Barometri: Suurten vaikeudet alkavat jo sääleistä, kun Liigan pudotuspelit käynnistyvät

Christian Heljangon Tappara lähtee paalupaikalta kevään kannujahtiin.

BarometriJääkiekkoLiiga

Barometri: Suurten vaikeudet alkavat jo sääleistä, kun Liigan pudotuspelit käynnistyvät

Suosikit Liigan pudotuspeleihin tulevat Tampereelta, mutta haastajien paikoille on tunkua. Jääkylmät suurseurat saattavat olla vaikeuksissa jo avauskierroksella.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 13.3.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV niputtaa Barometri-juttusarjassa erilaisia vielä ratkeamattomia urheiluun liittyviä asioita samalle janalle. Toinen Barometri käsittelee tänään alkavien Liigan pudotuspelien voimasuhteita keväällä 2023.

Liigan pudotuspelit. Nyt!

1. Tappara

Hallitseva Suomen mestari lähtee itseoikeutetusti keulapaikalta myös tämän kevään pudotuspeleihin. Tappara haki kannun jo CHL-kaukaloista tällä kaudella ja venyi lopulta runkosarjan voittoon. Kovasta otteluruuhkasta huolimatta Tappara selvisi komeasti runkosarjan lopputyönnöstä. Runkosarja ratkesi päätösottelun voittoon Ilveksestä. Tappara lähetti Ilvekselle viestin kärkikaksikon todellisista voimasuhteista. Jussi Tapola hakee tosissaan triplaa viimeisenä palveluksenaan Tapparalle. Mikä pelottavinta, CHL-mestaruuteen ja runkosarjaan Tapparan suosikkiasema ei tuntunut yhtä vankalta kuin Liigan pudotuspeleihin.

2. Ilves

Viime kaudella ja vielä tänä syksynä Jouko Myrrän kanssa viihdyttänyt Ilves on Antti Pennasen alaisuudessa ottanut askeleen kohti viisaampaa ja paremmin keväisin toimivaa jääkiekkoa. Ilves puolustaa erinomaisesti huippuvahtinsa Marek Langhamerin edellä. Kiekollisessa pelissä Pennasen Ilves on kuitenkin myös hieman haastajiinsa nähden erilainen. Se ei halua hidastaa. Ilveksen pelaamisen ja materiaalin yhdistelmä on pudotuspeleihin lähdettäessä selvästi toiseksi parhaassa kunnossa. Kun Myrrä sai kesken kauden lähteä, rima on asetettukin vähintään finaalipaikkaan. Petri Kontiolan ura päättyy tänä keväänä ja se jos mikä on erinomainen lisäkiihoke Ilvekselle kannujahtiin.

3. HIFK

Mitä ihmettä Helsingin IFK tekee sijalla kolme, vaikka seurassa ainakin ElmoTV:n artikkeleiden perusteella kaikki tuntuu olevan päin sitä itseään? Iso kuva onkin tuo, mutta kaksi selvää syytä kolmossijaan on. Roope Taponen on noussut ylivertaiseksi ykkösvahdiksi ja hänen vaikutuksensa oman joukkueen pelaaminen on isompi kuin yhdelläkään muulla pudotuspelijoukkueen pelaajalla. Toinen syy on puolivälierävastustajassa. HIFK saa vastaansa pahasti runkosarjan lopussa sakanneen Lukon, mikä helpottaa tietä välieriin. HIFK:n vähimmäisriman pitäisi kuitenkin olla finaalissa ja siitä tasosta helsinkiläiset ovat vielä kaukana.

4. KalPa

KalPa menetti puolivälierien kotietunsa Pelicansille ja varsinkin tappio tulevalle puolivälierävastustajalle Lahdessa saattoi jonkun papereissa heilauttaa voimasuhteita. KalPa kuitenkin oli siinä ottelussa kenttäpelissä parempi, ensimmäiset puoli tuntia jopa selvästi. KalPa kärsi selvästi, kun ykkösvahti Juha Jatkola oli sivussa, mutta hänen palatessaan palaset kohti mitalipelejä ovat hyvin koossa. Varsinkin joukkueen keskikaistan pelaaminen Jaakko Rissasen ja Aapeli Räsäsen johdolla on läpi kauden ollut vakuuttavaa.

