Barcelona on kaikkien farssiensa keskellä La Ligan uuden kauden vahvin mestarisuosikki

Robert Lewandowski paukuttelee tulevalla kaudella maaleja Kataloniassa.

Jalkapallo

Barcelona on kaikkien farssiensa keskellä La Ligan uuden kauden vahvin mestarisuosikki

Barcelonan sekava tilanne sekoittaa La Ligan kauden alkua. Barcelona on vahvistunut kesällä rajusti, mutta saako se kaikki vahvistuksensa edes kentälle? Siinä kysymys.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

La Liga alkaa viikonloppuna vähintäänkin erikoisissa tunnelmissa Barcelonan sekavan tilanteen vuoksi. Jukka, mikä Barcelonan tilanne tällä hetkellä on?

Tilanne on kieltämättä erikoinen. Barcelonan pitäisi tänään perjantaina esittää La Ligalle uusimmat talouslaskelmansa, jotta se saisi rekisteröityä kesällä hankkimiaan pelaajia. Tilanteeseen on pyritty etsimään ratkaisua viimehetkiin asti, mutta on paljon mahdollista, että kaikkia uusia tai kesän aikana jatkosopimuksen tehneitä pelaajia ei saada rekisteröityä ainakaan siten, että he kaikki pelaisivat vielä lauantaisessa kotiottelussa Rayo Vallecanoa vastaan.

Barcelonalla on tällä hetkellä rekisteröimättä kaikki viisi kesän hankintaansa – Franck Kessie, Andreas Christensen, Raphinha, Robert Lewandowski ja Jules Kounde – sekä kesällä jatkosopimuksen tehneet Ousmane Dembele ja Sergi Roberto. Viimeisin tieto on näistä seitsemästä pelaajasta Barca saisi rekisteröityä ennen sarja-avausta vain 4-5 pelaajaa.

Lewandowskille on ilmeisesti luvattu, että hän on yksi rekisteröitävistä pelaajista, mutta muiden kohtalo on auki. Kaiken lisäksi Kessielle ja Cristensenillä on sopimuksissaan pykälät, että jos heitä ei ennen sarja-avausta rekisteröidä, he voivat siirtyä vapailla papereilla minne haluavat. En usko, että pelaajat oikeasti lähtisivät ainakaan tässä kohtaa, mutta sellainen teoreettinen uhka on olemassa.

Eli miltä Barcelonan tilanne näyttää sitten uuden kauden suhteen?

Toki tässä kannattaa varautua kaikkeen, sillä Barcelonahan yrittää edelleenkin vahvistaa joukkuetta – ja varmasti sieltä myös työnnetään ovesta ulos väkisin tai puoliväkisin. Chelsea haluaisi ostaa Frenkie De Jongin ja Pierre-Emerick Aubameyangin, mutta kumpikin haluaisi ilmeisesti jäädä Camp Noulle. Memphis Depay on puolestaan lähellä siirtoa Juventukseen.

Lyö vetoa Valioliigan ja muiden eurosarjojen voittajista – saat LeoVegasilta nyt ilmaisvedon ja erikoisbonukset!

Tässä mielessä on seurattava, mitä Barcelonassa tapahtuu ja pystyvätkö he rekisteröimään kaikkia pelaajia edes siirtoikkunan aikana. Jos pelaajien rekisteröinti ei tapahdu siirtoikkunan aikana, pelaaja ei voi silloin pelata ennen seuraavaa siirtoikkunan avautumista. Jos joku tai jotkut pelaajat jäävät pyörimään syksyksi pelkästään harjoituksiin, se ei olisi kenellekään optimaalinen tilanne.

Mutta jos hypätään tämän rekisteröintihässäkän yli, niin Barcelona tulee ilman muuta olemaan tulevalla kaudella vahvempi kuin viime kaudella ja se taistelee tasapäisesti Real Madridin kanssa La Ligan mestaruudesta.

Kesken viime kauden päävalmentajaksi palkattu Xavi sai Barcelonan varsin hyvään kuosiin niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin ja nyt hän on saanut joukkueeseen juuri sellaisia pelaajia ja niille paikoille, joita hän itse nimenomaisesti halusi. Varsinkin paljon puhuttu keskikaista vahvistui kesällä paljon. Koundesta tulee puolustuksen uusi johtohahmo, Kessie on keskikentän voimanpesä ja Lewandowski on Lewandowski.

Kun vakuuttavan hankintalistan päälle lisätään Camp Noulla jo olevat pelaajat Pedristä, Gavista, Ferran Torresista ja Ansu Fatista alkaen, niin onhan se kylmäävän laadukas ryhmä.

