Huuhkaja-tähti vaikeassa paikassa – nimi sopimukseen tai käpyjä keräilemään

Robert Ivanov on pelannut vahvasti koko syksyn, vaikka Wartan syksy onkin ollut vaikea.

Il PinturicchioJalkapallo

Huuhkaja-tähti vaikeassa paikassa – nimi sopimukseen tai käpyjä keräilemään

Robert Ivanov on ajautumassa kovaan paikkaan Puolassa. Jollei hän tee jatkosopimusta Wartan kanssa, seura saattaa hyllyttää hänet.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 11.12.2021 | KUVAT All Over Press

Valmentajan vaihtuminen on pelaajan kannalta aina iso asia. Se voi olla joillekin iso mahdollisuus, mutta joillekin myös iso uhka. Kaikki on mahdollista, sen opin itse pelatessani Puolassa 2014.

Euroopan futissarjoissa valmentajia on ehditty potkia pellolle sarjassa kuin sarjassa – ja potkut ovat koskettaneet myös suomalaispelaajien seuroja. Teemu Pukin, Glen Kamaran ja Robert Ivanovin seurat vaihtoivat kaikki valmentajaa lähes synkronoidusti. Kamaran Rangers päästi Steven Gerrardin Aston Villan manageriksi, Pukin Norwich ja Ivanovin Warta Poznan antoivat valmentajilleen potkut.

On mielenkiintoista nähdä, miten valmentajienvaihdokset vaikuttavat suomalaistähtien asemaan.

Täysi kattaus eurofutista viikonloppuna! Ja siihen parhaat kertoimet Expektiltä!

***

Teemu Pukki on arvostettu ja rakastettu pelaaja Norwichissa, ja noussut yhdeksi seuran kaikkien aikojen pelaajista.

Pukin asemassa tuskin tapahtuu muutoksia, kunhan vain Pukki pelaa omalla tasollaan ja tekee sitä, mistä hänelle maksetaan – maaleja. Norwich on tehnyt tällä kaudella Valioliigassa kahdeksan maalia, joista Pukki on tehnyt viisi.

Haasteena omalla tasolla pelaamisessa ja maalien tekemisessä on Norwichin ongelmat Valioliigassa. Tällaisessa sarjan alapään joukkueen kärjessä pelaaminen on hyvin vaikeaa, varsinkin Valioliigan tasoisessa sarjassa.

Uusi manageri Dean Smith on todella kovassa paikassa pelastaakseen kanarianlintujen sarjapaikan. Mikäli Norwich putoaa kauden päätteeksi Championshipiin, olisi hienoa nähdä Pukin saavan mahdollisuuden jossain top-4 sarjassa kilpailukykyisemmässä joukkueessa.

***

Glen Kamara teki äskettäin jatkosopimuksen Rangersin kanssa. Se kertoo siitä, että häneen luotetaan ja satsataan seurassa. Kamara on jo pelannut avauksessa uuden valmentajan, Rangersin, Arsenalin ja Barcelonan etnisen pelaajan, Giovanni Van Bronckhorstin, alaisuudessa. Kamara syötti viime torstaina 1-0 johtomaalin Eurooppa-liigassa Lyonin vieraana.

Kamara on pelaaja, jonka siirtymisestä Valioliigaan on puhuttu moneen otteeseen. Hän on pelannut Rangersissa pääosin hyvin. Kamaran tämän kauden syöttöjen onnistumisprosentti on yli 90 ja hän on antanut 1,4 avainsyöttöä peliä kohden.

Kamaraa vaivaa kuitenkin myös Rangersissa heikohko puolustuspelaaminen. Hänellä on esimerkiksi vain 1,2 taklausta peliä kohden tällä kaudella. Taklaaminen ei tietenkään ole kaikki kaikessa, mutta varsinkin maajoukkueessa nähty hölkkääminen, kävely ja seisoskelu puolustusvaiheen aikana on saatava karistettua pois.

Huuhkajien MM-karsintaotteluissa Kamara oli rehellisesti sanottuna huono valtaosassa otteluissa. Hänen standardiinsa nähden siis. Huuhkajilla oli toki muutenkin vaikea jakso, joka alkoi jo ennen EM- kisoja ja saatiin poikki vasta Kazakstanissa. Se ei kuitenkaan ole hyvä selitys Kamaran haluttomille ja laiskoille esityksille ja huolimattomalle pallolliselle pelaamiselle.

Kamaran olisi pystyttävä pitämään kaasu pohjassa, jos hän oikeasti unelmoi vielä isommista areenoista. Tähän Kamara tarvitsee totta kai laadukkaan arjen Rangersissa, mutta sen lisäksi hänen on nostettava tasoaan myös maajoukkueessa. Maajoukkuepelit ovat monelle suomalaiselle se näyteikkuna, jossa hyvin pelaamalla saattaa tie viedä nopeastikin koviin sarjoihin.

Kamaralla on edellytykset pelata vielä useampi vuosi kovalla tasolla, mutta onko hänellä halua ja nälkää tehdä tarvittava työ vai tyytyykö Kamara pelaamaan mukavuusalueellaan ja nostamaan hyvää palkkaa?

***

Robert Ivanov oli Urho Nissilän kanssa Huuhkajien suurin läpimurtopelaaja MM-karsinnoissa. Ivanov varmasti olisi ollut vieläkin isompi sensaatio, jos hänet olisi laitettu aiemmin Paulus Arajuuren tilalle. Mutta ei valiteta, hienoa, että Ivanov on nyt Huuhkajien avauksessa.

Warta Poznan on ollut vaikeuksissa koko kauden Puolan sarjassa. Kausi avattiin Piotr Tworekin komennossa. Tworek luotsasi viime kaudella Wartan Ekstraklasassa sensaatiomaisesti neljänneksi. Joukkue takoi viikko toisensa jälkeen 1–0-voittoja Ivanovin noustua avaukseen. Tällä kaudella Ivanovinkaan hyvät pelit eivät ole pelastaneet Wartaa ja seura palkkasi Tworekin tilalle marraskuussa Dawid Szulczekin.

Wartan pelaaminen ei ole missään vaiheessa tukenut Ivanovin vahvuuksia, sillä joukkue on pelannut hyvin suoraviivaista peliä ja ollut kentällä vastaanottavana osapuolena. Tämä on toki ollut hyvä koulu Ivanoville, jonka on pitänyt sopeutua Hongan käytännössä päinvastaisesta pelityylistä Wartan sapluunaan.

Ivanovia on auttanut Vesa Vasaran opettamat periaatteet puolustamisesta. Ivanov onkin siitä harvinainen pelaaja, että hän on hyvä pallollisena, mutta myös vahva puolustussuuntaan.

Szulczek on luottanut Ivanoviin toistaiseksi ja tämä talvi on todella kiinnostavaa aikaa Ivanovin kannalta. Ivanovilla on tietojeni mukaan sopimusta jäljellä ensi kesään saakka ja nämä syksyn maaottelut ja hyvät otteet Wartassa ovat poikimassa siirron isompiin ympyröihin. Ainoa uhkakuva tässä yhtälössä on se, että Warta painostaa Ivanovin tekemään jatkosopimuksen isomman siirtokorvauksen toivossa. Mikäli Ivanov ei allekirjoita jatkosopimusta, ei hän pelaa enää minuuttiakaan, vaan keräilee käpyjä metsässä, kuten Puolassa on tapana pelaajia tekemään haluttuja asioita.

Itse toivoisin Ivanoville siirtoa jo tässä talven ikkunassa ja mielellään seuraan, jossa pelataan jalkapalloa, eikä potkupalloa.