Arsenal ja Newcastle ovat siirtoikkunan kuumimmat pesäkkeet – Tottenhamissa kytee

Juventuksen Arthu Melo on siirtymässä lainalle Arsenaliin.

JalkapalloValioliiga

Arsenal ja Newcastle ovat siirtoikkunan kuumimmat pesäkkeet – Tottenhamissa kytee

Arsenal a Newcastle hallitsevat edelleen Valioliigan siirtoikkunan käänteitä, joista Jukka Rönkä odottaa viimeisellä viikolla odotettua vilkkaimpia.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.1.2022 | KUVAT All Over Press

Valioliigan siirtoikkuna sulkeutuu tammikuun viimeisenä päivänä. Jukka, miltä siirtoikkunan loppusuora näyttää?

Jos tässä käyttää sääennustuksista tuttua retoriikka, niin siirtoikkunan viimeiselle viikolle näyttäisi olevan luvassa odotettua vahvempi korkeapaine. Eikä pelkästään Valioliigassa, vaan laajemminkin eurooppalaisissa sarjoissa. Otetaan esimerkiksi Ousmane Dembelen tilanne Barcelonassa. Toki siirtoikkunan alussa pidettiin mahdollisena, että hän liikkuisi tässä siirtoikkunassa, mutta nythän Barcelonan ja Dembelen välit ovat täysin poikki, koska hän ei suostunut allekirjoittamaan jatkosopimusta ja Barca on työntämässä häntä kaikin keinoin ulos Camp Noulta jo tammikuussa.

Muutenkin siirtoikkuna elää ennakoitua enemmän. Se on tietenkin hyvä nähdä, että nyt tehdään paljon lainoja ja tällaisen seuralta seuravan kiertävän rahan osuus ei ole niin suuri. Tarkoitan tällä sitä ketjureaktiota, että kun joku seuraa saa isomman siirtosumman, se ostaa niillä rahoilla itselleen uuden pelaajan, jonka myyvä seura saa siirtokorvauksen, jolla se ostaa itse pelaajia ja niin edelleen.

Sanoit edellisessä siirtokatsauksessa, että tammikuun suurin potentiaalinen siirto on Dušan Vlahovićin mahdollinen siirto Fiorentinasta Arsenaliin. Mikä siinä on tilanne?

Siirrosta tulee poikkeuksellisen paljon ristiriitaisia tietoja. Välillä uutisoidaan, että siirrossa on edistytty ja Vlahovićin agentti olisi jo Lontoossa, ja välillä uutisoidaan, että Vlahović siirtyisi vasta kesällä ja siirtyisi silloin todennäköisemmin Juventukseen kuin Arsenaliin.

Se, mikä on varmaa, on, että Arsenal yrittää kaiken keinoin saada serbialaisen siirron pakettiin ja on valmis maksamaan siitä maltaita. Pidän sitäkin selvänä, että Arsenal ei jää odottamaan Vlahovićia kesään asti, koska jos Vlahović kaataa nyt itse siirron, miksi silloin olisi oletettavaa, että hän siirtyisi kesälläkään? Toki siirto voi toteutua myös kesällä, jos Arsenal pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa, mutta tässä se kysymyksen ydin onkin: mitä Arsenalin pitää tehdä nyt, jotta se pääsisi ensi kaudeksi Mestarien liigaan? Ostaa uusi maalintekijä melkein hinnalla millä hyvänsä.

En olisi siksi yllättynyt, että jos Arsenal ei saa Vlahovićia pakettiin lähipäivinä, se siirtää katseensa muualle ja ostaa isolla rahalla jonkun muun maalintekijän, koska jos se ei saa uutta maalintekijää, sen mahdollisuudet selvitä ensi kauden Mestarien liigan heikkenevät dramaattisesti – ja Vlahovićin saaminen kesällä olisi monin verroin vaikeampaa kuin nyt.

Arsenalissa tuntuu muutenkin olevan liikettä molempiin suuntiin?

Se on totta. Sead Kolasimac myytiin jo, ja Ainsley Maitland-Niles ja Pablo Mari lainattiin loppukaudeksi. Seuraavaksi liipaisimella ovat Berndt Leno ja Pierre Emerick Aubameyang, joista molemmista Arsenal pyrkii pääsemään eroon jo tammikuussa. Varsinkin Lenon lähtö jo tammikuussa näyttää todennäköiseltä.

Se, että Arsenal laivaa näitä miehiä ulos tällaisella korkeapaineella, viittaa siihen, että palkkabudjetissa tehdään tilaa Vlahovićille, jolle olisi tarjottu jopa 300 000 punnan viikkopalkkaa. Siksi sanoisin, että Vlahovićin siirron todennäköisyys on tällä hetkellä 70-30 Arsenalin eduksi.

Myös Arthur Melon lainaaminen Juventuksesta on pitkällä, mutta siltäkin siirrolta puuttuu vielä varmistus.

Mikä on sitten paljon puhutun ja kohtun Newcastlen tilanne?

Tilanne elää edelleen, mutta se – kuten jo viimeksi sanoin – on selvää, että tässä tilanteessa, kun Newcastlen sarjapaikka ei ole varma, heillä on ollut vaikeuksia saada pelaajia Koillis-Englantiin. Varmaan raha ehtii liikkua vielä tammikuussakin, mutta uskoisin, että seuraavaksi nähtäisiin näitä lainasiirtoja – on sitten kysymys Lenosta, Aubameyangista, Jesse Lingardista tai Ousmane Dembelestä. Isot viikkopalkat tiskiin ja takaovi auki siltä varalta, että Newcastle tippuisi – johon en kyllä usko – voisi nyt olla se resepti, jolla suma saataisiin avattua.

Entä sitten Tottenham. Sielläkin paine kasvaa koko ajan?

Tottenham sai eilen odotetun erävoiton, kun Hugo Lloris teki jatkosopimuksen, mutta muuten myös Tottenhamin osalta eletään jännittäviä aikoja.  Jos mitään yllättävää ei tapahdu, Tanguy Ndombele lähtee tammikuussa, todennäköisesti lainalle PSG:hen. Adama Traore ja AC Milan keskikenttäpelaaja Franck Kessie ovat Tottenhamin oman hankintalistan kärjessä, ja sitten on se mielenkiintoinen kysymys siitä, onko Tottenham todellakin hankkimassa kärkimiestä ja kuka se. Dušan Vlahović on ollut pitkään myös Spursin ostolistalla, mutta olisin todella yllättynyt, jos Tottenhamissa pelaisi kevätkaudella sellainen kärkipari kuin Dušan Vlahović – Harry Kane. Todella yllättynyt.

Onko muiden kärkiseurojen tilanne muuttunut?

Liverpoolissa, Manchester Cityssa ja Chelseassa ollaan selkeästi rauhallisissa ja maltillisissa asemissa, eikä niissä tapahdu välttämättä mitään radikaalia. Myös Manchester Unitedissa suurin kohu on laantunut, mutta onko se oikeasti laantunut vai kyteekö pinnan alla vielä joku suurempi räjähdys, mene ja tiedä. Seuraisin kuitenkin Man Unitedin kannattajana tulevien päivien tapahtumia tosi tarkkaan ja yrittäisin lukea kaikki rivienvälitkin.

Muista seuroista ehkä suurin mielenkiinto kohdistuu pelaajasiirtojen sijasta siihen, mistä Everton löytää uuden managerin. Siitä näytelmästä voi tulla vielä hyvinkin värikäs, varsinkin sillä perusteella, millaisiin vaihtoehtoja Everton on kartoittanut Rafael Benítezin seuraajaksi.