5. Pelicans

Jos Jussi Tapola ei jostain syystä voittaisi Vuoden valmentajan titteliä, se kuuluu Lahteen Tommi Niemelälle. Pelicansilla ei pitänyt olla mitään palaa materiaalinsa puolesta edes kymmenen joukkoon, mutta lopulta se aloittaa puolivälieräsarjan kotonaan. Pelicansin omat juniorit ovat kasvaneet kauden aikana loistavasti ja joukkueen lyhytsyöttöpeli herättää ihailua. Vastustajat ovat kuitenkin kauden mittaan pitäneet lahtelaisia ahtaalla kovalla kamppailupelillä ja siinä voi olla suuri kompastuskivi lahtelaisille pudotuspeleissä. Materiaali on myös käytännössä sama kuin kauden alussa. Vaikka pelaajat ovat kehittyneet, ei mainittu materiaali edelleenkään kuulu sarjan eliittiin.

6. Lukko

Runkosarjan kolmonen roikkui pitkään jopa sarjan piikkipaikalla ja päävalmentaja Marko Virtanen sai aiheellistakin suitsutusta. Runkosarja loppui kuitenkin pahaan kuoppaan, kun yhdeksästä viimeisestä pelistä raumalaiset nappasivat vain kaksi voittoa, Sportista ja SaiPasta. Jo HIFK-sarja saattaa olla alavireiselle Lukolle liian kova paikka, ellei sitten Virtanen ole peitellyt joukkueen virettä mestarillisesti. Artjom Zagidulinilta vaaditaan maalilla alkukauden seinävirettä. Iso helpotus on joukkueelle se, ettei kurinpito lätkäissyt pelikieltoa aivan sarjan eliittipakille Thomas Gregoirelle.

7. Ässät

Niklas Rubinin poissaolo katkaisi lopulta Ässien juoksun kohti kuuden parhaan joukkoa, mutta kahdeksas sija oli lopulta Karri Kiven johtamalta joukkueelta kova uskottavuuden palautus. Viime aikoina vire on ollut hieman ailahteleva, mutta pääsääntöisesti joukkue on pelannut illasta toiseen voitosta. Ässät luottaa porilaisiin työnteon arvoihin ja Jesse Joensuun ja Roope Talajan kaltaiset pelaajat saattavat ruuvata hyvinkin tärkeitä maaleja patapaidoille. Ässät on suosikki Turun Palloseuraa vastaan ja parhaassa tilassa säälikierrokselle jääneistä joukkueista. Myös kotiyleisö on säälijoukkueista parhaiten omiensa takana.

8. KooKoo

Kouvolalaiset ottivat lopulta viimeisen pudotuspelipaikan Jukureiden ja HPK:n nenän edestä. Ja ehkä KooKoolla tästä kolmikosta onkin eniten pelillistä annettavaa, kuten Olli Salo joukkoineen jo viime keväänä näytti. KooKoo on ollut kotonaan heikko mutta vieraskaukalossa aivan sarjan kärkinippuja. Se on ottanut kovia päänahkoja myös Liigan suurilta kompuroiden kuitenkin heikompiaan vastaan. Nyt pihteihin joutuu suurista heti haavoittuvassa tilassa oleva Kärpät ja sen selvittämällä Tappara. KooKoo on valmis kiusaamaan.

9. Kärpät

Tämän neljän miljoonan joukkueen pitäisi lähteä pudotuspelijuoksuun Tapparan kanssa samoilta sijoilta, mutta niin vain homma alkaa säälisarjalla KooKoota vastaan. Lauri Marjamäki on saanut Kärppien hirmunipun sellaiseen takalukkoon, ettei pahemmasta väliä. Omissa käsissä ollut suora puolivälieräpaikka valui sivusuun, vaikka HIFK niin ikään kompuroi. Viimeisellä kierroksella Jukurit voitti Kärppien kovasta panoksesta huolimatta Oulussa aivan pystyyn. Takalukko tuskin avautuu ja miljoonamiehistön kausi päättyy katastrofiin joko sääleissä tai viimeistään puolivälierissä Ilveksen käsittelyssä.

10. TPS

Harva on puhunut satavuotiaasta Palloseurasta tällä kaudella. Positiivisessa mielessä ei ole ollut aihettakaan ja negatiiviset otsikot ovat varastaneet ehkä sitäkin suuremmat epäonnistujat. Kohua oli kauden aikana lähinnä kaukalon ulkopuolelta, vaasalaisesta yöelämästä. TPS on ollut kovin ailahteleva läpi kauden ja ruma kotitappio KooKoolle lukemin 3–7 asetti nuotin kohti Ässät-sarjaa. Sysisurkea hyökkäyspeli läpi kauden ei paljoa turkulaisille lupaa, välillä toimineesta puolustamisesta ja loistavasta maalivahdista Lassi Lehtisestä voi hakea jonkinlaista turvaa näköpiirissä olevaan lyhyeen kevääseen. Loukkaantumistilannekaan ei varsinaisesti helpota turkulaisten urakkaa.