Antonio Conte kiristi haluamansa, mikä tekee Tottenhamista varman TOP4-joukkueen

Richarlison on toistaiseksi Tottenhamin kallein kesäosto. Spurs maksoi brasilialaisesta Evertonille arviolta 52 miljoonaa, minkä lisäksi sopimuksessa on potentiaalisia bonuksia 8-10 miljoonan punnan arvosta.

JalkapalloValioliiga

Antonio Conte kiristi haluamansa, mikä tekee Tottenhamista varman TOP4-joukkueen

Antonio Conte ei ole maailman helpoin manageri - mutta Tottenhamin kannalta se voi osoittautua onneksi ja siunaukseksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Valioliiga 2022-2023: Tottenham

Viime kausi

Viime kausi oli Tottenhamille tutun turbulenttinen. José Mourinhon seuraajaksi kesällä palkattu Nuno Espirito Santo kesti managerina vain loka-marraskuun taitteeseen, kunnes Antonio Conte otti hänen paikkansa.

Myöskään Conte alku ei ollut pelkkää lentoa, sillä helmikuussa jopa Tottenhamin sisällä oltiin varmoja, ettei tappiokierteeseen ajautunut Conte jatka kesää pidemmälle Spursin managerina.

Kevät muutti kuitenkin monta asiaa. Conte sai Spursin pelin rullaamaan ja joukkue nousi Mestarien liigaan lähtevään junaan. Kevään aikaan Tottenham kaatoi Valioliigassa Manchester Cityn vieraissa 3-2 ja pakotti Liverpoolin mestaruustaistelun kannalta kipeään 1-1-tasapeliin Anfieldilla. Ne kertoivat, että Conten Tottenham on tulossa.

Contella oli kuitenkin omat ehtonsa jatkamiselleen Pohjois-Lontoossa. Hän halusi lisää laatua ja leveyttä joukkueeseen ja Tottenhamin oli pakko suostua Conten vaatimukseen tai muuten edessä olisi ollut taas uuden managerin etsintä. Ratkaisu haastavaan yhtälöön löytyi Tottenhamin osake-enemmistön omistavasta ENIC Groupista, joka antoi 150 miljoonaa puntaa uutta pääomaa joukkueen vahvistamiseen.

Kesän siirtoikkuna

Tottenham

33-vuotias Ivan Perišić tuo rajua kokemusta Tottenhamin miehistöön.

Tottenham on ollut yksin kesän suurin kuluttaja siirtomarkkinoilla. Sisään on tullut jo kuusi pelaajaa – Kroatian maajoukkueen tähtipelaaja Ivan Perišić ja maalivahti Fraser Forster tulivat ilmaisilla siirroilla ja Barcelonan toppari Clément Lenglet lainapapereilla, mutta Richarlisonin, Yves Bissouman, Djed Spencen siirrot maksoivat yli 90 miljoonaa puntaa jo ilman bonusklausuuleja.

Ja lisää on tulossa. Tottenham etsii edelleen kymppipaikan pelaajaa ja yhtä vasemman sivustavan puolustavaa pelaajaa. Brightonin Marc Cucurella oli Tottenhamin ykköstavoite vasemmalle sivustalle, mutta ellei ihmeitä tapahdu, Cucurella siirtyy Manchester Cityyn. Roman kympistä Nicolo Zaniolosta Tottenham teki alkukesästä jo tarjouksen, mutta silloin Roma torjui sen. Nyt Tottenhamin on sanottu palanneen takaisin neuvottelupöytään.

Tottenham on yrittänyt tyhjentää myös varastojaan, mutta kansainvälisessä jalkapallossa ei ole tällä hetkellä myyjän markkinat. Steven Bergwijnin Tottenham sai myytyä isolla rahalla Ajaxiin ja 10 miljoonan punnan naaraaminen Sunderlandilta Jack Clarkesta oli kova temppu, sillä 10 miljoonalla punnalla Leedsista kolme vuotta sitten ostettu Clarke ei pelannut Tottenhamissa yhtään liigaottelua.

Myytävien pelaajien listalla on edelleen 8-9 nimeä – muun muassa Harry Winks, Sergio Reguilón, Tanguy Ndombele, Giovani Lo Celso ja Bryan Gil. Spurs neuvottelee myös Japhet Tangangan myymisestä AC Milanille ja Joe Rodonin lainaamisesta 17 miljoonan punnan osto-optiolla Rennesille.

Kesällä kuului viime kesältä tuttuja ukkosen ääniä Harry Kanen ympärillä. Bayern München toimitusjohtajan Oliver Kahnin julkinen lausunto Kanesta Bayernin unelmana aiheutti närkästystä Spursin sisällä, vaikka N17:ssä tiedettiin, että kysymykseen joudutaan oikeasti törmäämään vasta vuoden päästä kesällä. Reviiri on kuitenkin merkattu – ja se on Spursin kannalta vaarallinen merkkaus.

Tulleet:

Tottenham

Djed Spence tuli Spursiin Middlesbroughista – pelattuaan viime kauden lainassa Nottinghamissa.

