Argentiinan pelaajien kohuvideo mittaa Fifan ja seurojen todellisen suhtautumisen rasismiin

Mies kohun keskipisteessä: Enzo Fernández.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Argentiinan pelaajien kohuvideo mittaa Fifan ja seurojen todellisen suhtautumisen rasismiin

Jalkapalloviranomaisella ja jalkapalloseuroilla on käsissään tulenarka ongelma - suhtautuminen Argentiinan pelaajien rasistiseen videoon.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.7.2024 | KUVAT All Over Press

Argentiinan Copa Américan voitonjuhlien jälkinäytöksestä on nousemassa skandaali, joka mittaa konkreettisella tavalla sen, miten jalkapalloviranomaiset ja jalkapalloseurat suhtautuvat rasistiseen käytökseen.

Rasismin vastainen taistelu ja rasismin kitkeminen jalkapallosta on ollut yksi Kansainvälisen Jalkapalloliiton Fifan tärkeimmistä kampanjoista viime vuosina.

Siksi Argentiinan pelaajien laulaman rasistisen laulun leviäminen sosiaalimedian kautta maailmanlaajuiseksi viraali-ilmiöksi on äärimmäisen kiusallista jalkapallon kannalta.

Kyseisellä videolla Argentiinan mestaruutta juhlivat pelaajat laulavat Argentiinan kannattajien kehittämää hoilausta, joka kuuluu näin:

”He pelaavat Ranskan maajoukkueessa, mutta heidän vanhempansa ovat Angolasta. Heidän äitinsä on Kamerunista, isä Nigeriasta, mutta heidän passissaan lukee: ranskalainen.”

Ranskan Jalkapalloliitto on tehnyt Argentiinan pelaajien videosta valituksen Fifalle ja vaatii toimenpiteisiin ryhtymistä.

***

Ongelma ei ole vain Fifan, vaan se jalkautuu pelaajien kautta heidän edustamiinsa seuroihin.

Erityisen kiusallinen kohu on Chelsean kannalta, sillä Chelsean tähtipelaaja, 121 miljoonaa euroa maksanut ennätysostos Enzo Fernández ei ollut vain yksi laulajista, vaan yksi koko farssin pääosan esittäjistä, jonka on sanottu kuvanneen videon ja julkaisseen sen.

Tiistaina kolme Chelsean afrikkalaistaustaista pelaajaa, Wesley Fofana, Axel Disasi ja Malo Gusto lopettivat Fernándezin seuraamisen Instagramissa ja Fofana julkaisi X:ssä viestin, jossa hän kuvasi videota ”estottomaksi rasismiksi”.

Chelsea julkaisi puolestaan keskiviikkona virallisen tiedotteen, jossa se piti kaikenlaista syrjintää täysin tuomittavana ja sanoi käynnistävänsä asiassa sisäisen kurinpitomenettelyn.

Kohu ei koske kaikkia Argentiinan pelaajia, sillä kaikki pelaajat eivät olleet kyseissä bussissa tai esiintyneet videolla. Tällaisia pelaajia olivat eri lähteiden perusteella ainakin Lionel Messi, Alexis Mac Allister, Lautaro Martínez, Emiliano Martinez, Julián Àlvarez ja Nicolás Otamendi.

***

Kaikki katseet ovat nyt siinä, miten Fifa ja kyseisten pelaajien seurat suhtautuvat videoon. Katsovatko he tässä kohtaa rasistista käytöstä sormiensa läpi vai annetaanko tapauksesta oikeasti tuntuvat rangaistukset?

Asia olisi huomattavasti helpompi ratkaista, jos kysymyksessä olisi vaikkapa alle 17-vuotiaiden juniorijoukkue. Rangaistus olisi todennäköisesti armoton.

Nyt ei puhuta kuitenkaan mistään tuntemattomista junioreista tai alasarjojen pelaajista. Nyt puhutaan maailman parhaista jalkapalloilijoista, jotka ovat hetkeä aiemmin voittaneet Etelä-Amerikan mestaruuden, Copa Américan – ja jotka ovat omissa seurajoukkueissaan elintärkeitä avainpelaajia.

Chelsean kaltaisten yksittäisten seurojen kannalta tilanteen tekee entistä herkemmäksi se, että vaikka Chelsea olisikin valmis antamaan vain jonkun nimellisen rangaistuksen ja työntämään asian seuran sisäiseksi asiaksi, Chelsean pukukopissa on pelaajia, jotka eivät Fernándezin loukkausta unohda eivätkä kuittaa sitä yhdellä tai kahdella anteeksipyynnöllä.

***

Tässä asiassa on turha alkaa tuomaroimaan, miten kova rangaistuksen pitäisi sitten olla. Tärkeintä on, että Fifa ja kohun keskipisteeseen tahtomattamaan joutuneet seurat reagoivat asiaan ja tekevät sen päättäväisesti ja näkyvästi, sillä kysymys on niiden ja samalla jalkapallon käymän rasismin vastaisen taistelun uskottavuudesta.

Rasismin vastaisista mainoksista katoaa teho, jossa tässä kohtaa tekoa yritetään jotenkin vähätellä tai se leimataan jonkinlaiseksi nuorten miesten tunnekuohuissa tekemäksi harkitsemattomaksi pilaksi.

On totta, että eri kulttuureissa rasismiin ja muuhun syrjintään suhtaudutaan eri tavalla ja se, mikä yhdessä kulttuurissa on rasismia, ei toisessa kulttuurissa välttämättä ole sitä samassa mielessä.

Jalkapallo on kuitenkin yksi ja yhteinen maailmanlaajuinen aate, jossa rasismi ei voi tarkoittaa yhdessä paikassa yhtä ja toisessa paikassa toista.

Argentiinan pelaajien tekoa ei saa enää tekemättömäksi. Nyt ainoa asia, jolla asiassa on oikeasti väliä, on, mitä tekevät Fifa, Argentiinan Jalkapalloliitto ja muut jalkapalloviranomaiset – ja mitä tekevät skandaalissa ryvettyneiden pelaajien seurat?