Agon Sadikun unelmasiirron takana väijyvät haasteet, joilla todelliset tähtipelaajat mitataan

Agon Sadikun vaihtaa Hongan raitapaidan Rosenborgin mustavalkoisiin.

JalkapalloVeikkausliiga

Agon Sadikun unelmasiirron takana väijyvät haasteet, joilla todelliset tähtipelaajat mitataan

Agon Sadiku teki oikean ratkaisun lähtiessään Rosenborgiin. Nyt hän pääsee testiin, jossa todelliset tähtipelaajat punnitaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 31.3.2023 | KUVAT All Over Press

FC Honka vahvisti odotetusti Agon Sadikun siirtymisen Norjan pääsarjassa pelaavaan Rosenborgiin. Siirtosumma on norjalaislähteiden mukaan 7,5 miljoonaa kruunua eli noin 660 000 euroa.

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvatti kasvoi ja kypsyi HJK:n organisaatiossa, jossa hän pelasi kaudesta 2019 lähtien Klubi-04:ssä. Hongassa hän ehti pelata vain yhden kauden.

20 vuotta kolme viikkoa sitten täyttänyt Sadiku oli viime kaudella yksi kauden sensaatioista. Hän viimeisteli heti debyyttikaudellaan Veikkausliigassa 14 liigamaalia ja sijoittui maalintekijätilastossa kolmanneksi. Samalla Sadiku nousi Markku Kanervan kiikareihin. Hän debytoi Huuhkajissa tammikuussa, mutta koska ottelut eivät olleet niin sanottuja A-otteluita, hän voisi halutessaan edustaa edelleen myös Kosovoa.

Sadiku oli viime kaudella omalla pelipaikallaan Veikkausliigan paras pelaaja ja otti ison roolin yhdessä sarjan kärkijoukkueista. Se oli kova temppu silloin vielä 19-vuotiaalta pelaajalta, joka ei ollut aiemmin pelannut liigatasolla.

Tämä nähtiin myös Norjassa, mistä kertoo Rosenborgin tekemä nelivuotinen sopimus ja suomalaisittain merkittävä siirtosumma.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

***

Viime kauden loistopelit osoittivat, että Sadikun taidot riittävät Veikkausliigaan heittämällä. Siksi hän teki täysin oikean ratkaisun lähtiessään kehittämään itseään kovempaan sarjaan ja suurempaan seuraan.

Tie maailmalla ei ole kuitenkaan helppo. Sadiku hyötyi viime kaudella Hongan selkeästä pelitavasta, hyvästä roolituksesta ja siitä, kuinka hyvin Hongan kollektiivinen pelaaminen toimi.

Norjan sarja on kiistatta parempi kuin Veikkausliiga ja Rosenborg on suurempi seura kuin Honka, mutta se ei takaa sitä, että suuremmassa seurassa ja paremmassa sarjassa asiat olisivat paremmalla tasolla Sadikun kannalta kuin viime kaudella Hongassa.

Saako hän Rosenborgissa sellaisen roolin ja aseman, joka ulosmittaa parhaalla tavalla hänen ominaisuutensa ja onko Rosenborgin kollektiivinen tekeminen sellaista, että se palvelee parhaimmin Sadikua ja Sadikun ominaisuuksia?

Toisaalta oman aseman ja roolin ottaminen Rosenborgin kaltaisessa ammattimaisessa organisaatiossa on myös erinomainen testi Sadikulle. Huippujalkapallossa mitään ei saa ilmaiseksi. Kaikki on ansaittava ja otettava.

On sopeuduttava siihen, että pelaaminen ja kollektiivinen toiminta on erilaista, eikä välttämättä pelaajan itsensä kannalta optimaalista. On sopeuduttava siihen, että joukkuehenki ja kilpailu voivat olla repiviä – ja valmennus ja kenttätoiminta erilaista kuin Vesa Vasaran hyvin rasvatussa koneistossa.

Voin omasta kokemuksestani sanoa, että hyvältä näyttävän siirron takaa saattaa paljastua ikävä yllätys ja toisenlainen todellisuus kuin mitä odottaa. Näin minulle kävi siirrossani Djurgårdeniin.

***

Myös Sadiku joutuu erilaiseen maailmaan ja erilaiseen ympäristöön kuin Hongassa. Vaikka tunnistan haasteet, en toisaalta epäile, etteikö Sadiku voisi menestyä myös Norjassa ja lyödä itsensä läpi kansainvälisillä kentillä.

Hänen fysiikkansa ja liikkumisensa ovat jo nyt hyvällä tasolla. Hän on viimeistelijänä taitava ja monipuolinen ja mikä tänä päivänä elintärkeää, Sadiku on erinomainen prässääjä. Hän ymmärtää prässipelin logiikan ja sen, milloin kannattaa prässätä ja milloin ei.

Vanhat Honka-veljet ovat myös vahvistaneet sen, että Sadiku on urheilijana nälkäinen ja tervepäinen. Asenne on ammattimainen myös harjoituskentällä.

Siksi Sadikun uran seuraaminen on mielenkiintoista. Suomalaisessa jalkapallossa on käsissään pelaaja, josta voi olla suuresti iloa tulevaisuudessa myös Huuhkajissa.

***

Tässä yhteydessä on onniteltava myös kasvattajaseuraani Honkaa. He ovat luoneet mallin, jossa seura hankkii riveihinsä nuoria ja lupaavia pelaajia, jalostaa heitä Tapiolassa ja myy heidät sitten varsin merkittävillä siirtosummilla eteenpäin.

Rui Modesto lähti vuosi sitten ruotsalaiseen AIK:hon ja Sadiku nyt Rosenborgiin. En olisi yllättänyt, jos tulevina vuosina joka vuosi joka lahjakas Hongan pelaaja seuraa Modeston ja Sadikun jalanjälkiä ulkomaalaisiin seuroihin.

Konsepti on sellainen, jonka perään Suomessa on huudettu vuosikausia. Harva seura on kuitenkin onnistunut vastaamaan huutoon.