Audi tulee formula ykkösiin ja hotkaisee todennäköisesti Valtteri Bottaksen tallin

Alfa Romeo on ajamassa maisemaan - ja Audi tulossa sen tilalle.

Formula 1

Audi tulee formula ykkösiin ja hotkaisee todennäköisesti Valtteri Bottaksen tallin

Audi tulee formula ykkösiin - ja Alfa Romeo vetäytyy sieltä. Tuleeko Valtteri Bottaksesta tulevaisuudessa Audi-mies?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.8.2022 | KUVAT All Over Press

Autovalmistaja Audi kertoi perjantaina Belgiassa tulevansa mukaan F1-sarjaan. FIA päätti seuraavan sukupolven moottorisäännöistä viime viikolla ja se sinetöi F1-kiinnostuksen Audin kohdalla.

Perjantaina Alfa Romeo ilmoitti lisäksi, että sen tavoitteet sarjassa on saavutettu ja se jättää F1-sarjan ensi kauden 2023 jälkeen, kun yhteistyösopimus Sauberin kanssa loppuu. Lukuisten mediatietojen mukaan Audi on ostamassa isoa viipaletta Sauberin tallista liittyäkseen F1:iin.

Who will dominate Belgium GP weekend? Bet now at Expekt!

F1-toimittaja Erkki Mustakari pitää olemassa olevan tallin ostamista järkevänä liikkeenä sarjatulokkaalta.

”Sauber on usein kiinnostanut isoja autonvalmistajia. Ja erityisesti siksi, että talli omistaa yhden Euroopan parhaista tuulitunneleista. Jos joku tekee tuloa F1-sarjaan, on erittäin järkevää ostaa talli, ennemmin kuin aloittaa tallin rakennus nollasta. Kustannukset, tietotaito ja keskittyminen ovat näin alun alkujaan aivan eri tasolla”, Mustakari pohtii.

Sauber on tehnyt Alfa Romeon lisäksi menestyksekästä yhteistyötä aiemmin myös BMW:n kanssa.

”Sikäli ei pidä yllättyä, siitä että Sauber myydään. Yksityistallit ovat aina myynnissä, kunhan hinnasta sovitaan. Kuljettajien sopimukset rullaavat oman voimassaolonsa mukaan. Nythän Valtteri Bottaksen sopimus on voimassa ainakin 2023 loppuun ja saattaahan se siitä vielä venyäkin.”

Jo ennen kesälomia F1-tapetilla oli myös VW:n toinen automerkki Porsche. Se on myös kiinnostunut F1-menosta ja haluaa palata vuosien tauon jälkeen taas sarjaan.

”F1-saattaa siis saada lisäksi toisenkin mega-autobrändin mukaan. Porsche on erittäin kiinnostunut syvemmästä yhteistyöstä Red Bullin kanssa. Kyse ei olisi vain moottorien toimittamisesta. He haluavat varmasti ainakin 50 prosentin siivua koko yrityksestä. Yhteistyön pitää olla myös sellaista, että Porsche lopulta myy myös katuautojaan”, Mustakari sanoo.

Red Bull kulkee nyt Hondan valmistamilla moottoreilla. Ne kulkevat kuitenkin tallin omalla nimellä Red Bull RBPTH001.

”Porschen imago on loistava ja sopii varmasti Red Bullille. Porsche on ollut aiemmin F1-sarjassa, tosin se oli vielä vapaastihengittävien moottorien aikaa. Porsche osaa tehdä moottoreita. On kaikki syyt uskoa, että Porschen moottori on kilpailukykyinen ja onhan heillä vielä hyvin aikaa myös kehittää sitä, jos mukaan on tarkoitus tulla 2026.”