Anna Signeul on epäonnistunut EM-areenalla samalla tavalla kuin Markku Kanerva vuosi sitten

Essi Sainio ja Helmarit ovat illalla kovan paikan edessä.

EURO 2022Jalkapallo

Anna Signeul on epäonnistunut EM-areenalla samalla tavalla kuin Markku Kanerva vuosi sitten

Helmarit lähtee EM-kisarupeamansa viimeiseen otteluun haastavista asetelmista - eikä vain siksi, että vastassa on Saksa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 16.7.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Päivän ottelu: Suomi–Saksa

Asetelma

Helmarit kohtaa EM-kisojen kolmannessa ja samalla viimeisessä ottelussaan Saksan. Mahdollisuudet jatkopaikkaan ovat menneet, eikä Suomi voi nousta enää lohkon jumbosijalta ylöspäin. Kaiken lisäksi vastassa on lohkon kovimmaksi joukkueeksi osoittautunut Saksa. Pisteitä ei ole tänäänkään tarjolla, vaikka Saksa on varmistanut jo lohkovoiton ja helpomman kaavion jatkopeleissä.

Analyysi

Saksa on osoittanut olevansa eri sarjatason joukkue kuin Suomi ja vaikka päävalmentaja Martina Voss-Tecklenburg muokkaisikin Saksan kokoonpanoa, Die Nationalelfin penkiltä löytyy niin paljon leveyttä, ettei Suomella ole realistisia mahdollisuuksia yllättää Saksaa.

Siksi illan ottelun voi pikemminkin nähdä mielenkiintoisena testinä Anna Signeulin toiminnasta päävalmentajana. Nyt ei puhuta siitä kohusta, jonka keskipisteenä hän on näissä kisoissa ollut, vaan miten ja millaisia ratkaisuja hän tekee valmentajana.

Germany to beat Finland & over 3,5 goals scored. Boosted odds 2.40 at LeoVegas!

Valmentajan työtä voidaan mitata monella tapaa, mutta tärkein mittari on viime kädessä se, saako valmentaja omalla osaamisellaan ja toiminnallaan joukkueesta irti maksimit vai ei.

Valmentamisen prosessit ovat toki pidempiä kuin yksi kaksiviikkoinen puristus EM-kisoissa, mutta EM-kisojen lopputurnaus on lahjomaton mittari sen suhteen, miten hyvin valmentaja on työssään onnistunut.

Kysymys ei ole pelkistä pisteistä, vaan ennen kaikkea siitä, onko valmentaja antanut pelaajille sellaiset taktiset työkalut ja luonut joukkueeseen sellaisen ilmapiirin ja luottamuksen, että pelaajien kollektiivinen osaaminen saadaan mitattua maksimaalisesti kentällä.

Tässä Signeul on epäonnistunut samalla tavalla kuin Markku Kanerva vuosi sitten Huuhkajien kanssa miesten EM-kisoissa.

Varsinkin Tanska-ottelussa Helmareille olisi ollut enemmän tarjolla, mikäli Signeul olisi uskaltanut tehdä avauskokoonpanoon enemmän muutoksia ja hakea energiaa kentällä vahvemmin myös vaihtojen kautta. Tanskalla oli toki laadullinen etu puolellaan, mutta Helmarit hukkasi silti kiistatta maksimiaan siihen, että Signeul ei ottanut riittävästi huomioon tiettyjen pelaajien fyysistä väsymystä raskaan Espanja-ottelun jälkeen.

Signeul antoi pelin jälkeen ymmärtää, ettei Helmareiden materiaalin leveys riitä pelaajavaihtoihin ja siksi hän joutui peluuttamaan samoja pelaajia. Signeulilla on toki oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta lausunto on silti erikoinen.

Valmentajan yksi tehtävä on luoda pelaajien keskuuteen luottamuksen ilmapiiri. Pelaajien on koettava, että heihin luotetaan pelaajina. Signeulin lausunto viestii kuitenkin epäluottamuksesta ja vielä julkisesta epäluottamuksesta.

Valmentaja voi vaikuttaa luottamukseen omilla puheillaan ja teoillaan. Jokainen ymmärtää, että joukkueissa on aina avainpelaajat, joiden pitääkin pelasta ottelusta toiseen ja useimmiten vielä täydet minuutit. Mutta sitten tullaan vyöhykkeelle, jossa pelaajia pitäisi uskaltaa kierrättää ja osoittaa siten, että heihin luotetaan.

Nyt Signeulin tekojen ja sanojen viesti on se, että hän saa juuri ja juuri raavittua avauskokoonpanon ja penkillä jää pelkkien jämäminuuttien pelaajia, jos niitäkään.

Helmareiden MM-karsinnat jatkuvat ja joukkueella on edelleen sauma päästä ensi vuoden MM-kisoihin. Ottamatta kantaa, jatkaako Signeul päävalmentajana sopimuksensa mukaisesti myös syksyn karsintapeleissä vai ei, Saksa-ottelu on näissä kisoissa viimeinen tilaisuus korjata sitä, mitä korjattavissa on.

Suomi joutuu tekemään joka tapauksessa muutoksia joukkueeseen, sillä Tuija Hyyrysellä todettiin alkuviikosta koronatartunta ja Tinja-Riikka Korpelalla ja Anna Westerlundilla sen jälkeen.

Toivoisin kuitenkin Signeulin menevän vielä pidemmälle ja nostavan Olga Ahtisen johdolla avaukseen myös sellaisia pelaajia, joiden olisi pitänyt olla avauksessa jo Tanska-ottelussa. Muutenkin Helmareiden olisi uskallettava oikeasti pelata eikä vain puolustaa ja pelätä, milloin omissa taas soi. Tappio sieltä on toki tulossa, mutta hävitäkin voi monella tapaa.

Ja tänään se tapa, jolla Suomi pelaa, jättää jäljen, millaisessa ilmapiirissä Helmarit lähtee syksyn MM-karsintaotteluihin. Nyt ilmapiiri vaikuttaa siltä, että asiat eivät ole parhaassa mahdollisessa mallissa myöskään joukkueen sisällä ja pelaajien ja valmentajien välisessä suhteessa.

Ehkä kuulemme asiasta lisää kisojen jälkeen.