Valioliigan kauden paras hankinta löytyy yllättävästä paikasta – satukirjasta

Chrstian Eriksen on palannut pelikentille Brentfordissa ja Tanskan maajoukkueessa.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Valioliigan kauden paras hankinta löytyy yllättävästä paikasta – satukirjasta

Christian Eriksen on tehnyt jotain sellaista, minkä ei pitänyt olla mitenkään mahdollista. Ei hänelle eikä Brentfordille.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.4.2022 | KUVAT All Over Press

Urheilumediaan on pesiytynyt yleismaailmallinen synti. Asiat halustaan yksinkertaistaa ja pelkistää. Monimutkainen prosessi ei ole monimutkainen prosessi, vaan muutamaan lauseeseen tiivistetty pelkistetty johtopäätös, joka usein sovitetaan vielä osaksi suurempaa tarinaa.

Siksi tässäkin tarinassa täytyy olla tarkkana. Tarinan ydin kestää kyllä, mutta se ei ole koko tarina. Koko tarina on paljon monimutkaisempi, mutta se ei muuta tarinan suuruutta.

Puhutaan Valioliigan tämän kauden kauneimmasta tarinasta. Sadusta, jonka ei pitänyt olla mitenkään mahdollista.

Puhutaan pelaajasiirrosta, jota on helppo pitää kauden parhaana ja rahassa mitattuna arvokkaimpana siirtona.

Puhutaan siis Christian Eriksenistä ja siitä, mitä Brentfordille on tapahtunut viimeisten viikkojen aikana Valioliigassa.

***

Eriksenin tarinan kaikki tietävät.

Hänen sydämensä pysähtyy kesäkuussa Tanskan ja Suomen välisen EM-ottelun ensimmäisellä puoliajalla ja alkaa epätoivoiselta näyttävä taistelu elämästä ja kuolemasta.

Eriksen ei vain voita lääkintähenkilökunnan avulla taistelua. Hän toipuu odotettua nopeammin ja kun hänelle asennetaan rytmihäiriöiskuri, hän saa luvan palata pelikentille.

Sen hän tekee yllättävässä osoitteessa – Brentfordissa.

Kautensa lupaavasti aloittanut Brentford on Eriksenin tullessa Lontooseen uhkaavassa syöksykierteessä. Se on hävinnyt kahdeksasta edellisestä liigaottelustaan seitsemän ja pelannut kerran tasan. Ottanut siis 24 mahdollisesta pisteessä yhden. Brentordin vierailu Valioliigassa uhkaa jäädä kauden mittaiseksi.

Mutta sitten tapahtuu jotain odottamatonta.

Kun Eriksen tulee ensimmäisen kerran kentälle, Newcastle on karannut jo 2-0-johtoon ja peli on menetetty, mutta se menetys on viimeinen menetys Eriksenin ollessa kentällä.

Eriksen on pelannut Newcastle-ottelun jälkeen kolme kertaa Brentfordin avauksessa ja lontoolaiset ovat voittaneet näistä otteluista jokaisen. Ensin menivät ympäri elintärkeät putoajakandidaatit Norwich Burnley, mutta varsinainen sensaatio jysähti Eriksenin kolmannessa ottelussa lauantaina Stamford Bridgella, kun Brentford murskasi Chelsean 4–1.

Väliin mahtuu toki tappio Leicesterillä, mutta siinä ottelussa Eriksen– kuin omaa merkitystään alleviivaten – ei pelannut.

Eriksenin mukana tuomien yhdeksän pisteen myötä Brentford on noussut käytännössä jo kuiville. Sillä on koossa jo 33 pistettä, kun putoamisviivan alla parhaimmin sijoittuneella Watfordilla on 22 pistettä. Brenfordin kiinni ottaminen on Watfordille ja sen takana oleville Burnleylle ja Norwichille utopistinen haave.

***

On helppo sanoa, että Eriksen ei ole yksin kääntänyt Brentfordin kurssia. On tarvittu koko joukkuetta, jokaista kentällä ollutta pelaajaa. Niin on tarvittu, sillä jalkapallo on joukkuepeli.

Mutta joskus yhden pelaajan merkitys voi olla kriittinen. Miten kriittinen?

Päästään jälleen hyvään kysymykseen.

