Helmareiden MM-avauksessa sama miina, johon HJK ajoi viime viikolla euro-ottelussaan

Linda Sällström on yksi Helmareiden avainpelaajista Turussa.

Jalkapallo

Helmareiden MM-avauksessa sama miina, johon HJK ajoi viime viikolla euro-ottelussaan

Helmarit aloittaa MM-karsinnat Turussa kotiottelulla Slovakiaa vastaan. Suomi lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina ja voitto on täysin mahdollinen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 21.9.2021 | KUVAT All Over Press

Helmarit aloittaa MM-karsinnat kotiottelulla Slovakiaa vastaan Turussa tiistaina. Suomen karsintalohkossa pelaavat Suomen ja Slovakian lisäksi Irlanti, Georgia ja lohkon ylivoimainen ennakkosuosikki Ruotsi.

Lohkovoittajat menevät suoraan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattaviin vuoden 2023 MM-kisoihin. Lohkokakkoset selviytyvät puolestaan jatkokarsintoihin.

Suomi lähtee MM-karsintaotteluun Slovakiaa vastaan tuloksellisesti nihkeiden harjoitusotteluiden jälkeen. Viimeisestä kolmesta pelistä Helmareilla tuloksena on kaksi tasapeliä ja viimeisimpänä 0–1-tappio Venäjää vastaan.

Expekt pitää Helmareita suosikkina Slovakiaa vastaan. Katso illan kaikki kertoimet!

Näissä peleissä Helmarit oli selvästi vastaanottavana osapuolena Puolaa vastaan maalivahti Paula Myllyoja otti useamman hyvän torjunnan. Ottelut Itävaltaa ja Venäjää vastaan olivat suhteellisen tasaisia. Venäjä- peli olisi ollut jopa voitettavissa pelitapahtumien perusteella.

Helmarien kannalta olennaista Slovakiaa vastaan on pelinrakenteluvaiheessa ymmärtää, milloin Slovakia on valmiina prässäämään ja milloin ei. Suomi on monesti ajautunut ongelmiin syöttäessään liian huolettomasti alakerrassaan topparilta laitapakille pitkältä matkalta ilman painetta. Vastustaja on odottanut tätä hetkeä ja syötön aikana aloittanut kovan prässin. Laitapuolustaja on pallon saadessaan ollut jopa kahden vastustajan saartamana. Esimerkiksi Puola oli vähällä iskeä maalin tällaisesta tilanteesta.

Kyseessä on siis sama miina, johon HJK ajoi LASKia vastaan europelissään.

Moni joukkue pyrkii aloittamaan prässinsä toppari-laitapakki syötön aikana. Tämä olisi kaikkien suomalaisten joukkueiden hyvä tiedostaa ja mitä pitää huomioon esimerkiksi kierrättäessä palloa alakerrassa.

Vastaiskuissa mahdollisuus

Toinen kriittinen asia Suomen kannalta on onnistua voitettujen pallojen jälkeen joko löytämään oma pelaaja edistävällä syötöllä ja päästä vastaiskuun riistoalueelta. Helmareilla on kärjessä Linda Sällströmin kaltaisia nopeita pelaajia, jotka ovat vastaiskuissa vaarallisia aseita. Helmarit on kyennyt luomaan tällaisia tilanteita, joissa keskikenttälinja on tiiviinä ja riiston jälkeen on löydetty laitoja taskuista vapaana.

Toinen vaihtoehto on aloittaa pitempi pallonhallinta ja saada pelattua pallo sivu- tai alatukien kautta pois riistoalueelta. Näistä tilanteista on tullut kuitenkin vastustajalle muutamia vaarallisia tilanteita, kun pallo onkin menetetty oman puolustuslinjan edessä riiston jälkeen. Tällaisista tilanteista Puola ja Itävalta tekivät jopa maalinkin Suomea vastaan. Tällaisia kriittisiä virheitä ei yksinkertaisesti voi tulla, jos tällä tasolla halutaan pelata voitosta.

Erikoistilanteissa Suomella on etu fyysisempien pelaajien ansiosta. Myös Eveliina Summasen hyvät vapaapotkut ovat vaarallisia. Kulmapotkuissa kannattaisi Slovakiaa vastaan pelata lyhyen kulman kautta palloja maalille tai vetopaikan petaamista Summaselle, sillä Slovakian puolustaminen erikoistilanteissa ei näytä vakaalta.

Slovakialta erottuu vaarallinen Patricia Hmirova laidalla. Hänen kanssaan Helmareiden on syytä olla tarkkana. Muutenkin Helmareiden on pyrittävä saamaan puolustusmuotonsa nopeammin kasaan, sillä Suomen keskuspuolustus on haavoittuva, jos vastustaja pääsee avoimen pallon tilanteisiin sitä vastaan tai haastamaan toppareita 1 vastaan 1 -tilanateissa.

Slovakia tulee todennäköisesti pyrkimään tiiviiseen puolustusmuotoon ja nopeisiin vastaiskuihin ottelun ollessa tasan. Nämä ovat ottelun kannalta myös tärkeitä hetkiä, kuinka Suomen negatiivinen transitio toimii.

Suomi lähtee otteluun kotonaan hienoisena suosikkina ja onnistuessaan edellä mainituissa asioissa, Helmarit ottaa ottelusta kolme pistettä.

Suomi-Slovakia klo 18.15, Veritas Stadion, Turku (TV2)