Onko kesä illuusiota vai onko Arsenal matkalla Valioliiga-kauden sensaatioksi?

Gabriel Jesus on tehnyt kesän viidessä harjoituspelissä seitsemän maalia.

JalkapalloValioliiga

Onko kesä illuusiota vai onko Arsenal matkalla Valioliiga-kauden sensaatioksi?

Arsenal on ollut hurjassa lennossa kesän harjoitusotteluissa. Ovatko 4-0-voitto Chelseasta ja 6-0-voitto Sevillasta illuusiota vai kantaako Arsenalin lento myös pitkän Valioliiga-kauden yli?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 31.7.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Valioliiga 2022-2024: Arsenal

Viime kausi

Viime kausi alkoi ja päättyi Arsenalin kannalta murheellisesti. Kausi alkoi kolmella peräkkäisellä tappiolla ja vaatimuksilla erottaa Mikel Arteta – ja päättyi putoamiseen Mestareiden liigan junasta viimeisillä jaardeilla.

Synkeiden pilvien takana paistoi kuitenkin aurinko. Kaikki näkivät, että Artetan paljon puhuttu prosessi etenee. Tämä siitäkin huolimatta, että Arsenalin maalinteko-osasto mureni kauden aikana osiin. Ensin Arteta hyllytti Pierre Emerick Aubameayngin kurinpidollisten syiden vuoksi ja gabonilainen myytiin tammikuussa Barcelonaan. Hänen paikkansa ”tärkeimpänä” maalintekijänä ottanut Alexandre Lacazette teki marraskuun alun jälkeen kokonaiset kaksi maalia.

Kauden ilonaiheisiin kuului myös viime kesänä hankintojen onnistuminen. Aaron Ramsdale nousi saman tien joukkueen ykkösmaalivahdiksi ja Ben White ja Takehiro Tomiyasu pelasivat erinomaisen kauden puolustuksessa. Myös edellisen kevään lainalla pelanneen Martin Ødegaardin nappaaminen pysyvällä siirrolla Real Madridista osoittautui loistovedoksi.

Kesän siirtoikkuna

Vaikka Arsenal jäi ulos tulevan kauden Mestarien liigasta, seuran omistava Kroenken perhe lupasi rahoittaa joukkueen uudistamista isolla rahalla. Arsenal on käyttänyt tällä hetkellä jo toisena kesänä eniten rahaa uusien pelaajien ostamiseen koko Valioliigassa. Viime kaudella ostosten kokonaissumma oli 150 miljoonaa puntaa ja nyt ollaan reilussa 120 miljoonassa punnassa.

William Saliba on pelannut kesällä itsensä avauksen mieheksi palattuaan lainalta Marseillisista.

Arsenal menetti Mestarien liigan paikan viime kaudella ennen muuta kahteen asiaan – siihen, että siltä puuttui mitat täyttävä ykköshyökkääjä ja materiaalin leveyteen. Thomas Parteyn ja Kieran Tierneyn loukkaantuminen huhtikuussa osoittautui odotettua kovemmaksi takaiskuksi.

Arsenal on vahvistanut kesän aikana juuri heikkouksiaan. Uuden ysin Arsenal sai hankkimalla Gabriel Jesusin 45 miljoonalla punnalla Manchester Citysta. Jesus oli jo alun perin Artetan ykköstoive uudeksi ykköshyökkääjäksi. Fabio Vieira, Oleksandr Zintšenko ja Matt Turner vahvistavat pelaajapakan leveyttä ja Marquinhos on hankinta tulevaisuuteen.

Arteta vahvisti lauantaisen Sevilla-voiton jälkeen, että Arsenal etsii edelleen kesän siirtoikkunassa uusia vahvistuksia. Rapinha ei tarttunut haaviin, mutta listalla on edelleen 1-2 hankintaa. Esillä ovat olleet muun muassa Youri Tielemans, Lucas Paqueta, Cody Gakpo ja Jarrod Bowen. Siirtoguru Fabrizio Romano on lisäksi vihjannut, että Arsenal on valmistellut jo pidemmän aikaan ”mysteeripelaajan” hankintaa, jonka nimestä ei ole tihkunut tietoja.

29.00 for Arsenal to win the Premier League 2022/2023! Check the odds for all 20 teams and play now at LeoVegas!

Kesän kuudes ”hankinta” on myös merkittävä, sillä Marseillessa viime kaudella  lainalla loistanut Ranskan maajoukkuetoppari William Saliba on noussut Emiratesille palattuaan kesän harjoitusotteluissa Arsenalin puolustuksen johtohahmoksi.

Lähtijät ovat olleet käytännössä kokonaan kuolleen metsän myyntiä. Lainoista merkittävin on Nuno Tavaresin lainaaminen vuodeksi Marseillelle. Arsenal ei kuitenkaan suostunut liittämään lainaa ostopykälää.

Jo nyt varmistuneiden siirtojen lisäksi lisää lähtöjä on luvassa elokuussa. Bernd Leno on lähellä 8 miljoonan punnan siirtoa Fulhamiin. Ulko-ovella ovat myös muun muassa Lucas Torreira, Pablo Mari, Ainsley Maitland-Niles, Reiss Nelson ja Pépé, vaikka Pépé onkin vakuuttanut pysyvänsä Arsenalissa.

