Arsenal oli Valioliigan toiseksi kuumin joukkue, mutta sen pelissä oli yksi iso ongelma

Arsenalin puolustuspelaaminen on tilastojen mukaan heikentynyt Unai Emeryn eron jälkeen.

JalkapalloValioliiga

Arsenal oli Valioliigan toiseksi kuumin joukkue, mutta sen pelissä oli yksi iso ongelma

Valioliiga palaa tauolta ryminällä – mitä voimme odottaa, kun Manchester City kohtaa Arsenalin?

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 17.6.2020 | KUVAT All Over Press

Valioliiga pääsee alkamaan keskiviikkona pitkän tauon jälkeen kahdella ottelulla. Aston Villa kohtaa Sheffield Unitedin ja kierroksen huippuottelussa Manchester City Arsenalin kotistadionillaan.

Saksan Bundesliga ja Espanjan La Liga ovat jo alkaneet tovi sitten. Saksassa on pelattu monia viikkoja, joten niistä peleistä voidaan vetää johtopäätöksiä siltä, miltä koronatauon jälkeinen huippujalkapallo näyttää.

Yksi asia on tänään illallakin selvä: joukkueet ovat valmiita pelaamaan ihan oikeasti laadukasta jalkapalloa.

Bundesligan alku on opettanut, että muutamien viikkojen drillipohjaisella ja kontaktittomalla harjoittelulla peli on mahdollista saattaa organisoidulle tasolle. Pelin taso jopa hämmästytti ensimmäisillä kierroksilla. Se, pysyykö pelaajien päätöksenteko ensimmäisillä kierroksilla kasassa täyttä 90 minuuttia, on eri asia. Mutta esimerkiksi Manchester Cityn ja Arsenalin pelaamisen peruspaketit tulevat olemaan kunnossa.

Eri asia on myös se, miten valmiita Manchester Cityn ja Arsenalin pelaajat ovat fyysisesti. Valioliigajoukkueet ovat harjoitelleet kolme viikkoa, kun Saksassa ja Espanjassa pelaajat saivat alleen tuplasti enemmän harjoittelua.

Tämä ei voi olla näkymättä kumuloituvana väsymyksenä tulevina viikkoina. Bundesligassa loukkaantumismäärät ovat nelinkertaistuneet normaaliin arkeen verrattuna. Loukkaantumisilta ei todennäköisesti vältytä Valioliigassakaan.

Moni voi yllättyä siitä, että Arsenal oli Liverpoolin kanssa Valioliigan kuumin joukkue ennen taukoa.

Joukkue otti viimeisestä kuudesta ottelusta 12 pistettä, eikä hävinnyt noissa otteluissa kertaakaan. Mikel Artetan prosessi lähti liikkeelle tasapelien sävyttämänä, mutta viimeisessä kolmessa ottelussa joukkue pystyi maalaamaan kahdeksan kertaa ja ottamaan kolme voittoa.

Arsenalin kuumuus sarjan kuntopuntarissa ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Artetalla on paljon töitä joukkueen kehittämisessä.

Alkukaudella Arsenalin maaliodote oli 1,31 maalia ottelua kohden. Päästettyjen maalien odote oli 1,45 maalia ottelua kohden. Arsenalin odotettu maaliero oli siis negatiivinen. Unai Emeryn Arsenal pystyi ylisuorittamaan odotteisiinsa nähden ennen viime talvea, minkä tuloksena oli heikko alkukausi ja Emeryn potkut.

Todennäköisyyksiä voi huijata jalkapallossa vain rajattuina ajanjaksoina. Siksi peli pitää saada tuottamaan todennäköisyyksiä itselle. Näitä todennäköisyyksiä maaliodotteet kuvaavat erinomaisesti.

Artetan kohdalla uhat ovat olemassa. Artetan aikana Arsenal keräsi 1,48 maalia odotetta ottelua kohden, eli odote kasvoi 0,17 maalia. Se on hyvä suunta.

Mutta. Myös päästettyjen maalien odote kasvoi ja on ollut Artetan aikana peräti 1,63 maalia ottelua kohden. Se tarkoittaa, että Artetan Arsenalin peli tuottaa sellaista virtaa, että todennäköisimmin se päästää 1,63 maalia ottelua kohden. Päästettyjen maalien odote on siis kasvanut Emeryn aikaan verrattuna 0,18 maalilla.

Näin ollen Arsenal on ollut Artetan aikana yhtä hyvä, tai huono, joukkue kuin Emeryn aikana.

Arsenalin kohdalla tärkein kysymys ei kuitenkaan ole, mitä maaliodotteet ovat nyt, vaan miten maaliodotteiden trendit kehittyvät. Jos luvut ovat tämän kauden jälkeen samantyyppisiä, voidaan alkaa ihmettelemään, miksi Emery vaihdettiin Artetaan.

Ja, onko ongelma ylipäänsä valmentajassa vai pelaajamateriaalissa.

Monen ihmisenhän on seurassa oltava sitä mieltä, että Arsenal alisuoritti Emeryn aikana pelaajamateriaaliinsa suhteutettuna, koska Emery Artetaan vaihdettiin. Seuran on osattava esittää itselleen oikeita kysymyksiä, jos Artetan aikanakaan pelaamisen todennäköisyyksiä kuvaavat muuttujat eivät muutu.

Mikel Arteta tuli Arsenalin päävalmentajaksi joulukuussa.

Tänään joukkue saa prosessin suunnasta kovan luokan mittarin. Vaikka Manchester City jää tällä kaudella kakkoseksi, on se yksi maailman parhaista joukkueista. Liverpoolin kausi on ollut kaikkineen vain niin onnistunut, ettei Manchester City oikein ole voinut tehdä mitään asian muuttamiseksi.

Pitää muistaa, että City jahtaa edelleen Mestareiden Liigassa kirkkainta pokaalia. Kun katsotaan puhtaasti peliesityksiä, voi Cityä pitää jopa koko kilpailun ykkössuosikkina.

Jos Arsenal haluaa tänään tuloksen, on sen pelattava paremmin kuin ennen koronataukoa. Se ei ole ihan helposti tehtävissä kolmen viikon harjoittelun jälkeen.