Helsingissä FC Interin. Ottelussa on mielenkiintoinen suunnannäyttäjä, onko Klubi kriisissä vai onko kysymys vain kovan otteluruuhkan ja europelien aiheuttamasta hetkellisestä notkahduksesta. KuPS on haistanut kuitenkin veren, eikä Simo Valakarin miehistö jätä tilaisuutta käyttämättä, mikäli Klubin konttaaminen jatkuu.

HJK:n vahvuus on edelleen siinä, että sen prosessi on laadukas ja sen materiaali vahva. Siksi HJK:ta ei kannata vielä haudata. KuPSin vahva vire takaa sen, että Veikkausliigan mestaruustaistelusta tulee joka tapauksessa äärimmäinen trilleri. Uskon edelleen Klubin pääsevän vielä myös europelivauhtiin mukaan syksyn edetessä.