Tulleet

Arsenal

19-vuotias Marquinhos siirtyi Arsenaliin Sao Paulosta.

Gabriel Jesus, Manchester City, 45,0M

Fabio Vieira, Porto, 34,0M

Oleksandr Zintšenko, Manchester City, 32,0M

Matt Turner, New England Revolution, 7,0M

Marquinhos, Sao Paulo, 3,0M

Arvio: Onnistunut siirtoikkuna jo nyt. Varsinkin Jesusin hankinta oli paitsi välttämätön, myös kesän harjoituspelien perusteella onnistunut. Tulopuolella on huomioitava myös William Saliban paluun lainalta takaisin Arsenaliin.

Lähteneet:

Alexandre Lacazette,  Lyon, ilmainen

Dinos Mavropanos, Stuttgart, 2,9M

Matteo Guendouzi, Marseille, 10,9M

Nuno Tavares, Marseille, laina 12 kk

Daniel Ballard, Sunderland, 2,0M

Zak Swanson, Portsmouth

Omari Hutchison, Chelsea

Jordi Osei Tutu, Bochum

Lisäksi Arsenal on lainannut Tavaerin lisäksi 10 muuta pelaaja eikä se tehnyt neljän akatemiapelaajan kanssa jatkosopimusta.

Arvio: Onnistunut siirtoikkuna myös toiseen suuntaan. Hutchison on ainoa, jonka Arsenal olisi halunnut pitää.

Tuleva kausi

Arsenal on pelannut tuloksellisesti ja pelillisesti erinomaisen pre-seasonin. Etenkin Chelsean kaataminen 4-0 ja Sevillan voittaminen lauantaina 6-0 olivat kovia näyttöjä Arsenalin vireestä. Toiveikkuutta on lisännyt se, että Jesus on tehnyt kesän harjoitusotteluissa jo seitsemän maalia, joista kolme viimeistä syntyivät lauantaina Emirates-debyytissä Sevillaan verkkoon. Myös Saliba on ollut yhdessä Jesusin, Bukayo Sakan ja Ødegaardin lisäksi loistovedossa kesän harjoitusotteluissa.

Arsenalin yhteydessä on puhuttu paljon ja puhutaan edelleen prosessista. Arsenalilla oli viime kaudella keski-iältään Valioliigan nuorin joukkue. Tulevalla kaudella nuoret lupaukset ovat jälleen vuoden valmiimpia ja kokeneempia.

Lue myös: Chelsean kaoottinen vuosi voi synkistää sinistä taivasta dramaattisesti tulevalla kaudella

Jesus on ollut pitelemättömässä vireessä kesän harjoitusotteluissa maalintekijänä, mutta oleellista on katsoa myös maalien taakse. Arsenalin hyökkäyspelin viime kauden kultainen akseli oli Ødegaardin ja Sakan muodostama akseli. Laajalla säteellä liikkuva Jesus on muuttanut akselin nyt kolmioksi, jolloin Arsenalin hyökkäyspelin pysäyttäminen on muuttunut entistä vaikeammaksi. Nyt ei riitä enää Sakan ottaminen, on otettava myös Jesus ja varottava vielä kepeällä jalalla kiitävää Gabriel Martinellia.

Puolustuksessa on myös mielenkiintoinen tilanne. Saliba on pelannut itsensä avaukseen ja White on pelannut Tomiaysun poissa ollessa oikeana pakkina. Whiten esitys esimerkiksi Sevillaa vastaan oli niin vakuuttava, että Artetalla alkaa oikeasti olla vaikeuksia päättää, kuka mahtuu avaukseen ja kuka ei.

Jos Arsenal saa vielä vahvistettua joukkuetta elokuun aikana, sen lähtökohdat uuteen kauteen ovat lupaavat. Laadun lisäksi joukkueessa on nyt myös leveyttä. Oikeastaan ainoa riski loukkaantumisten suhteen on se, mitä tapahtuu jos Jesus loukkaantuu. Onko Eddie Nketiah sittenkään vielä riittävän hyvä korvaaja hänelle – vai tuleeko Emiratesille vielä uusi maalintekijä?

Arvio

Arsenal oli Jesusin hankinnan ja Saliban lainalta palaamisen jälkeen entistä vahvempi ehdokas TOP4:ään. Vaikka harjoituspelit ovat harjoituspelit ja niissä on illuusion vaara, ne kertovat kuitenkin jotakin.

Arsenalin kohdalla ne kertovat, että Arsenal on ottamassa odotettua isomman askeleen ylöspäin.

Manchester Cityn ja Liverpoolin Arsenal pystyy tällä kaudella haastamaan jo yksittäisissä otteluissa, mutta koko kauden mitassa ne ovat vielä askeleen tai kaksi Arsenalia edellä. Mutta kolmas sija tulevalla kaudella on Arsenalin otteessa – ja jos Liverpoolilla tai Citylla yhtään sakkaa, vainu on jo saatu.

Arsenal

Kaksi nauhaa. Martin Ødegaardilla oli Sevilla-ottelussa kaksi nauhaa. Toinen kunnioitti torstaina kuolleen entisen Arsenalin managerin Terry Neillin muistoa ja toinen kertoi, kuka on Arsenalin uusi kapteeni.