Tietenkin Xavi mitataan tulevalla kaudella oikeasti isolla vaa’alla, sillä viime kaudella hän sai vielä anteeksi heikkoja pelejä ja heikkoja tuloksia, mutta tällä kaudella kuminauha on selvästi lyhyempi. En usko, että häntä erotettaisiin helpolla, mutta yksi lupauksia antava kauden puolikas ei vielä ole mikään takuu siitä, että Xavista tulisi myös loistava valmentaja.

Xavista voi toki tulla loistava valmentaja ja hän voi luotsata Barcelonan jo tällä kaudella La Ligan mestariksi, mutta nuorilla ja kokemattomilla managereilla ei ole suolle eksyessään samanlaista kokemuspankkia kuin kokeneilla valmentajilla on tehdä oikeita ja jäätäviä korjausliikkeitä. Siksi riskit ovat myös Xavin kohdalla suuremmat kuin vaikkapa Carlo Ancelottilla Real Madridissa.

Uskotko kuitenkin, että Barcelona voisi todellakin voittaa La Ligan tällä kaudella?

La Ligan mestaruustaistelu on siinä mielessä helppo ennakoida, että La Ligan mestaruuden on viimeksi voittanut joku muu seura kuin Barcelona, Real Madrid tai Atlético Madrid viimeksi kaudella 2003-2004, jolloin Rafael Benítez johti Valencian liigamestariksi. Tästä kolmen joukkueen hatusta löytyy myös tulevan kauden mestari.

Real Madrid, Barcelona or Atlético Madrid? Check the odds for new La Liga season and play at LeoVegas!

Real Madrid voitti viime kaudella La Ligan mestaruuden ja Mestarien liigan ja se hankki kesällä Antonio Rüdigerin, Aurelien Tchouamenin ja Noel Lopezin, joista varsinkin Rüdiger ja Tchouameni ovat joukkueelle hyviä vahvistuksia.

Real Madrid sai kuitenkin viime kauden liigamestaruuden hieman normaalia helpommin Barcelonan vaikeuksien ja Atlétin todella heikon alkukauden seurauksena.

On myös hyvä kysymys, kuinka suuri riski Real Madridille on se, ettei se saanutkaan hankittua kesällä Kylian Mbappéa. Jos elokuun siirtoikkunassa ei tapahdu mitään yllättävää, Karim Benzema on ainoa raskaansarjan maalintekijä joukkueessa. Vinícius Júnior teki toki La Ligassa viime kaudella 17 maalia, mutta jos Benzema loukkaantuisi, kuka silloin maalit tekisi?

Ehkä yksi arvaamaton positiivinen tekijä Real Madridin kaudessa voisi olla se, että Eden Hazard on ollut kesän terve ja hänen potentiaalinsa futaajana ei ole kadonnut mihinkään. Olisiko hän jopa yksi kauden komeetoista?

Barcelona on kuitenkin vahvistunut tuntuvasti ja saattaa vahvistua vielä elokuun aikana ja Atlético Madrid sai pelinsä jälleen toimimaan kevätkaudella ja kesän harjoituspeleissä se on ollut erinomaisessa iskussa. Ehkä positiivisin asia Atlétin kesässä ovat olleet João Félixin erinomaiset otteet. Portugalilainen ei ole pystynyt täysin lunastamaan vielä niitä odotuksia, joita häneen asetettiin, kun hän siirtyi kolme vuotta sitten huikealla 120 miljoonan siirtosummalla Madridiin.

Jos Félix pelaisi nyt huippukauden, hänen merkityksensä voisi olla kriittinen tekijä jopa koko mestaruustaistelun kannalta.

Eli mikä on ennusteesi. Missä päin Espanjaa keväällä juhlitaan?

Paljon siteerattu supertietokone laski, että Real Madrid voittaa La Ligan 58,1 prosentin todennäköisyydellä. Barcelonan prosentit olivat 18,2 ja Atlético Madridin 12,0. On helppo sanoa, että mestaruustaistelusta tulee tasaisempi kuin tietokone väittää – ja itse asiassa siitä voi tulla todella tasainen.

Benzema, Lewandowski or Aubameyang? Who will be top socrer in new La Liga season? Check the odds at LeoVegas and play!

Itse laittaisin rahat kaikesta turbulenssista ja sekavuudesta huolimatta Barcelonalle. Real Madrid jää ikuisesti historiaan viime kauden La Ligan mestarina ja Mestarien liigan voittajana, mutta oliko se sittenkään niin hyvä joukkue kuin tulokset, tilastot ja historiat kertovat – ja onko Ancelotti sellainen kultasormi, millaisena häntä pidetään?

Diego Simeone on tehnyt loistotyötä Atlético Madridissa, mistä viimeisin osoitus oli toissa kauden liigamestaruus. Mutta jos materiaalit pannaan pöydälle, Atléti taipuu siinä vertailussa Barcelonalle ja Real Madridille ja siksi Atléti saa ainakin minun papereissani haastajan roolin.