Richarlison, Everton, 52,0M

Ivan Perišić, Inter, ilmainen

Fraser Forster, Southampton, ilmainen

Yves Bissouma, Brighton, 25,0M

Djed Spence, Middlesbrough, 12,5M

Clément Lenglet, Barcelona, laina

Arvio: Conten vaatima ja näköinen siirtoikkuna jo. Isot plussat.

Lähteneet:

Steven Bergwijn, Ajax, 26,4M

Cameron Carter-Vickers, Celtic, 6,0M

Jack Clarke, Sunderland, 10,0M

Troy Parrott, Preston, laina

Arvio: 40 miljoonan punnan naaraaminen jo nyt siirtomarkkinoilta on hyvä saavutus.

Tuleva kausi

Antonio Contelle on selkeä tapansa rakentaa ja organisoida joukkue ja sen pelaaminen. Pelaajien hankittaessa tärkeintä ei ole nimi, vaan miten pelaaja istuu Conten pelitapaa. Dejan Kulusevskin ja Rodrigo Bentancurin hankinnat tammikuussa olivat tästä loistava esimerkki. Tottenhamin kannattajat olivat pettyneitä kaksikon hankkimisesta, mutta he olivat kriittisessä roolissa Tottenhamin päästessä tulevan kauden Mestarien liigaan.

Vaikka yhteistyöstä Tottenhamin toimitusjohtajan Fabio Paracitin kanssa onkin kuulunut tyypillistä contelaista jupinaa, kaksikon yhteistyö sujuu mitä ilmeisemmin erinomaisesti.

15.00 for Tottenham to win the Premier League 2022/2023! Play now at LeoVegas!

Conten ajatustapa näkyy myös kesän hankinnoissa. Hän ei lähesty joukkueen rakentamista sitä kautta, ketkä pelaajat pelaavat avauksessa, vaan ketkä pelaajat muodostavat laajemman pelaajaryhmän, josta hän voi valita aina sopivan vastustajan tilanteen ja vastustajan mukaan – ja josta löytyy myös syvyyttä loukkaantumisten ja kunnonheilahdusten varalle.

Myös kesän siirtoja ja tulevan kauden materiaalia on arvioitava tätä kautta. Esimerkiksi Richarlison ei välttämättä ole perinteisessä mielessä ”satavarma avauksen mies”, mutta contelaisessa ajattelussa hän on yksilötaidollisten ominaisuuksiensa lisäksi erinomainen taktinen ase Contelle.

Conten suosima 3-5-2-muoto ja sen kyttäävä versio näyttivät voimansa viime kaudella vierasvoitossa Manchester Citya ja vierastasapelissä Liverpoolia vastaan. Varsinkin kolmen hyväksytyn ja yhden millimetripaitsiomaalin tekeminen Citya vastaan Etihadilla oli kova saavutus.

Tottenham on tulevalla kaudella entistä selkeämmin Conten näköinen joukkue. Hän on saanut tehdä myös töitä joukkueen kanssa seitsemän kuukautta ja pre-seasonin. Siksi Tottenham on Arsenalin lisäksi kärkijoukkueista se, joka tulee tulevalla kaudella selvästi eniten nostamaan tasoaan viime kauteen verrattuna.

Lue myös: Onko kesä illuusiota vai onko Arsenal matkalla Valioliiga-kauden sensaatioksi?

Toki Tottenhamillakin on omat kysymysmerkkinsä. Harry Kanen loukkaantuminen on sotkenut usealla kaudella käsikirjoitusta ja vaikka Heung-min Son jakoikin viime kaudella 23 maalillaan Mohamed Salahin kanssa Valioliigan maalikuninkuuden, Kanen paikkaaminen ei olisi edelleenkään helppoa. Toinen kysymysmerkki on keskikentän pohja: Yves Bissouman taso heittelehti viime kaudella Brightonissa ja hän teki useita kriittisiä virheitä ja Pierre-Emile Højbjergin tason riittäminen on siinä ja siinä.

Myös Conte on aina arvaamattomuudessaan kysymysmerkki. Jos asiat eivät mene suunnitellulla tai luvatulla tavalla, Conte alkaa voida herkästi pahoin ja se alkaa säteillä koko seuraan – kuten viime talvena nähtiin.

Arvio

Tottenham tulee olemaan tulevalla kaudella selvästi vahvempi kuin viime kaudella. Eron kurominen kiinni Manchester Cityyn ja Liverpooliin vaatii kuitenkin 110-prosenttista onnistumista. Siksi varsinainen taistelupari löytyy paljon lähempää, viiden kilometrin päästä. Eikäsekään taistelu ei ole helppo, sillä Arsenal uhkaa väkisin ajaa Tottenhamin ohi. Mestarien liiga -paikka on kuitenkin Tottenhamilla vahvassa otteessa.

Tottenham

Rodrigo Bentancur, Eric Dyer, Harry Kane ja Davinson Sanchez muodostivat lennokkaan muurin harjoitusottelussa Rangersia vastaan.