Jalkapallon tilastointi on kehittynyt viime vuosina valtavasti. Enää ei puhuta vain maaleista ja maalisyötöistä. Nyt puhutaan maaliodotteista, avainsyötöistä, syöttöprosenteista ja monesta, monesta muusta asiasta.

Eriksenin suuruus ei kuitenkaan löydy pelkästään tilastoista, koska jalkapallo on paljon kompleksisempi peli kuin vain maalit, maalisyötöt, avainsyötöt tai maaliodotteet. Yksi maali, yksi maalisyöttö ja yksi ison maalipaikan luominen reilussa kolmessa ottelussa ja keskimäärin 40 syöttöä ottelussa kertovat yhden tarinan, mutta Eriksenin todellinen suuruus löytyy näkyvien tilastojen takaa. Sieltä, mitä pelissä tapahtuu ennen maaleja tai maali- tai avainsyöttöjä.

Mitä tapahtuu silloin, kun tilanteet ovat vasta kypsymässä ja kehittymässä maaleiksi ja maalitilanteiksi? Mitä tapahtuu kolme tai neljä syöttöä ennen maalia?

Sieltä löytyy Eriksenin suuruuden ensimmäinen taso. 30-vuotias Eriksen on tanskalainen, mutta koulutukseltaan ajaxilaisen jalkapallon tuote. Hänelle hiottiin Ajaxin akatemiassa ja edustusjoukkueessa samanlainen pelikäsitys ja kyky ohjata pelinvirtaa kuin Dennis Bergkampille, hänen pelilliselle sielunveljelleen. Eriksen ei pelaa yhtä hyökkäävässä roolissa kuin Bergkamp, mutta pelilliset opit ovat samat.

Sen elementin Eriksen on tuonut myös Brentfordin pelaamiseen. Aivot.

***

Toinen Eriksen Brentfordiin tuoma asia on vieläkin vaikeammin mitattavissa.

Kun Eriksen tuli Brentfordiin, Ampiaisten lennosta oli kadonnut kaikki hohto. Ei kuulunut edes surinaa.

Eriksenin tulo muutti heti tunnelman. Ensin harjoituskentällä ja sitten pelikentällä. Hän toi jalkapalloilullisen lahjakkuutensa, mutta sen lisäksi hän toi muutakin. Uskon. Toivon siitä, että Brentford voisi sittenkin säilyä Valioliigassa.

Kahden kuukauden takainen Brentford olisi lauantaina murtunut sillä hetkellä, kun Chelsea meni ottelussa 1-0-johtoon heti toisen puoliajan alussa. Tämä uusi Brentford lisäsi sen sijaan vain vauhtia. Neljä maalia oli toki enemmän kuin pelin olisi kuulunut Brentfordille antaa, mutta siellä ne neljä maalia ja kolme pistettä nyt ovat – sarjataulukossa. Pysyvästi ja ikuisesti.

Samalla sarjapaikan uusiminen on enää kosmetiikkaa. Brentford nähdään ensi kaudellakin Valioliigassa

***

Urheilussa on paljon rahakkaita palkintoja, mutta niistä suurin liittyy Brentfordiin. Urheilumaailman rahakkain palkinto on ollut jo useamman vuoden nousu Valioliigaan.

Valioliigan sarjapaikan arvoksi on laskettu pienimmilläänkin 220 miljoonaa euroa. Kysymys ei luonnollisesti ole puhtaasta tuotosta, sillä palkat ja muut kulut ovat jopa pienemmillä seuroilla Valioliigassa selvästi korkeammat kuin Championshipissa. Laskelmaa ei voi tehdä myöskään toisinpäin suoraviivaisesti, sillä Valioliigasta tippuneet seurat saavat seuraavina vuosina Valioliigasta niin sanottua laskuvarjorahaa.

Eriksenin arvon mittaaminen rahassa tuntuu kaiken hänen kokemansa jälkeen kornilta, mutta huippujalkapallon raadollisessa maailmassa rahaa ei voida sivuuttaa. Siksi myös hänen arvonsa on suurempi kuin vain se, että hän toi mukanaan Brentfordiin valon. Sen lisäksi hän toi mukanaan  yli 200 miljoonan punnan shekin.

Se on paljon mieheltä, joka siirtyi Brentfordiin sopimuksettomana pelaajana ilmaisilla papereilla.

Tarvitseeko kauden parhaasta hankinnasta siksi edes keskustella?

Ei tarvitse.