Gavi-farssi voi olla Barcelonan linnakkeen luhistumiselle vasta alkua

Nuoren supertähden Gavin ympärille kietoutuu käsittämätön sotku.

JalkapalloMuut sarjat

Gavi-farssi voi olla Barcelonan linnakkeen luhistumiselle vasta alkua

90 miljoonan euron arvoiseksi arvioitu Gavi saattaa kävellä La Ligan kärkiseura Barcelonasta kesällä ilmaiseksi ulos. Joel Perovuo näkee, että Barcelonan ympäriltä putoilee vielä useita uutispommeja.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 21.3.2023 | KUVAT All Over Press

Juuri kun pääsin kehumasta Barcelonaa El Clasicon yhteydessä pelillisesti, putosi heti perään yksi pommi seuran tausta-asioista. Eikä se pommi jää välttämättä edes yhteen, vaan voi olla ensimmäinen monista.

Nyt ei puhuta pienistä asioista, vaan paukuista, jotka saattavat pahimmillaan syöstä espanjalaisjätin syvään rotkoon.

Tällä kertaa tapahtumien keskipisteessä on 18-vuotias superlahjakkuus Gavi, jonka sopimustilanne on ollut jo pidempään epäselvä.

Nyt oikeusasteet ovat todenneet Gavin olevan Barcelonassa akatemiastatuksella. Gavi saa edustaa Barcelonaa edelleen ihan normaalisti, mutta hänen sopimuksessaan on pykälä, joka mahdollistaa Gavin siirtymisen ilmaiseksi kesän siirtoikkunassa.

Jos joku kysyy millaisen mittaluokan hässäkästä puhutaan, niin transfermarkt.com-sivuston arvio pelaajan 90 miljoonan euron arvosta antaa ainakin suuntaa.

Barcelona on valittamassa tuomiosta, mutta tilanne vaikuttaa lähinnä epätoivoiselta. La Liga ja Barcelona ovat olleet muutenkin jo vuosia tukkanuottasilla.

***

Gavin akatemiastatus palautettiin Barcelonan palkkamenojen ollessa tapissa liigan sääntöjen mukaan.

Barcelona oli hakenut La Ligan selän takana Gavin statuksen muuttamista tammikuun siirtoikkunan aikana, jolloin tätä statusta pystyi ainoastaan muuttamaan.

Asian tullessa ilmi La Liga reagoi ja Gavin status palautettiin siis ennalleen. Näin ollen klausuuli koskien kesän siirtoikkunaa aktivoitui.

Barcelonan tilanne on muutenkin ohdakkeinen. Seuran kassa on tyhjä ja velkaa on hurja määrä.

Tämän lisäksi seura haaveilee noin 1,5 miljardin euron remontista Camp Noulla, johon Barca hakee samansuuruista lainaa.

Jos kutsuu Barcelonan talouspolitiikkaa riskialttiiksi, se olisi kauniisti sanottuna melko lievä ilmaus. Varsinkin, kun sitä ympäröi niin monet muut valtavat haasteet.

***

Vaikka huomion keskipisteenä on tällä hetkellä yksi 18-vuotias suurlahjakkuus, ei isompaakaan kuvaa voi parhaalla tahdollakaan nähdä minään muuna kuin huolestuttavana Barcan kannalta.

Mikäli tämä kevät jatkuu näiden kabinettikohujen merkeissä, saattaa se hyvinkin vaarantaa jo joukkueen hyvät peliesitykset ja La Ligan voiton. Vaikka huippu-urheilun menestyvät prosessit laaditaan äärimmäisellä pieteetillä, ovat ne aina herkkiä ympäröivälle kohinalle.

Seuraava asia on, että mitä tapahtuu kesällä? Missä mittakaavassa seura joutuu kauppaamaan pelaajiaan pois?

Mitä suuremmaksi määrä kasvaa, sitä suuremmaksi todennäköisyys kasvaa sille uhkakuvalle, että joukkueella on edessään myös urheilullisesti useamman vuoden lama-aika.

Yksi asia on ainakin varmaa: Kallispalkkaisista pelaajista ei ole helppoa päästä eroon, sen on Barcelona saanut jo huomata.

Ja jos asiat jatkuvat törmäyskurssilla, voi Barcelona joutua miettimään osuuden myymistä seurasta ulkopuoliselle taholle säilyttääkseen kilpailukykynsä.

Vaikka ostajia on ihan turhaa lähteä tässä vaiheessa sen enempää arvioimaan, jokainen ymmärtää mistä päin maailmaa löytyy porukkaa, jotka eivät muutaman sadan miljoonan veloista välitä.

Olisi surkea lopputulema, mikäli fanien omistama seura ajautuisi esimerkiksi Lähi-idästä tulevien rahojen alle muutaman muun eurooppalaisjätin seuraksi. Siihen voi olla kuitenkin syytä varautua.