Aurinko näyttää naamaansa Valtteri Bottakselle – sikäli, kun siihen uskaltaa uskoa

Valtteri Bottas jatkoi tasaista nollaputkeaan toukokuun alussa Miamissa.

Formula 1

Aurinko näyttää naamaansa Valtteri Bottakselle – sikäli, kun siihen uskaltaa uskoa

Valtteri Bottaksen taistelu MM-pisteistä ja tulevaisuudestaan jatkuu viikonloppuna Imolassa. Ahdasta on, molemmissa jonoissa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.5.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Formula 1 -sirkuksen Euroopan kauden avaa Emilia Romagnan GP Imolassa.

Valtteri Bottas on onnistunut Imolassa. Kauden 2020 kisassa hän ajoi toiseksi. Mercedes juhli tuplavoittoa, sillä kisan ykkönen oli silloinen tallikaveri Lewis Hamilton.

Viime vuonna kisa jäi väliin tulvan vuoksi, mutta edellisen vuonna 2022 ajetun GP:n voittoon ajoi Red Bullin Max Verstappen.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari toivoo lähinnä, että Sauber ja Bottas pystyisivät jo yllättämään.

”Sauber on mainostanut saavansa Imolaan merkittäviä uusia päivityksiä autoihinsa ja ennen kaikkea se hämmentävä varikkostoppien pulttishow pitäisi tallin johdon mukaan nyt jäädä historiaan. Siihen on kuulemma vihdoin löydetty ratkaisu ja selvää olikin, että ratkaisu löytyy, mutta kyllähän sen setviminen on vienyt aika tovin aikaa”, Mustakari naurahtaa.

Sauberin MM-pistetili on yhä avaamatta. Tallissa unelmoidaan Imolan MM-pisteistä. Viime kisojen mahalaskujen jälkeen tallin johto on herännyt vaatimaan tuloksia.

”Vaikka Sauber nyt uskoo ongelmien olevan ohi, olen asian kanssa hieman varauksellinen. Se on jo nähty, että paukut tallissa sihtaavat vain ja ainoastaan tulevaisuuteen ja Audi-aikaan.”

”Bottaksen puolesta kuitenkin toivon, että eteenpäin on menty, sillä tiedämme kaikki, että suomalaiskuskille ihan jokainen kisa on kova testi ja näyttöpaikka omasta osaamisesta. Samoista ajopaikoista neuvottelevat yhä myös nuoret lupaavat miehet, kuten Ollie Bearman, Liam Lawson ja useasti otsikoihin nostettu nuori italialainen Kimi Antonellikin. Italialaista ängetään tosi kovaa sisään F1-sarjaan.”

”Kisa paikoista on jopa julmaa ja siinä vaikuttaa nykyään myös se, kuinka isoja markkinoita kuljettajat edustavat.”

”Muitakin sopimusuutisia tippuu pikkuhiljaa, kuten keskiviikkona Alex Albonin jatko Williamsilla.”

Sauber hätyytteli Kiinassa kympin sakkia moottorin riskivirityksillä ja mylly petti Bottaksen alta 21. kierroksella ja suomalainen keskeytti kisan.

”Se osoitti, että ei se auto ihan susi ole. Unelmia alkaa toteutua, jos menopeli saadaan uudelleen säädettyä tappiin ja siten, että se kestää ihan ruutulipulle asti.”

”Imolan rata on hankala tekniselle väelle. On ylä- ja alamäkeä, mutkaa kaikkiin suuntiin ja jarrutuspaikkoja hankalissa alamäissä. Usein ideaali jarrutuspaikka lipsahtaa helposti ohi ja se vaikuttaa moneen asiaan sitten edessä päin. Ne, joilla on paljon kokemusta tältä radalta ovat tietysti vahvoilla”, Mustakari sanoo.