Jarno Pikkarainen harmittelee, että HPK:n tämän kauden joukkue on tehty hutiloiden

Jarno Pikkarainen korvasi Matti Tiilikaisen lokakuun alussa HPK:n päävalmentajana.

JääkiekkoLiiga

Jarno Pikkarainen harmittelee, että HPK:n tämän kauden joukkue on tehty hutiloiden

Jarno Pikkarainen myöntää pudotuspelien alla, että HPK:n murheenkryyninä on ollut tällä kaudella ylivoimapelaaminen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.3.2022 | KUVAT All Over Press

HPK:n huima nousu Jarno Pikkaraisen alaisuudessa Liigan jumbopaikalta varmalta näyttäneeksi kuuden sakkiin menijäksi mureni hämeenlinnalaisten kannalta katkeralla tavalla Liigan päätöskierroksella. HPK:lle olisi riittänyt pistekin ottelussa Pelicansia vastaan, mutta voittoa kuudella kenttäpelaajalla ja ilman maalivahtia kolmannen erän lopussa hakenut Pelicans iski 16 sekuntia ennen loppua 3-2-johtomaalin ja viimeisteli ottelun viimeisellä sekunnilla loppunumerot 4-2:een.

Kysymys ei kuuden junasta putoamisessa kuitenkaan ollut yhden ottelun tappiosta. HPK hävisi runkosarjan neljä viimeistä otteluaan ja voitti kahdeksasta viimeisestä pelistään vain kaksi.

Pikkarainen itse harmittelee varsinkin runkosarjan kolmea viimeistä ottelua, joissa se hävisi kotonaan 1-2-numeroin KooKoolle ja SaiPalle ennen dramaattista vierasottelua Pelicansia vastaan

”Runkosarja kulminoitui oikeastaan kolmeen viimeiseen peliin. Niissä ei saatu ihan sitä tulosta irti ja oltiin hieman jähmeitä hyökkäyspelin suhteen. Muuten niissä 49 ottelussa, jotka pelattiin, kerättiin iso määrä pisteitä. Oli harmittavaa, että jäätiin kuuden joukosta pois, mutta sellaista urheilu välillä on”, Pikkarainen tunnustaa.

HPK on pelannut Pikkaraisen alaisuudessaan tarkkaa jääkiekkoa, jolle on ollut leimallista vähämaalisuus. Ottelut ovat olleet usein niin sanottuja maalin otteluita. Alivoima on ollut parhaimmillaan erinomaista, mutta ylivoiman kanssa on ollut vaikeuksia koko kauden. Sen myös Pikkarainen myöntää.

”Alivoima on ollut pitkin kautta hyvää, vaikka sekin on pikkuisen sakannut tässä viime aikoina. Ylivoima ei sen sijaan ole ollut missään vaiheessa edes tyydyttävällä tasolla. Se on murheenkryyni ja tulee varmasti esiin näissä pudotuspeleissä”, Pikkarainen arvioi.

Siihen, miksi HPK:n ylivoima ei ole toiminut, Pikkarainen vastaa kiertelemättä.

”Se kertoo joukkueen rakentamisesta. Tähän ei ole edes hankittu ylivoimapelaajia. Siinä suhteessa joukkue on tehty aika hutiloiden. Sekin kertoo joukkueesta paljon, että alivoimassa joukkueessa on sitten ylitarjontaa.”

”Olen ollut tällä kaudella todella tyytyväinen pelaajien panokseen haavoittuvassa tilanteessa. Olemme saaneet kohtuullisen paljon irti, vaikka kolme viimeistä peliä harmittavatkin. Runkosarja on kuitenkin osoittanut, missä HPK:n tulevaisuuden haasteet ovat. Joukkueen rakentaminen tulee tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi vuosi vuodelta. Minua ennen tässä ei siis ole ollut huono valmentaja, siitä ei mielestäni ole kysymys. Joukkueen rakentaminen ja urheilutoimenjohdon rooli tulee joukkueessa kuin joukkueessa ja seurassa kuin seurassa korostumaan enemmän ja enemmän.”

Lukko vastassa

HPK aloittaa säälipleijarit torstaina kotiottelulla Lukkoa vastaan. Toinen ja ratkaiseva ottelu on vuorossa heti perjantaina. Jos pisteet ovat tasan kahden ottelun jälkeen, perjantaisen ottelun jälkeen pelataan jatko-ottelu viisi vastaan viisi -kentällisin äkkikuolemaperiaatteella ratkaisuun asti.

HPK:lla on ollut huolia maalivahtitilanteen kanssa, sillä Eetu Laurikainen on ollut kauden loppuhetkillä loukkaantunut.

”Meillä on kaksi hyvää maalivahtia. Joista toinen on ainakin terve – ja se on Daniel Lebedeff. Mitä lyhyempi sarja sitä tärkeämpää maalivahdin onnistuminen on. Pitkässä sarjassa maalivahti on joukkueen tärkein pelaaja, sielu ja kivijalka, mutta lyhyessä sarjassa rooli on vielä tätä suurempi”, Pikkarainen sanoo

Hän myöntää, että pudotuspelien alla hänellä on tervettä jännitystä.

”Aina sitä hieman jännittää, mutta sen pitää olla tervettä ja oikeanlaista jännitystä. Kun mennään pudotuspeleihin, niin tämä muuttuu koko ajan enemmän pelaajien peliksi, oma työ on tehty.”