Alajärvi teki rohkean ratkaisun, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset niin hyvässä kuin pahassa

Nestori Yli-Sissala valittiin Vuoden pesäpalloilijaksi Ykköspesiksessä.

PesäpalloViistopolkumies

Alajärvi teki rohkean ratkaisun, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset niin hyvässä kuin pahassa

Alajärven Ankkureiden nuori ja potentiaalinen joukkue ensi kausi mittaa sen, miten kovatasoinen sarja Ykköspesis oikeasti on.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 19.10.2022 | KUVAT All Over Press

Alajärven Ankkurit

Kausi 2022

Alajärven Ankkureita pidettiin Ykköspesiksessä yhtenä kärjen tuntumassa olevista joukkueista, mutta Ykköspesiksen nousutaistelusta odotettiin kahden joukkueen, Oulun Lipon ja Puijon Pesiksen, välistä mittelöä. Toisin kuitenkin kävi.

Alajärvi pelasi pirteän kauden ja lento huipentui Ykköspesiksen pudotuspeleissä, joissa Alajärvi löi ensin Puijon ja finaalissa Haminan. Näin Ankkureiden sinikeltaiset värit palaavat Superpesikseen kolmen kauden tauon jälkeen.

Ankkureiden nousussa mielenkiintoisin ja samalla jopa arvokkain piirre on joukkue koostumus. Kun Ankkurit putosi Superista syksyllä 2019, joukkuetta nuorennettiin voimakkaasti ja Alajärvellä ramattiin omiin lahjakkaisiin junioreihin. Nyt tuo kasvatustyö kantaa hedelmää. Joukkue on paitsi nuori, myös alajärveläisvoittoinen.

Alajärven nuori joukkue oli hyvin roolitettu. Se oli jotakuinkin tasavahva niin sisäpelin kuin ulkopelinkin suhteen. Elmeri Koivusalmi oli pomppuineen erinomainen ja röyhkeä kärki, ja kokeneet Mikael Penninkangas ja Nestori Yli-Sissala muodostivat tehokkaan pelintekokaksikon. Runkosarjassa kotiutukset jakautuivat tasaisesti Lauri Ihamäen, Antti Toivolan, Juho Ihamäen ja Tuukka Etulan kesken. Pudotuspeleissä Ihamäki oli ykköspyssy ja Etula kunnostautui kriittisten ratkaisulyöntien lyöjänä.

Juha-Matti Jaatinen onnistui pelinjohtajana erinomaisesti niin joukkueen roolittamisessa kuin sen peluuttamisessakin ja oli yksi keskeinen tekijä Ankkureiden nousussa Superiin.

Vuoden pelaaja: Nestori Yli-Sissala

Nestori Yli-Sissala ei ollut vain joukkueen kokenein pelaaja. Hän oli myös joukkueen tärkein ja paras pelaaja niin sisällä kuin ulkonakin.

Sisällä Yli-Sissala pelasi pääpelintekijän paikalla kolmosena. Hän paras aseensa on pomppu, jonka rooli korostuu etenkin Kitrolla, jossa pomppu nousee heilahtamalla. Ulkona Yli-Sissala joukkueen ulkopelin ehdoton johtotähti etulukijana ja kakkospolttajana.

Yli-Sissala valittiin ansaitusti myös Vuoden pesäpalloilijaksi Ykköspesiksessä.

Muutokset

Alajärvi jatkaa omalla alajärveläisvetoisella linjallaan myös ensi kaudella. Ykköspesiksen finaalissa pelanneista 12 pelaajasta 11 on kiinnitetty joukkueeseen myös ensi vuodeksi mukaan lukien tämän kauden lainapelaajat Atte Kuosmanen ja Riku Utanen.

Merkittävin muutos tapahtui lukkarin tontilla, jossa Antti Toivola tekee tilaa Loimaalta hankitulle 18-vuotiaalle suurlupaukselle Elmeri Iivoselle. Sasu Iivarinen palaa Ankkurit-paitaan Imatralta ja Onni Juurakko tulee ainakin talvipeliryhmään Alavudelta.

