Aleksander Barkov ei ole maailman paras, mutta hänen sopimuksensa on – Floridalle

Aleksander Barkov pelaa tällä kaudella ensimmäistä kertaa jopa Stanley Cupin voitosta.

JääkiekkoNHL

Aleksander Barkov ei ole maailman paras, mutta hänen sopimuksensa on – Floridalle

Onko Aleksander Barkov maailman paras jääkiekkoilija? Samuel Savolaisen mukaan ainakin hänellä on maailman paras sopimus - Floridan kannalta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.4.2022 | KUVAT All Over Press

Sosiaalisessa mediassa ryöpsähti Yleisradion jutun seurauksena mielenkiintoinen keskustelu, onko Aleksander Barkov maailman tämän paras keskushyökkääjä. Samuel, mikä on sinun mielipiteesi?

Kysymys on toki erittäin kiinnostava, mutta tällaiset keskustelut ovat lähtökohtaisesti hedelmättömiä.

Peruskysymys on, miten tällainen paremmuus määritellään ja mitä paremmuus jääkiekon kaltaisessa joukkuepelissä on? Pisteissä mitattuna Barkov ei kärjessä ole, mutta kokonaisvaltaisesti hän on erittäin vahva paketti. Connor McDavidilla on ominaisuuksia, jotka ovat Barkovia parempia, mutta niin on Barkovillakin ominaisuuksia, jotka ovat parempia kuin McDavidilla.

Ja jos kysymystä laajennetaan, kuka on maailman paras pelaaja: Miten esimerkiksi verrataan hyökkääjien, puolustajien ja maalivahtien paremmuutta keskenään?

Barkov on toki erinomainen jääkiekkoilija, mutta on aika kovasti sanottu, että hän olisi maailman paras jääkiekkoilija.

Yksi tekijä pelaajien suuruutta ja paremmuutta määriteltäessä on se, mitä he ovat voittaneet urallaan. Ymmärrän toki, että Barkovin on ollut vaikea voittaa Floridassa tähän mennessä mitään suurta, mutta tänä keväänä päästään mittaamaan myös sitä, onko hänessä ja hänen pelaamisessa myös niitä ominaisuuksia, joita suurilla voittavilla pelaajilla on? Sitä emme vielä tiedä, vaikka kuinka hyvä ennakkokäsitys olisikin, mutta aivan keskeistä on, että Barkov on panoksellaan edes ollut kuljettamassa Floridan kaltaisen seuran tällaisen mahdollisuuden äärelle. Se on suomalaiselta ykkössentteriltä ainutlaatuiseksi luettavaa toimintaa.

Jos Florida voittaa Stanley Cupin ja Barkov pelaa yhtä merkittävässä roolissa kuin kauden aikana, silloin hänen statuksensa nousee jälleen yhden valtavan naksauksen ylöspäin. Silloin Barkovilla on jotain mitä McDavidilla ja Auston Matthewsilla ei olisi – Stanley Cup -sormus.

Ehkä se asia, mikä Barkovissa on tällä hetkellä maailman parasta, on hänen nykyinen sopimuksensa Floridan kanssa.

Mitä tarkoitat?

Asia, joka Suomessa on jäänyt jopa yllättävän vähäiselle huomiolle ja ymmärrykselle, on se, miten voittamisen logiikka joukkuetasolla toimii NHL:ssä. Peli on toki keskiössä, mutta kenties vieläkin tärkeämpää on se, miten joukkue on rakennettu ja miten raha käytetty nykyisen palkkakattojärjestelmän aikana.

NHL:ssä on joukkueita, joissa kahden parhaimmin palkatun pelaajan palkka saattaa viedä yli neljänneksen palkkakatosta tai joukkueita, joissa ykköskentän palkat lohkaisevat puolet joukkueen palkoista.

Floridalla on tässä mielessä oikeastaan lähes käsittämätön tilanne. NHL:n parhaimmin palkattu pelaaja, Edmontonin Connor McDavid rasittaa Edmontonin palkkakattoa kaudessa 12,5 miljoonaa dollaria, mutta Barkovin ja NHL:n vasempien laitahyökkääjien kaikkien aikojen syöttöennätyksen tällä kaudella tehneen Jonathan Huberdeaun sopimukset ovat vain 5,9 miljoonaa dollaria kaudessa eli kaksikko on yhdessä halvempi kuin McDavid yksinään.

Barkovin ja Huberdeaun tasoisten pelaajien sopimukset on ollut kriittinen tekijä Floridan menestyksessä. Esimerkiksi Claude Giroux’n hankkiminen kesken kauden oli mahdollista lähinnä siksi, että Barkovilla ja Huberdeaulla on näin pienet sopimukset.

Onko Floridan sopimus huono Barkovin itsensä kannalta?

Barkov teki tämän nykyisen sopimuksensa kuusi vuotta sitten ja siinä näkymässä kuusivuotinen 35,4 miljoonan dollarin sopimus näytti varmasti Barkovinkin kannalta järkevältä. Hänen uusi sopimuksensa, joka astuu voimaan tämän kauden jälkeen, tuo Barkoville kahdeksassa vuodessa 80 miljoonaa dollaria eli keskimäärin 10 miljoonaa dollaria kaudessa. Se on sitä suuruusluokkaa, mitä NHL:n parhaille pelaajille maksetaan.

Huberdeaun pelaa vielä ensi kaudella 5,9 miljoonalla, mutta sitten hänenkin sopimuksensa päättyy ja varmasti luvassa on tuntuva palkankorotus.

Siksi myös Floridassa varmasti tiedostetaan, että joukkueen iso mahdollisuus räjäyttää pankki on ehkä juuri nyt tai viimeistään ensi kaudella.