Naisleijonien uudelta päävalmentajalta kaikkien aikojen surkeinta urheilupuhetta – kotiin hänkin

Minnamari Tuominen ja Laura Zimmermann taistelivat tasapäisesti - mutta ottelun jälkeen vain toista nauratti.

JääkiekkoPeking 2022

Suomi kärsi jo kolmannen tappionsa Pekingin olympiakaukalossa. Samuel Savolainen ei voi ymmärtää, millaisella ilolla ja riemulla ottelua analysoitiin - pelaajia lukuunottamatta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.2.2022 | KUVAT All Over Press

Naisleijonat kärsi jo kolmannen tappionsa Pekingin olympiaturnauksessa, kun Sveitsi voitti Suomen alkulohkon ottelussa 3-2. Suomen tilillä on nyt kolme tappiota, nolla pistettä ja maaliero 5-19.

Suomen peli Sveitsiä vastaan oli epätasaista. Suomi hallitsi usein kenttätapahtumia, mutta Sveitsi käytti paikkansa. Ottelua väritti myös Suomen joukkueen lukuisat jäähyt, jotka antoivat Sveitsille paljon mahdollisuuksia. Lisäksi Suomen pelaajien turhautuminen näkyi lopussa.

Ensimmäisessä erässä Sveitsin Lara Christen osui, kun Suomella oli peräti kaksi pelaajaa jäähyllä osin samaan aikaan. Toisessa erässä Suomi istui yhteensä neljä kaksi minuuttista. Mutta Sveitsikin istui osansa. Suomi tasoitti pelin 1-1:een ylivoimalla, kun Nelli Laitinen osui Ronja Savolaisen ja Sini Karjalaisen syötöstä reilu seitsemän minuutin pelin jälkeen toisessa erässä. Heti sen perään Suomi otti joukkuerangaistuksen väärästä vaihdosta ja Dominiqe Rüegg vei jäähyn aikana Sveitsin 2-1 johtoon.

Kolmannen erän alun Sveitsi tuli vahvasti. Lara Stadler löi tauluun jo 3-1 kun erää oli pelattu reilun puolentoista minuutin verran. Suomen Elisa Holopainen kavensi lukemat 3-2:een erän puolivälissä. Tasoitus jäi Suomelta unelmaksi.

”Harmitta, mutta olen tyytyväinen siihen, miten luotiin maalipaikkoja. Mielestäni olemme takaisin pelissä. Yksi peli ja sitten puolivälieriä kohti. Muutkin kuin ykköskenttä onnistui nyt. Se oli kiva nähdä. Paikkoja luotiin, mutta pitää malttaa. Tunnetaso oli oikea. En tiedä tuleeko muutoksia seuraavaan. Keisala katsotaan videolta ja pohditaan huomista”, päävalmentaja Juuso Toivola sanoi TV5:n haastattelussa.

Suomen A-lohkon kaikki joukkueet etenevät jatkoon. B-lohkosta pudotuspelivaiheeseen pääsee kolme parasta maata. Suomi kohtaa tiistaina Venäjän kello 15.10.

Järkyttävää urheilupuhetta

Samuel Savolainen oli ottelun jälkeen tyrmistynyt.

”Naisleijonien peli oli yksi asia, mutta vielä järkyttävämpää oli kuunnella maajoukkueen päävalmentajaa Juuso Toivolaa ottelun jälkeen. En ole koskaan kuullut tällaista urheilupuhetta maajoukkueen päävalmentajalta. Hävitään Sveitsille ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen ja silti ollaan tyytyväisiä ja hehkutetaan, että nyt ollaan taas pelissä mukana”, Savolainen sanoo.

”Tällaista puhetta on erityisen huolestuttavaa kuunnella siksi, että Toivolasta tulee Naisleijonien seuraava päävalmentaja. Jos tämä on se asenne, jolla Naisleijonia jatkossa johdetaan, niin sanon suoraan, että Toivolankin kannattaisi alkaa katsoa aikaisempien paluulentojen aikatauluja.”

”Eivät naisleijonat ole mitään lastentarhalaisia, joita pitää paapoa ja kannustaa, kuten Toivola ja tämä toinen paapoja, Discoveryn niin sanottu asiantuntija Oskar Osala tekivät. Ai, että ihan kanadalainenkin toimittaja ylisti Suomen upeaa tunnetasoa – ja, että ihan yritettiin aivan loppuun asti. Yritettiin loppuun asti, kun ollaan maalin tappiolla! Missä tässä oikeasti ollaan? Olympiaturnauksessa vai lastentarhassa.”

”Ja mikä tässä positiivisuuden hehkutuksessa oli omalla tavalla kaikista korneinta. Päävalmentaja ja Osala iloitsivat ja näkivät kaikkea kaunista ja hyvää ottelussa, mutta pelaajat eivät. Pelaajien suusta tuli ainoa oikea kommentti tähän tilanteeseen: Vituttaa! Niin pitääkin, sillä siinä on sen paremman huomisen aamu. Ei siinä, että taputellaan päähän ja ollaan niin kuin olisi voitettu ottelu”, Savolainen puhisee.