Avauspäivä paljasti MM-kisojen luonteen: ”Käynnissä on umpisurkeat kisat”

Kanadan Connor Brown ja Latvian Ralfs Freibergs avasivat MM-kisat perjantaina.

JääkiekkoMM2021

Avauspäivä paljasti MM-kisojen luonteen: ”Käynnissä on umpisurkeat kisat”

MM-kisojen avausotteluiden perusteella Leijonien menestyssauma näyttää yhä vahvemmalta, ElmoTV:n jääkiekkoasiantuntija Juuso Kokkonen arvioi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.5.2021 | KUVAT All Over Press

Juuso, jääkiekon MM-kisat alkoivat perjantaina. Seurasit tarkasti avausotteluita. Mitä huomioita teit?

Katsoin, ihmettelin ja nyt totean: perjantaina alkoi umpisurkeat MM-kisat. Ei MM-kisat tietenkään koskaan ole jääkiekon absoluuttinen huipputurnaus ollut, mutta nyt kannattaa kiekkokuluttajankin oikeasti miettiä, että kannattaako näiden seuraamiseen käyttää aikaa.

Oho, onpa äreä näkemys näin perjantai-iltaan. Tämä vaatii perusteluita. Viitannet erityisesti Kanadaan, joka sensaatiomaisesti hävisi Latvialle?

Ennen kuin menen Kanadaan, todettakoon muutama perusasia. MM-kisojen pelaajamassa on tänä vuonna aika keskinkertaista. Ja avausillan perusteella näkyy melko rajusti joukkueiden toiminnassa, että koko kausi on ollut rikkonainen ja valmistautumisprosessit epämääräisiä.

Kanada on tästä oiva esimerkki. Se julkaisi päävalmentajansa ja valmennusryhmänsä kisoihin kolme viikkoa sitten. Joukkueeseen on kasattu kelpo pelaajia, mutta huippukärki puuttuu. Ja joukkue pelasi ensimmäistä kertaa yhdessä Latviaa vastaan. Siltä pelaaminen myös näytti.

Siitä oli hyvin vaikea löytää mitään toimivaa. Alivoima oli kiekko-orientoitunutta juoksemista, ylivoimalla lauottiin ilman tukitoimia ja prässääminen oli kuritonta liukumista, mikä jätti keskialueen avoimeksi Latvialle.

Totta kai Kanada päävalmentajansa Gerard Gallantin johdolla kehittää pelaamista turnauksen aikana, mutta kysymys on se, kuinka tiiviiksi ja tehokkaaksi hän voi joukkueensa pelaamista kehittää, jos se on turnauksen alussa näin palasina?

Aiemmin Kanadalla on ollut MM-kisoissa kokeneita pelaajia, jotka ovat osaltaan myös vaikuttaneet siihen, että peli on jo turnauksen alussa pelaajien itseorganisoitumisen kautta kuosissa. Nyt heillä on paljon nuoria pelaajia, eikä välttämättä isoja johtajatyyppejä.

Paljon pitää tapahtua, jos Kanada pelaa kullasta näissä kisoissa.

Venäjä ja Tšekki pelasivat aiemmin alkuillasta vastakkain. Venäjä voitti 4–3. Tšekkiä on pidetty ennakkoon vahvana ryhmänä näissä kisoissa. Heillä on useita hyviä NHL-pelaajia mukana. Miltä tuo ottelu näytti?

Taitavat olla puheet vahvasta Tšekistä liioittelua. Joukkueella oli jotain selkeitä periaatteita pelaamisessaan, etenkin puolustusalueella, mutta kokonaisuutena siinä oli niin paljon epämääräisiä ja epätäsmällisiä asioita, että se ei vakuuttanut.

Venäjän voittomaali 19 sekuntia ennen loppua tiivisti paljon. Michal Moravcik teki niin alibisuorituksen kiekollisena kuin tuossa tilanteessa vain voi tehdä. Siitä peli kääntyi omiin ja kiekko oli maalissa.

Olennainen tuosta tilanteesta johdettu kysymys on: onko Tšekillä riittävän selkeä pelin periaatetaso eri pelin vaiheissa ja tilanteissa?

Entä Venäjä? Oliko sekin surkea? Oliko kaikki surkeaa?

Ei nyt sentään. Venäjä oli ihan kelvollinen, mutta oli heilläkin outoja juttuja. Alivoima meni todella pahasti juoksemiseksi. Sitten hyökkäysalueella puolustajat haukkailivat ihmeellisesti.

Venäläisillä pelaajilla ei välttämättä tule selkäytimestä tuollainen hyökkäysalueen peli, jossa puolustajat pomppivat siniviivalta voimakkaasti eteenpäin.

Voiko näissä kisoissa tulla lisää isoja yllätyksiä? Onko nyt pienillä mailla, kuten Latvialla, mahdollisuus mennä pitkällekin? Ja mikä on näkymä Suomen kannalta?

Niillä joukkueilla on etu, joissa pelaajat tuntevat toisensa ja toiminnassa on jatkumoa aiemmilta vuosilta.

Latvia on yksi sellainen. Bob Hartley on vetänyt Latvian maajoukkuetta monta vuotta ja pelaajarunko on ollut kasassa pitkään. Vaikka pelaaminen on aika riisuttua, pelaajien välisen koordinaation taso on kuitenkin sellaista, että se pystyy Kanadankin voittamaan. Kotikisat tuovat myös ekstralatausta.

Suomen osalta näkymä on erittäin hyvä, koska moni kilpailija näyttäisi olevan selvästi heikompi kuin kaksi vuotta sitten. Suomella on vähintään yhtä hyvä joukkue kuin silloin, suomalaispelaajat ovat olleet maajoukkueen toiminnassa mukana tällä kaudella tai joskus aiemmin ja valmistautumisjakso oli riittävän pitkä.

Vaikea tässä kohtaa nähdä, että jokin joukkue olisi merkittävästi Suomea parempi näissä kisoissa.

Kuuntele ElmoTV:n MM-podcast Soundcloudista. Asiantuntijana Timo Lehkonen.