Kerttu Niskanen osoitti nousukuntoa raastavassa ja dramaattisessa Tour de Ski -koettelemuksessa

Tour de Skin palkintojenjaot saivat kritiikkiä, sillä ne vietiin läpi, vaikka kiertueen voittaja Frida Karlsson oli kannettu paareilla pois vain muutamia minuutteja aikaisemmin. Komeasti toiseksi noussut Kerttu Niskanen sen sijaan saapui maaliin hyvävoimaisena.

Maastohiihto

Kerttu Niskanen kiri komeasti Tour de Skillä kokonaiskisan kakkoseksi. Rääkkiviikon palkintona oli myös 65 000 euron palkintopotti.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.1.2023 | KUVAT Mayk Wendt / EPA-EFE / All Over Press

Kerttu Niskasen Tour de Ski kääntyi tänä vuonna viimeisten kisojen onnistumisilla jättimenestykseksi.

Niskanen oli hyvässä vireessä jo Tourin alussa. Hän hiihti Val Müstairin perinteisen kympin takaa-ajokisan toiseksi, mutta Oberstdorfiin siirryttäessä meno nyykähti ja kärkisijat jäivät saavuttamatta. Val di Fiemmen laduilla Niskanen iski jälleen. Hän asetti tavoitteekseen paikan kolmen parhaan joukossa Tourin kokonaiskisassa ja kaikki tehtiin vain sitä ajatellen. Lauantaina hän oli 15 kilometrin perinteisellä kolmas, mikä palveli tavoitetta hyvin.Sunnuntaina oli vuorossa Tourin päättävä kuuluisa ja haastava Alpe Cermisin loppunousukisa. Legendaarinen nousukisa raakaa jyvät akanoista.

Tiiviin kisaviikon rasitukset tulevat silloin esiin. Harvalla on enää yhtään ylimääräistä voimaa kehossaan. Hiihtäjät ovat kuvailleet Cermisin nousun olevan pelkkää tappelua huonoa oloa ja totaalista hyytymistä vastaan. Tämän tunsi kehossaan tänä vuonna Tourin ykkösnimi, Ruotsin Frida Karlsson, joka jäi matkalla sijalle 15. Hän sai maaliin päästyään lääkärihoitoa, eikä pystynyt osallistumaan palkintoseremoniaan ollenkaan.Niskasen suksi luisti vaativilla Cermisin jyrkilläkin osuuksilla. Loppunousukisan voittaneelle ranskalaishiihtäjä Delphine Claudelille Niskanen jäi kuitenkin 36,2 sekuntia. Mutta kisan neljäs sija palveli kokonaistavoitetta.”Kisaan lähdin sillä asenteella, että teen kaikkeni, jotta saan Tourin kolmossijan. Kaikki kuitenkin tietävät, että nousukisassa on kuormaa alla ja se on spesiaali kisa, jossa voi käydä mitä tahansa. Mikään ei ollut varmaa”, Niskanen totesi lehdistölle.Yllätys nousukisassa tapahtuikin. Tourin toista sijaa pidellyt Norjan Tiril Udnes Weng hiipui niin paljon, että Niskanen sai vedettyä 25 sekunnin eron kiinni ja nousi hiihtokiertueen kokonaiskisassa kakkoseksi. Se on Niskasen uran paras tulos Tourin kokonaiskisassa. Hän on osallistunut hiihdon rääkkiviikolle urallaan jo 12 kertaa. Toisella sijallaan hän kuittasi tililleen mukavasti myös lähes 65 000 euroa.”Olen todella tyytyväinen Tourin lopputulokseen. Toinen sija on hyvä. Loppureissusta alettiin saada juonesta kiinni ja olen tyytyväinen, että pystyin taistelemaan itseni palkintopallille – ja ennen kaikkea kokonaiskisan kakkoseksi”, Niskanen iloitsi.