Chelsea voi edelleen tehdä mielipuolisen suuria siirtoja hyödyntämällä härskin mahdollisuuden

Näkemiin. Kai Havertz pelaa jatkossa Arsenalin ja Mason Mount Manchester Unitedin väreissä.

JalkapalloValioliiga

Chelsea voi edelleen tehdä mielipuolisen suuria siirtoja hyödyntämällä härskin mahdollisuuden

Chelsealla on edelleen mahdollisuus jättiläismäisiin siirtoihin, jos se hyödyntää härskin mahdollisuuden. Jukka Rönkä avaa, minkä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.7.2023 | KUVAT All Over Press

Chelsea on myynyt pelaajia jo yli 200 miljoonalla punnalla muutaman viikon aikana. Pienemmässä roolissa olleiden pelaajien myyminen on helppo ymmärtää, mutta, Jukka, miksi Chelsean on myynyt myös Kai Havertzin, Mason Mountin ja Mateo Kovacicin kaltaisia ykköskorin pelaajia?

Chelsea osti viime kesän ja tämän vuoden tammikuun siirtoikkunassa pelaajia yli 600 miljoonalla punnalla. Sen seurauksena sillä oli kirjoissaan 30-35 kansainvälisen tason pelaajaa – ja käsissään kaksi ongelmaa.

Niistä pienempi oli se, että tuollaisen pelaajamäärän hallitseminen, harjoituttaminen ja pelaajien pitäminen tyytyväisenä on mahdotonta.

Pelaajapakan trimmausta vauhditti lisäksi se, että Chelsea palkkasi uudeksi managerikseen Mauricio Pochettinon. Vaikka Chelsealla on pelaajaryhmässään valtava määrä laatua, jokainen valmentaja haluaa muokata pelaajamateriaalin  itselleen ja ennen kaikkea omaan jalkapalloonsa sopivaksi.

Englannissa on pitkään ollut klassinen laskelma, jonka mukaan uuden managerin tultua seuraan, avauskokoonpanosta on kolme vuoden päästä jäljellä enää kolme pelaajaa avauksessa. Totta kai lukema elää tapauskohtaisesti, mutta laskelma kertoo pelin hengen.

Tärkein syy Havertzin, Mountin ja Kovacicin kaltaisten pelaajien myymiseen on kuitenkin taloudellinen reilun pelin säännöstö. Näitä säännöstöjä on tarkkaan ottaen kaksi – UEFA:n ja sen lisäksi vielä Valioliigan oma säännöstö.

Chelsean kannalta oleellinen päivämäärä oli kesäkuun viimeinen päivä, koska tilivuosi katkeaa siinä. Näin ollen Chelsean oli pakko myydä pelaajia kovalla rahalla ja suurilla siirtosummilla ennen kesäkuun loppua, jotta se pysyi säännöstöjen määrittelemissä limiiteissä.

8.00 for Valtteri Bottas to finish in TOP 8 in Austrian GP Sprint Race. Play now at Stake.com!

Se, mikä lisäsi haastetta, oli, että siirtoikkuna aukesi Englannissa 14. kesäkuuta, mutta Espanjassa, Italiassa, Saksassa ja Ranskassa siirtoikkuna aukesi vasta viime yönä eli 1. heinäkuuta. Näin ollen Chelsea hyödyttivät eilen sulkeutuneen tilivuoden laskelmissa vain Englantiin rekisteröidyt siirrot, koska muihin Euroopan TOP5-sarjoihihin tehdyt siirrot voidaan rekisteröidä vasta kesäkuun jälkeen. Sama pätee myös Saudi-Arabian Pro-liigaan tehtyihin siirtoihin, koska sielläkin siirtoikkuna aukesi vasta viime yönä.

Tässä tilanteessa Chelsean pelaajien suhteen olivat klassiset ostajan markkinat. Chelsea ei olisi halunnut myydä Havertzin, Mountin ja Kovacicin tasoisia pelaajia, mutta sen oli myytävä niitä pelaajia, joille oli olemassa ostaja Englannissa.

Kaiken lisäksi Chelsea oli pakotettu tinkimään siirtosummista. Hyvä esimerkki oli Mountin siirto Manchester Unitediin. Manchester Unitedin väitettiin yhdessä vaiheessa jo vetäytyneen neuvotteluista, koska seurat eivät päässeet sopimukseen siirtosummasta. Kun kesäkuun viimeisen päivän deadline alkoi lähestyä, Chelsean oli pakko nöyrtyä ja tingittävä hinnasta puuttuvat miljoonat.

Kesäkuun deadline on mennyt. Mitä Chelseassa seuraavaksi tapahtuu taloudellisen reilun pelin säännöstön suhteen?

