Arsenal kävelee pelottavalle lankulle, joka voi syventää sen kriisiä entisestään

Ben White teki liigadebyyttinsä Arsenalissa viikko sitten murheellisessa Brentford-ottelussa.

JalkapalloValioliiga

Arsenal kävelee pelottavalle lankulle, joka voi syventää sen kriisiä entisestään

Arsenal lähtee sunnuntai-illan hyytävään Chelsea-otteluun kovat paineet niskassa murheellisen Brentford-ottelun jäljiltä.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 22.8.2021 | KUVAT All Over Press

Arsenal–Chelsea

Sunnuntai 22.8. klo 18.30, Emirates Stadium, Lontoo

Asetelma

Kyseinen ottelu on tämän kierroksen ehdoton huippuottelu.

Vanne Mikel Artetan pään ympärillä on uhkaavasti kiristymässä. Ensimmäisessä ottelussa tuli kuokkaan Brentfordilta lukemin 0-2 ja nyt vastassa on yksi sarjan parhaista joukkueista. Jos Arsenalin peliesitys olisi ollut viime viikonloppuna potentiaalinen, niin aihetta suuremmalle paniikille ei olisi, mutta Arsenal oli Brentfordia vastaan hieman kesäterässä.

4.60 Arsenalin, 5.60 Southamptonin ja 3.20 Wolvesin kotivoitolle Expektillä! Joku näistä tänään? 

Yksi hälyttävä asia oli erikoistilannepuolustaminen. Brentfordin Pontus Jansson kävi lukitsemassa Arsenalin maalivahdin pitkässä rajaheitossa ja pallo puskettiin takatolpalta maaliin. Myös Chelsea on valmis rokottomaan Arsenalia erikoistilanteista. Arsenal tarvitsee oman boksinsa puolustamiseen rutkasti enemmän voimaa, päättäväisyyttä ja katuviisautta.

Chelsea on jo juhlistanut Super Cupin voittoa ja kaatoi Valioliigan avauskierroksella Crystal Palacen 3-0. Thomas Tuchel on saanut Lontoon siniset pelaamaan todella intensiivistä ja kollektiivista jalkapalloa, mikä tekee heistä jopa yhden mestarisuosikeista. Chelsea lähtee tähän otteluun viime viikkojen tasoeron takia aika isonakin suosikkina – tosin Arsenalilla on taitoa varmasti yllättää Chelsea.

Pelaajatilanne

Chelsea sai tähtihankintansa hyökkäyspäähän, kun Romelu Lukaku tuotiin Stamford Bridgelle Interistä. Lukaku saattaa aloittaa tässä ottelussa kärjessä, mikä on Arsenalille varmasti päänvaiva. Hakim Ziyech ja Christian Pulisic puuttuvat Chelsean miehistöstä – Pulisicin koronatesti oli positiivinen tällä viikolla. Kai Havertz aloitti penkiltä Crystal Palacea vastaan, mutta saattaa aloittaa tänään Mason Mountin kanssa tuplakymppeinä.

Arsenalilla on paljon poissaoloja, mikä verottaa sen iskukykyä. Uusi hankinta Martin Ødegaard ei ole vielä käytettävissä tässä ottelussa. Mikel Arteta saattaa laittaa Bukayo Sakan ja Emile Smith-Rowen hyökkäyspäähän – heillä on nopeutta ja taitoa haavoittaa Chelseaa. Myös Pierre-Emerick Aubameyang voi olla koronasta toivuttuaan sunnuntaina kehissä.

Katastrofaalinen Arsenalin tilanne ei ole, mutta pelaajatilanne vaikeuttaa Arsenalin urakkaa merkittävästi.

Analyysi

Chelsean viiden kaistan etenemistä on todella vaikeaa puolustaa. Kun Romelo Lukaku lienee nyt avauksessa, tekee se Chelsean hyökkäämisestä vieläkin kovempaa tavaraa. Ottelun yksi mielenkiintoisista nyansseista onkin, miten Tuchel on roolittanut hyökkäyspään, jos Lukaku avaa.

Pelaako Lukaku puhtaana target-pelaajana lukiten toppareista ja tarjoten itseään negatiivisessa peliasennossa peliä edistäville syötöille? Vai nähdäänkö ylimmän kolmikon dynaamista toisiaan täydentävää liikkumista ja jopa paikanvaihtoja, kuten on nähty ennen Lukakua?

Joka tapauksessa Arsenalin on pohdittava, miten se saa kuriin Chelsean yläkolmikon sekä wing-backit. Yksi erittäin vakavasti otettava vaihtoehto on pelata kolmen topparin linjalla. Näin Arsenal saisi alimpaan linjaansa tasavoiman ja wing-backit voisivat yrittää neutralisoida Chelsean wing-backeja. Rob Holdingin, Ben Whiten sekä Pablo Marín olisi tehtävä hyvää työtä Chelsean yläkolmikon kanssa. Loogisin ratkaisu olisi ehkä peilata formaatio Chelsean vastaavaan ja puolustaa 5-2-3-muodossa Chelsean 3-2-5-hyökkäysmuotoa – näin Chelsea ei pystyisi kovin helposti muodostamaan millekään kentän osa-alueelle ainakaan numeraalisia ylivoimia.

Miten Arsenal sitten voi tehdä maalin Chelseaa vastaan? Haastavaa se tulee olemaan. Arsenal ei kyennyt hirveän systemaattisesti penetroitumaan Brentfordin viiden miehen puolustuslinjan selustaan ja nyt haaste on numeraalisesti sama, mutta laadullisesti kovempi. Arsenalin hyökkäyspelisuunnitelma on mielenkiintoista nähdä. Kuinka Arteta organisoi ylivoiman Chelsean prässin ylintä kolmikkoa vastaan, jotta eteneminen on loogista? Yksi asia on varma: Granit Xhaka pelintekoalueella on Chelsealle todella raju riistämisen triggeri.

Pelaaja: Marcos Alonso

Arsenal

Marcos Alonso ja Mason Mount juhlivat Alonson tekemää maalia Crystal Palacen verkkoon viikko sitten.

Chelsean espanjalainen wing-back Marcos Alonso ei nauti minkäänlaista mediaseksikästä arvostusta. Hän on ollut hiljattain jopa aika selvissäkin lähtökuopissa pois Chelseasta. Kesällä viesti oli se, että Alonso on vaihtoehto kentälle – toistaiseksi.

Mutta, usein unohtuu, että vasemmassa leveydessä liikkuva Alonso on oikeasti fiksu laatupelaaja. Alkukauden otteet ovatkin olleet häneltä todella vahvoja. Crystal Palacea vastaan Alonso teki Chelsean avausmaalin. Hän laukoi kolme kertaa siinä ottelussa ja antoi syötöt omille 88 prosentin tarkkuudella. Neljä taklausta kertoi hänen hyvästä aggressiivisuudestaan.

Arsenalia vastaan Chelsean wing-backit lienevät isossa roolissa, etenkin jos Arsenal pelaa neljän miehen puolustuslinjalla. Näin Chelsean wing-backien kontrolloimiseen vaaditaan aina pomppuja tai linkkien siirtymiä. Jos Arsenal pelaa viiden miehen linjalla, voivat wing-backit houkutella Arsenalin wing-backeja esimerkiksi pelaamaan ylhäällä, jolloin Chelsean ylimmälle kolmikolle jää paljon tilaa.

Jos Alonso on avauksessa, toimii hän varmasti vaaditulla tavalla kellontarkasti ja luotettavasti.