Arsenalin uudella kultapojalla on edessään vielä punnitus kaikista julmimmassa vaa’assa

Aaron Ramsdale on noussut syksyn aikana Arsenalin kannattajien kulttipelaajaksi.

JalkapalloValioliiga

Arsenalin uudella kultapojalla on edessään vielä punnitus kaikista julmimmassa vaa’assa

Aaron Ramsdale on ottanut Arsenalin maalivahtitontin haltuunsa ja pudottanut loistopeleillään Bernd Lenon penkille.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.11.2021 | KUVAT All Over Press

Arsenalin kauteen mahtuu värikkäitä ja yllättäviä käänteitä, mutta syksyn suurin yllättäjä on erikoinen ilmestys.

Emiratesilla haukottiin elokuussa henkeä, kun Arsenal maksoi kauden jo alettua Aaron Ramsdalesta 23 miljoonaa puntaa. Siirtosumma voi nousta lisäpykälien seurauksena lopulta jopa 30 miljoonaan puntaan.

Siirtosumma on kova kaikilla mittareilla mitattuina, mutta erityisen kovaksi siirtosumman tekee se, että puntavuori maksettiin 23-vuotiaasta maalivahdista, joka oli kahdella edellisellä kaudella pelannut Valioliigasta pudonneen joukkueen maalivahtina, toissa kaudella Bournemouthissa ja viime kaudella Sheffield Unitedissa.

Siirtoa pidettiin muutenkin malliesimerkkinä Arsenalin sekoilusta siirtomarkkinoilla, sillä Arsenal myi vuosi sitten kakkosmaalivahtinsa Emiliano Martinezin 15 miljoonalla punnalla Aston Villaan.

Ja nyt, vuotta myöhemmin, tarvittiin uusi kakkosmaalivahti ja siitä maksettiin täysin käsittämätön siirtosumma – verrattiinpa sitä sitten Martinezin siirtosummaan tai Ramsdalen meriitteihin.

Missä siis Ramsdalen siirron järki oli?

Ehkä siinä, että siihen kysymykseen ei tarvitse enää edes vastata.

Satutarina

Ramsdale katsoi siirtonsa jälkeen kaksi ensimmäistä liigaottelua penkiltä. Sen jälkeen Mikel Arteta nosti Ramsdalen tolppien väliin ja siirsi kiistattomana ykkösmaalivahtina pidetyn Bernd Lenon penkille.

Arsenal oli ennen maalivahdin vaihdosta hävinnyt kaikki kolme liigaotteluaan ja Arteta taisteli työpaikastaan. Siksi ratkaisu oli kova ja rohkea veto Artetalta.

Sitä ratkaisua Artetan ei ole kuitenkaan tarvinnut katua. Arsenal on pelannut murheellisen kauden alun jälkeen seitsemän liigaottelua, joista se on voittanut viisi ja pelannut kahdesti tasan. Ramsdale on pelannut putken aikana neljä nollapeliä ja Arsenalin verkkoon on tehty vain neljä maalia, mikä on tämän jakson aikana toiseksi vähiten koko Valioliigassa.

Kysymys ei toki ole ollut pelkästä Ramsdalesta. Arsenal sai samaan aikaan takaisin kehiin molemmat ykköskeskuspuolustajat, Ben Whiten ja Gabrielin, ja Bolognasta siirtoikkunan viimeisenä päivänä ostettu Takehiro Tomiyasu meni suoraan avaukseen oikeaksi laitapuolustajaksi.

White, Gabriel ja Tomiyasu ovat aloittaneet kautensa erinomaisesti – mutta alkukauden varsinainen tähti on ollut Ramsdale.

Hänen auraansa on lisännyt Ramsdalen värikäs persoona. Hän on juhlinut Arsenalin ja omia onnistumisiaan villisti ja antanut palautetta muille pelaajalle kovaäänisesti. Hänelle on syntynyt myös välitön yhteys Arsenalin ja jopa vierasjoukkueiden kannattajiin, ja Ramsdale on noussut yhdessä humauksessa kannattajien kulttipelaajaksi.

Ramsdale on kruunannut syksyn loistoesityksensä muutamilla huikeilla pelastuksilla, joista toistaiseksi näyttävin oli viikon takainen James Maddisonin vapaapotkun torjuminen. Manchester Unitedin takavuosien maalivahtilegenda Peter Schmeichel piti pelastusta vuosikausiin parhaimpana näkemänsä torjuntana.

Aaron Ramsdale

Tämä torjunta sai jopa Peter Schmeichelin innostumaan.

Kritiikki

Arsenalin kannattajat pitivät Ramsdalen siirtosummaa käsittämättömänä ja suhtautuivat siksi kriittisesti hänen hankintaansa.

Artetan ja teknisen johtajana Edun esikunta oli tehnyt kuitenkin kotiläksynsä ja nähnyt Ramsdalen potentiaalin.

