Andrettin F1-hankkeen blokkaamisen takana on yksi maailman vanhimmista syistä

Formula 1

Andrettin F1-hankkeen blokkaamisen takana on yksi maailman vanhimmista syistä

Michael Andrettin F1-hanke siirtyy usealla vuodella. Erkki Mustakarin mukaan syynä tähän on ikivanha syy.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.2.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Formula 1 -johdon päätös evätä  Michael Andrettin tallin liittyminen F1-sarjaan kausina 2025 tai 2026 on odotetusti nostanut kohun formulapiireissä. MM-sarjan oikeudet omistava Liberty Media ilmoitti torstaina, että se on valmis harkitsemaan Andrettin tallin päästämistä formula ykkösiin kaudeksi 2028.

Kansainvälinen autoliitto FIA puolsi lokakuussa Andretti Formula Racingin hakemusta päästä MM-sarjaan.

Andretti on tuohtunut päätöksestä ja testata uhkaa testata sen pitävyyden oikeudessa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee, että Andrettin tallin blokkaamisen takana on yksinkertainen syy – ahneus.

”Muut kymmenen tallia eivät halua sarjaan uutta tallia jakamaan kauden lopussa paloiteltavaa rahakakkua. Siitä tässä on kysymys. Jos Andretti haluaa saada F1-portit auki ennen kautta 2028, hänen olisi lyötävä tiskiin jättimäinen tukku kahisevaa”, Mustakari sanoo.

Yksi syy hylkäämiseen oli se, ettei tulokastalli olisi tarpeeksi kilpailukykyinen sarjan vaatimuksiin. Mustakari ihmettelee väitettä.

”Ei mikään uusi talli ole ollut kilpailukykyinen aluksi, joten tuo on aika hatara ja paljon kertova hylkyperuste. Uudella tallilla vie aina ainakin 3-4 vuotta saada muut kiinni – ja sen jälkeen ohi pyyhältämiseen menee parhaassakin tapauksessa vielä muutama kausi. Niin se vain tässä lajissa on.”

GM on mukana Andrettin F1-projektissa Cadillac-brändillään. Autonvalmistaja on valmis tekemään myös F1-moottorin, varsinkin jos sarjapaikka aukeaa 2028.

”Minusta toiselle amerikkalaiselle tallille olisi tilaa F1-varikolla. Laji buumaa juuri nyt Amerikassa ja siitä pitäisi ottaa kaikki irti. Ihmiset haluavat nyt nähdä tätä lajia. Kuka tietää, mikä sarjan tilanne on viiden vuoden päästä? Maailma voi tällä saralla muuttua nopeastikin. Kilpailevaa viihdettä on tosi paljon tarjolla. Amerikan kisat vetävät nyt katsomot täyteen, mikä F1:sten tilanne on 2028, on arvoitus?”

”Lisäksi Andretti on Amerikassa synonyymi kilpa-autoilulle. Andretti nimisen tallin mukana olo ei jäisi huomiotta ainakaan kotikisoissa.”

Mustakari näkee, että merkittävän rahatukun lisäksi, Andrettilla on vielä toinenkin mahdollisuus jäljellä pikaiseen F1-starttiin. Sekin tosin vaatii lipeviä neuvottelutaitoja.

”Andretti voi vielä yrittää neuvotella ja lyödä hynttyyt yhteen sen toisen amerikkalaisen tallin, Haasin, kanssa. Haas tarvitsee nostetta ja yhteistyö olisi Andrettille ja GM:lle nopein keino päästä mukaan F1-sarjaan”, Mustakari sanoo.