Aston Villa on Steven Gerrardille parhaimmillaan pääsylippu Liverpoolin manageriksi

Glen Kamara on ollut Steven Gerrardin luottosotureita Rangersissa.

JalkapalloValioliiga

Aston Villa on Steven Gerrardille parhaimmillaan pääsylippu Liverpoolin manageriksi

Steven Gerrard saa Aston Villan uutena managerina Jukka Röngän mukaan ainutlaatuisen tilaisuuden nousta Jürgen Kloppin seuraajaksi Liverpoolissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.11.2021 | KUVAT All Over Press

Aston Villa nimitti uudeksi managerikseen Liverpool-legenda Steven Gerrardin, joka on valmentanut viimeiset 3,5 kautta Glasgow Rangersia. Jukka, mitä sanot?

Mielenkiintoinen valinta sekä Aston Villan että Gerrardin kannalta.

Vaikka Villa on saanut taakseen uutta rahaa, se on kuitenkin vielä kakkoskategorian seura, jonka vetovoima ei olisi riittänyt palkkaamaan mitään Antonio Conte -tason manageria. Sitä taustaa vasten Gerrard on hyvä valinta.

Toki Skotlannin liigaa ei pidä verrata millään mittareilla Valioliigan vaatimuksiin, mutta Gerrard teki kuitenkin Rangersissa hyvää työtä. Hän muokkasi Rangersista reilussa kahdessa kaudessa voittavan joukkueen, joka katkaisi viime kaudella Celticin pitkän valtakauden ja toi liigamestaruuden Ibrox Parkille kymmenen pitkän ja vaikean vuoden jälkeen. Saavutuksen kovuutta lisäsi se, että Rangers pelasi koko kauden ilman tappioita.

Gerrard on managerina modernia jalkapalloa peluuttava valmentaja, jonka valmennusfilosofiassa näkyy se, että hän pelasi Liverpoolissa Gérard Houllierin, Rafael Banítezin ja Brendan Rodgersin kaltaisten edistyksellisten valmentajien alaisuudessa.

Gerrard perustaa pelaamisen pallonhallintaan, mutta siinä tietynlainen suoraviivaisuuden tvisti, joka näkyy hyökätessä. Tyypillinen Rangersin käyttämä kaava hyökätessä oli, että hänen käyttämässään 4-3-3-muodossa keskikentän laitimmaiset pelaajat etenivät sisäkaistoilla ja pakit nousivat ulompana samanaikaisesti tukemaan hyökkäyksiä pallollisen puolen laidalla. Esimerkiksi oikea pakki James Tavernier teki viime kaudella kaikki pelit mukaan laskien 19 maalia ja antoi 11 maaliin johtanutta syöttöä.

Rangers oli Gerrardin alaisuudessaan aggressiivisesti prässäävä joukkue. Puolustuspelaaminen oli erittäin kontrolloitua, mitä kuvaa hyvin se, että Rangersin verkkoon tehtiin viime kaudella 38 liigaottelussa vain 13 maalia eli 0,34 maalia ottelua kohden.

Mutta varoituksen sana: Skotlannin liiga on Skotlannin liiga ja Gerrard punnitaan managerina nyt ensimmäisen kerran oikealla vaa’alla. Tässä mielessä Gerrardiin liittyy vielä kysymysmerkkejä, mutta Aston Villan on pakko elää tällä hetkellä kysymysmerkkivalintojen kanssa. Siksi pidän Gerrardin valintaa hyvänä valintana Villan kannalta.

Entä Gerrardin itsensä kannalta?

Itse asiassa vielä parempana valintana. Gerrard on noussut muutamassa vuodessa Liverpoolin prinssiksi ja mikään ei olisi Anfieldilla mieluisempaa kuin se, jos Gerrardista kasvaisi Jürgen Kloppin seuraaja. Se olisi taivaassa siunattu avioliitto.

Gerrard ei kuitenkaan olisi saanut Liverpoolin kruunua päähänsä pelkästään Rangersin näytöillä – ei ainakaan lähivuosina. Siksi Villa on Gerardille potentiaalinen pääsylippu Liverpoolin manageriksi, mikäli hän onnistuu Villa Parkilla. Kukaan ei odota mitään mestaruuksia, mutta jotain vastaavaa hänen pitäisi tehdä, mitä Brendan Rodgers on tehnyt Leicesterissä.

Gerrardin kannalta Villa on tässä vaiheessa uraa juuri oikeanlainen haaste. Villalla on kohtalainen materiaali ja seuran uudet omistajat ovat valmiit myös rahoittamaan Gerrardin vallankumousta.

Nyt kaikki on kiinni Gerrardista itsestään. Jos hän onnistuu tehtävässään, hän on erittäin vahva vaihtoehto Kloppin seuraajaksi Liverpoolissa. Jos taas hän epäonnistuu, niin mitään Ole Gunnar Solskjæria hänestä ei Anfieldilla tehdä.

Rangersissa on yksi suomalaisittain mielenkiintoinen pelaaja – Glen Kamara. Seuraako hän Gerrardia Aston Villaan?

Sitä on mahdoton sanoa, mutta ei se missään tapauksessa ole mahdoton ajatus. Aston Villa on seurannut kauden tai jopa kaksikon Kamaran otteita ja olisi todella suuri yllätys, että kaikkien Gerrardin Kamara-puheiden ja kehujen jälkeen Villan kiinnostus Kamaraan katoaisi Gerrardin tulon myötä.

Uskoisin myös, että Kamaran kynnys lähteä Rangersista Valioliigaan madaltuu myös, jos häntä on ostamassa hänelle itselleen tuttu manageri. Valmentajien entisistä pelaajista tulee useissa tapauksissa valmentajien luottopelaajia uudessa seurassa, joten sanotaan näin, että en olisi yllättynyt, jos Kamara palaisi takaisin rajan eteläpuolella.