Audilla on F1-radoilla vain yksi vastustaja – ”Eivät ne limsatehtaan auton kanssa kilpaile”

Audi antoi F1-projektistaan ohuita maistiaisia viime elokuussa Span osakilpailun yhteydessä.

Formula 1

Audilla on F1-radoilla vain yksi vastustaja – ”Eivät ne limsatehtaan auton kanssa kilpaile”

Audilla tulee olemaan formula ykkösissä vain yksi todellinen vastustaja - se, joka taistelee sen kanssa Saksan automarkkinoista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.6.2023

Audin tulo tuo formula ykkösiin ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan täysin uudenlaisen sähköisen jännitteen ja taisteluparin.

”Audi ei tule formula ykkösiin kilpailemisen ilosta, vaan taistelemaan sen tärkeimmän markkina-alueen, Saksan, herruudesta. Audeja myydään kappalemääräisesti eniten Saksassa ja niin myydään myös Mercedeksiä. Näiden saksalaisten autonostajien sieluista Audin tulossa formula ykkösiin on kysymys”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan Audi haluaa vuorenvarmasti voittaa ja menestyä, mutta vielä tärkeämpää on taistelu Mercedestä vastaan.

”Totta kai he haluavat olla yksi kärkitalleista, mutta oikeasti he ajavat vain yhtä automerkkiä vastaa, eikä se ole limsatehtaan auto. Heidän ainoa todellinen kilpailijansa on Mercedes.”

”Koska kysymys on imagomainonnasta, silloin on oltava siellä, missä myös tärkeimmät kilpailijat ovat, ja osoitettava, että meidän automme on parempi kuin heidän autonsa. Sama asetelma näkyy myös Saksan DTM-sarjassa. On hyvä kysymys, onko esimerkiksi BMW mukana DTM:ssä pelkästään siksi, että he haluavat olla siellä vai siksi, etteivät he uskalla lähteä poiskaan, koska Mercedes ja Audi ovat mukana DTM:ssä.”

Audi tulee virallisesti formula ykkösiin kaudella 2026. Sitä ennen se kuitenkin valmistelee F1-projektiaan yhteistyössä Sauberin kanssa, joka tulee olemaan sen partneri formula ykkösissä myös jatkossa.

”Sauber-Audilla tiedetään, miten jyrkkä vuori heillä on edessään, jos he haluavat lyödä Mercedeksen ja taistella formula ykkösten kärkisijoista. Siksi rahaa, vaivaa ja työntuntien määrää ei tulla säästämään.”

”Raha ja taloudelliset resurssit ovat formula ykkösissä keskeisessä roolissa, mutta sitten kun mennään niihin erottaviin tekijöihin, katseet kääntyvät ihmisiin ja heidän osaamiseensa.”

”Williamsin entinen tekninen johtaja Pat Symonds sanoi aikoinaan, että kysymys F1-auton kehittämisessä on prosessista. Symonds oli tästä itse hyvä esimerkki. Kun hän tuli Williamsille 2013, Williams ajeli sitä ennen sijoilla siellä jossain. Kaudella 2014 F1-maailmassa haukottiin kuitenkin henkeä, kun Williams nousi MM-sarjan kolmanneksi parhaaksi talliksi Mercedeksen ja Red Bullin jälkeen – ja ohitti Ferrarin.”

”Toki kysymys oli myös parantuneista taloudellisesti resursseista, mutta ennen kaikkea kysymys oli Symondsin johtamasta paremmasta teknisestä prosessista. Ei Williams Ferraria lyönyt rahan avulla, vaan osaamisen avulla.”

”Tämä tiedetään myös Sauber-Audilla ja on varmaa, että Audilta lähtee tulevina kuukausina ja tulevina vuosina varsin kuumottavan kokoisia shekkejä teknisille osaajille ja niille, jotka näitä prosesseja hallitsevat”, Mustakari sanoo.