Lisäksi Ankkureiden kassassa on rahat vielä yhden kokeneen hankinnan tekemiseen. Listan vahvin ehdokas on tällä hetkellä JymyJusseissa päättyneellä kaudella pelannut Tero Tyynelä, mutta Ankkurit  on ollut yhteydessä myös muihin kokeneisiin pelaajiin.

Arvio

Ankkureilla on nuori, hyvä henkinen ja potentiaalinen joukkue. Joukkueessa on Elmeri Koivusalmen, Tuukka Etulan, Juho ja Lauri Ihamäen ja Elmeri Iivosen johdolla useampia lupaava nuori pelaaja, joilla on potentiaalia kehittyä kovan luokan pelimiehiksi Superissa.

Vaikka Ankkureita ei vahvisteta samalla tavalla kuin aiempina vuosina nousseita ja Superiin juurtuneita joukkueita, Ankkureiden suhteen ei kannata olla huolissaan. Joukkueesta ei tule sarjaan heittopussia, vaikka haaste sarjapaikan uusimiseksi ei olekaan helppo. Jos kausi lähtee hyvin käyntiin, Ankkurit taistelee sarjan muiden häntäkerhon joukkueiden kanssa putoamista vastaan. Todellinen testi Ankkureille ja etenkin sen nuorille pelaajilla ovat ottelut sarjan kärkijoukkueita vastaan. Silloin nuoret miehet testaan tosipaikassa.

Ankkurit saa rakennettua ensi kaudeksikin hyvän ykköskärjen ja periaatteessa sillä riittää miehiä jopa kakkoskärkeen. Päävastuun kotiutuksista kantavat edelleen lyöjäjokeri Juho Ihamäki sekä numerolla lyövät Tuukka Etula ja Lauri Ihamäki. Sasu Iivarinen ja Riku Utanen ovat molemmat kysymysmerkkejä, vaikka kummaltakin löytyy kotiutuspotentiaalia. Myös Pyry Alanen on käyttökelpoinen voima etenijänä.

Ulkona Ankkurit saa tasoonsa nähden kelvollisen ulkopelikoosteen. Yli-Sissala johtaa edelleen linjan pelaamista ja Etula dominoi takakenttää. Sen sijaan etukenttä on joukkueen heikoin osa.

Ankkureiden mielenkiintoisin ulkopelaaja ensi kaudella on kuitenkin lukkari Elmeri Iivonen. Häntä pidetään todellisena lahjakkuutena, mutta hyppy Ykköspesiksestä Superiin on raju. Näin Iivonen saa ja joutuu samalla kertaa kovaan näytönpaikkaan. Iivonen on pienikokoinen ja sähäkkä ja taktinen lukkari, jonka matala tulee olemaan ensi kaudella hankala haaste niin lyöjille, kaarille kuin ennen kaikkea syöttötuomareille. Jos syöttötuomareiden kantti kestää, Iivosen matala on ensi kaudella todella matala.

Kysymys

Alajärven kysymyksessä on kaksi toisiinsa liittyvää aikakaarta. Ensimmäinen niistä on ensi kausi. Se, mihin asti nuoren ja omien junioreiden varaan rakennetun Ankkureiden joukkueen siivet kantavat, vastaa samalla siihen, millainen näkymä Ankkureilla on tulevaisuuden suhteen. Yleensä näin puhtaalla nousijajoukkueella ei ole lähdetty mittaamaan tasoa Superiin, mutta Alajärvi uskaltaa sen tehdä.

Jos ensi kausi päättyisi karmeaan mahalaskuun, se pakottaisi Ankkurit miettimään tulevaisuuden strategiaansa ja asemaansa pesäpallokartalla. Missä on sen paikka ja mikä on sen rooli: Onko se Ykköspesiksessä hyvää pesäpalloa ja vahvaa juniorityötä pelaava seura vai voisiko Ankkurit juurtua oikeasti Superiin nykyisellä konseptillaan – tekemällä vahvaa juniorityötä ja pelaamalla omien junioreiden varaan rakennetulla joukkueella?

Vastaus on todella mielenkiintoinen, sillä tässä joukkueessa ja näissä pojissa on potentiaalia.