Nyt tulo- ja menolaskurit pannaan uudelleen käyntiin ja vuoden päästä irvistellään sitten näitä lukuja. Koska taloudellisen reilun pelin menoja verrataan tuloihin ja liikevaihtoon, tarkkoja lukuja ei ole olemassa ennen kuin tilinpäätös on vahvistettu, mihin menee tilikauden päättymisen jälkeen aikaa 9-10 kuukautta.

Näin ollen Chelsea on toiminut eilen päättyneen tilikauden osalta vain omien laskelmiensa ja arvioidensa pohjalta, ja jalkapalloviranomaiset katsovat näitä lukuja lopullisesti vasta vajaan vuoden päästä. Tänään alkaneen uuden tilikauden lukuja jalkapalloviranomaiset pääsevät katsomaan vastaavasti vasta keväällä 2025.

Luonnollisesti seurat haluavat itsekin pysyä säännöstöjen raameissa – ja juuri siksihän Chelsealla on ollut kiire ja pakko myydä parasta priimaa.

Eli tiedämmekö nyt, kuinka paljon Chelsea voi käyttää rahaa vielä tämän kesän siirtoikkunassa?

Emme tiedä – kahdesta syystä. Ensinnäkin on tämä viive tilikauden päättymisen ja virallisen tilinpäätöksen valmistumisen välillä.

Toinen muuttuja on se, että Chelsea voi toimia samalla tavalla, kuten se on toiminut nyt. Se voi ylittää limiitit heinä- ja elokuussa sekä ensi vuoden tammikuussa, ja kuroa miinusta kiinni jälleen ensi vuoden kesäkuussa.

Joku voisi sanoa, että tämä on härski tapa toimia, mutta jalkapallon sanakirjasta ei sellaista ilmaisua löydy kuin härski tapa toimia.

Miten tämä muuttuu konkreettisiksi nimiksi?

Nyt tiedetään, että Chelsea on myynyt tai Chelseasta on lähtenyt Havertzin, Mountin ja Kovacicin lisäksi N’Golo Kante, Edouard Mendy, Cesar Azpilicueta, Kalidou Koulibaly, Ruben Loftus-Cheek, Tiemoue Bakayoko sekä kymmenen reservi- ja junioripelaajaa. Lisäksi Chelsea ei käyttänyt Joao Felxin osto-optiota, vaan lähetti tämän lainasopimuksen päätyttyä takaisin Atlético Madridiin.

Seuraavana jonossa ovat Christian Pulisic, Romelu Lukaku, Pierre Emerick Aubameyng sekä Hakim Ziyech, vaikka hänen siirtonsa saudiliigaan onkin kaatumassa polvivammaan.

Eivätkä lähtijät tähän lopu. Vaikka Chelsean tilanne helpottui ainakin hetkellisesti, kysymys on edelleen myös siitä, keitä pelaajia muut seurat haluavat ostaa ja millä summalla. Nyt on jo spekuloitu Marc Cucurellan, Raheem Sterlingin, Armando Brojan, Conor Gallgherin ja jopa Mykkhailo Mudrykin mahdollisista myynneistä.

Entä sitten ostopuoli?

Chelsea on jo hankkinut Christopher Nkunkun sekä kaksi nuorta pelaajaa, Nicolas Jacksonin ja Kendry Paezin.

Kiikarissa olevista pelaajista ykkösnimi on tällä hetkellä Brightonin Moises Caicedo, mutta hän ei ole mikään pienen rahan pelaaja. Brighton vaatii jopa 100 miljoonaa puntaa, mutta todennäköisesti summa hieman putoaa.

En kuitenkin juuttuisi liiaksi Caicedoon tai muihin nyt esillä olleisiin nimiin. Chelsea on edelleenkin liikkeissään täysin arvaamaton seura ja kun se on päässyt eroon edellisen tilivuoden kahleista, Todd Boehly saattaa jälleen tehdä toinen toistaan hurjempia liikkeitä siirtomarkkinoilla.

Viittaan näillä ennen kaikkea megaluokan pelaajiin ja ennen kaikkea myös megaluokan nimiin. Pidän edelleenkin mahdollisena, että Pochettino ainakin yrittäisi hankkia entisen talismaaninsa Harry Kanen, sillä Chelsea on harvoja seuroja, joka voisi maksaa Kanesta yli 100 miljoonaa puntaa. Se on sitten eri asia, haluaako Kane vaihtaa Tottenhamin Chelsean.

Myös Neymar sopisi Boehlyn maailmankuvaan, mutta kysymys kuuluu, haluaako Pochettino Neymaria ja jos ei halua, kuunnellaanko häntä – ja miten paljon Neymarin tai Kylian Mbappen kaltainen pelaaja painottaa sitä, ettei Chelsea pelaa ensi kaudella lainkaan eurokentillä.

Varmasti haavissa on myös pienempiä siirtoja, joista ainakin uusi maalivahti ja toinen maalintekijä Nkunkun rinnalle ovat Caicedon lisäksi pakan päällimmäisiä hankintoja.