Arsenalissa laskettiin, että Ramsdalella on kaikki modernin maalivahtipelaamisen peruselementit kunnossa. Hänen torjuntatekniikkansa ja refleksit ovat erinomaisia, hän lukee peliä hyvin ja sijoittuu hyvin, ja hän on vahva ja peloton 1 vastaan 1-tilanteissa.

Ramsdalella on myös kaksi Arsenalin kannalta elintärkeää ominaisuutta.

Hän on hyvä jalalla, mitä kuvaa hyvin se, että hän antaa jokaisessa ottelussa lyhyiden syöttöjen lisäksi keskimäärin 5,9 pitkää keskitystä omilleen. Lukema on Valioliigan korkein.

Toinen tärkeä ominaisuus on Ramsdalen vahvuus korkeissa palloissa. Ramsdale on ulottuva ja rämäpäinen maalivahti, joka uskaltaa mennä kovaa tilanteisiin ja liikkua myös ulos linjaltaan. Viime kaudella Ramsdale torjui 9,4 prosenttia kaikista Sheffield Unitedin rangaistusalueen sisälle tulleista korkeista palloista, mikä oli korkein lukema koko Valioliigassa.

Rämäpäisyys ja rohkeus tulla ulos linjalta ovat tehneet Ramsdalesta dominoivan hahmon rangaistusalueen sisällä. Bernd Leno on myös erinomainen maalivahti, mutta Ramsdaleen verrattuna hän on pikemminkin hiljainen virkamies, joka kyllä torjuu maalia kohti tulevat pallot, muttei likaa käsiään taistellakseen  rangaistusalueen herruudesta.

Ramsdalea pidettiin ennen Arsenaliin siirtymässä virhealttiina maalivahtina, mutta tilastot ovat eri mieltä. Valioliigan virallisten tilastojen mukaan Ramsdalen taakse on mennyt hänen Valioliigassa pelaamissaan 82 ottelussa vain kolme sellaista maalia, jotka on tilastoitu hänen virheikseen.

Ramsdale pelaa rohkeasti ulkona maalistaan ja hänelle sattui viime ja toissa kaudella ajoituksissa vielä varsamaisia virheitä. Tällä kaudella Ramsdalen pelaamiseen on tullut kuitenkin lisää malttia, vaikka hän pelaakin korkealla tunneliekillä koko ajan.

Punnitus

Ramsdale on loistoesitystensä noussut myös Englannin maajoukkueen maalivahtipörssin kuumimmaksi nimeksi. Hän pääsi Dean Hendersonin loukkaantumisen seurauksena mukaan Englannin viime kesän EM-miehistöön, mutta Ransdale ei ole pelannut vielä yhtään maaottelua Englannin maajoukkueessa.

Sekin tilastoihme korjaantunee kuitenkin nopeasti – todennäköisesti jo ensi perjantaina, kun Englanti kohtaa MM-karsinnoissa kotonaan Albanian.

Sen jälkeen Ramsdalen kehityspolulla on oikeastaan vain yksi iso kysymys, jonka jokainen maalivahti joutuu ennemmin tai myöhemmin kohtaamaan:

Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Ramsdale tekee ensimmäisen jättiläismäisen ja kalliin virheen?

Vanhassa maailmassa maalivahdit saivat virheitä helposti anteeksi, sillä niistä kerrottiin vain värikkäitä tarinoita tai niitä esiteltiin mustavalkokuvissa. Nykymaailma on kuitenkin armoton. Eikä vain siksi, että videot virheistä pyörivät ikuisesti. Virheitä ruoditaan mediassa ja varsinkin sosiaalisessa mediassa armottomalla tavalla.

Tällaisten paineiden alla ovat murtuneet monet maalivahdit David de Geasta alkaen.

Joku voi ajatella, että tuolla itseluottamuksella, jolla Ramsdale on syksyllä pelannut, kaikki kritiikki ja virheet liukenevat hänen selästään saman tien. Todellisuudessa sen näyttää kuitenkin vasta aika.

Mutta jos Ramsdale kestää tulevat tulikokeensa ja kiertää karikkonsa, hänen eteensä avautuu melkoinen näkymä. Jos Aaron Ramsdale ei ole vielä koko maailmalle tuttu, seuraavien 15-20 vuoden aikana hän tulee kyllä tutuksi. Kaikille.

 

Aaron Ramsdale

Syntynyt 14.5.1998
Aiemmat seurat
Sheffield Utd 2016-17
Bournemouth 2017-20
Sheffield Utd 2020-21
Arsenal 2021-
Valioliiga-tilastot
Ottelut 82
Päästetyt maalit 129
Torjunnat 300
Torjutut rankkarit 1
Nollapelit 14
Maaottelut Englanti 0